Ahmet Hakan: Yılmaz Güney’in anısına ödül verilse?

"İbrahim Tatlıses'in sesine bayılırım. Bu sevgim, onun geçmişte kadınlara şiddet uygulamasına ve maço tavırlarına onay verdiğim, taviz verdiğim anlamına gelmez"

Fotoğraflar: AA

Hürriyet’in genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, gazetesi tarafından düzenlenen Altın Kelebek’te İbrahim Tatlıses’e “onur boyu yaşam ödülü” verilmesine yönelik eleştirilere tepki gösterdi.

Hakan, yazısında İbrahim Tatlıses ile Yılmaz Güney’i kıyasladı ve gelen tepkilerin yersiz olduğu görüşünü dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakan’ın yazısının bir kısmı şöyle:

Siz bakmayın İbrahim Tatlıses’e ödül verilmesini “Kadın düşmanına nasıl ödül verilir? Kadın döven adam o... Bu adam nasıl ödüllendirilir” falan dediklerine... Yılmaz Güney anısına “Büyük Onur Ödülü” verilseydi... Bu tipler, “Yaşa! Var ol!” çekerlerdi. Böylesi bir riyakârlıktır söz konusu olan.

Sanatçı ile sanatını ayırmak gerekir mi? Sanatçının kişiliği, sanatından ayrı düşünülebilir mi? Sanatçı ve yaşamı, birbirinden ayrılabilir mi? Sanatçıyı, sadece sanatı üzerinden mi yargılayacağız? Kişiliğini, yapıp ettiklerini hiç mi hesaba katmayacağız? Bunlar, çok çetrefilli konular. Sürekli tartışılıyor. Bir karara da varılabilmiş değil.

Ama benim bu konularda kendimce vardığım bir sonuç var. O sonucu şu iki örnek sanatçı üzerinden anlatayım:

Yılmaz Güney: Yılmaz Güney’in sinemasına bayılırım. Çok severim. “Yol” filmini ilk kez izlediğimde üç gün kendime gelememiştim. O derece yani... Ama bu sevgim, onun silahlara düşkünlüğüne, adam öldürmesine, kadın dövmesine onay vermem anlamına gelmez. Tam tersi... O konularda Yılmaz Güney’den nefret ederim.

İbrahim Tatlıses: İbrahim Tatlıses’in sesine bayılırım. Çok severim ondan şarkı türkü dinlemesini. Silahlı saldırıya uğradığı gün, “Gelmiş geçmiş en büyük sese kıydılar” demiştim. Ama bu sevgim, onun geçmişte kadınlara şiddet uygulamasına ve maço tavırlarına onay verdiğim, taviz verdiğim anlamına gelmez.

Ne olmuştu?

Hürriyet gazetesinin uzun yıllardır düzenli olarak düzenlediği Altın Kelebek Ödülleri, bu hafta gerçekleşti.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkati çekmeye çalıştığı projelerle gündeme gelen Pantene’in sponsor olduğu etkinlikte, geçmişte kadınlara yönelik şiddet uygulamalarıyla sık sık gündem olan İbrahim Tatlıses’e “yaşam boyu onur ödülü” verilmişti. Tepki gören bu ödül, Pantene’i boykot etmeye kadar gitti.

Marka, bir açıklama yaparak “ödül verilen sanatçılarla ilgili bir dahiliyetin olmadığı” kaydetti.

Tatlıses’e ödülü kim verdi?

Altın Kelebek’in jürisinde Demet Akbağ, Hale Soygazi, Nurgül Yeşilçay, Andaç Haznedaroğlu, Yağmur Ünal ve İzel gibi isimler yer almıştı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU