ABD Kongre Üyesi, ailesiyle Noel için tam teçhizat poz verdi: "Silah merakı ülkenin kuruluş felsefesi ve anayasasına dayanıyor"

ABD, dünyada bireysel silahlanmanın en yaygın olduğu ülke. Sivillerin elinde ülke nüfusundan fazla silah var. Bir kongre üyesinin ailesiyle silahlı Noel pozu vermesiyle kendini hatırlatan ABD'deki silah merakının nedenlerini sorduk

ABD'li kongre üyesi Thomas Massie, ailesiyle birlikte silahlı Noel pozu verdi / Fotoğraf: @RepThomasMassie

İsviçre merkezli Small Arms Survey'in dünyadaki bireysel silahlanmayla ilgili araştırmasında ABD birinci çıktı.

ABD'yi, Arjantin açıklarındaki Birleşik Krallık'a ait olan Falkand Adası ve Yemen takip etti.

Araştırmaya göre dünyada siviller için üretilmiş 857 milyon ruhsatlı silahtan 393 milyondan fazlasını ABD vatandaşları aldı.

ABD nüfusunun 332 milyon civarı olduğu düşünülürse insan sayısından fazla silah sivillerin elinde.

Bu sonuca göre ABD'de her sivil silah sahibi değil. Araştırmada yetişkinlerin yüzde 47'sinin kendine ait bir silahı olduğu belirtildi.

Ancak silah sayısının 393 milyon olduğu hesaplanınca bazı kişilerin elinde birkaç silah olabildiği sonucu çıkıyor.

Tabi talebin yüksekliği beraberinde üretimin de yüksek olmasını getiriyor.

Sadece 2018'de ABD'de sivillerin alımına yönelik üretilen silah sayısı 9 milyon.

Bu sayı dünyadaki birçok ülkenin ordusunun elindeki piyade silah sayısından bile fazla.

 

ABD'li kongre üyesinden ailesiyle silahlı poz

Özellikle gelişmiş ülkelerde eğitimli ve ekonomik durumu iyi olan insanlar silah sahibi olsalar bile bunu gizleme gereği duyarken aynı silah temininin olağan görüldüğü ABD'de aynı hassasiyet görülmeyebiliyor.

Örneğin ABD'li kongre üyesi Thomas Massie'nin 4 Aralık 2021 Cumartesi günü Twitter hesabından ailesiyle birlikte neredeyse tam teçhizatlı halde ve "Mutlu Noeller! Yılbaşı ağacı. Not. Noel Baba, lütfen cephane getir" notuyla paylaştığı fotoğrafı, bu ülkedeki silah merakının bir örneği olarak kısa sürede binlerce yorum aldı.

Bazı kişiler de Massie'nin fotoğrafına cevaben kendi silahlı fotoğraflarını paylaştı.

Çocukların silahlı olduğu bir paylaşımı Massie'nin de retweetlediği görüldü.

 

Silahın kolay ulaşılabilir olması da ABD'de özellikle diğer gelişmiş ülkelerde olmadığı kadar silahlı saldırıların yaşanmasına neden oluyor.

Özellikle okullara ve toplu bulunan yerlere bireysel silahlı saldırılar neredeyse bu ülkenin klasiği halini almış vaziyette.

Son olarak Michigan eyaletinde Oxford kasabasında 30 Kasım 2021 Salı günü bir lisede 15 yaşındaki bir öğrencinin okul arkadaşlarına yönelik silahlı saldırında 4 öğrenci öldü, 7'si yaralandı.

Ülkede iç çatışma gibi bir sorun olmamasına karşın ABD'de siviller arasında artık filmlere bile konu olan silah merakı ve temininin nedenleri ne?

Suzicarroll.jpg
Suzi Carroll / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Asıl sorun sokak aralarındaki kaçak silah satışı

Bu soruyu önce Türkiye'de yaşayan ABD'li öğretmen Suzi Carroll'a sorduk.

Carroll, öncelikle sorunun ABD'de silah temininin yasal olması ve çok kolay elde edilebilir olması olduğunu belirtti.

Carroll'a göre asıl sorun, ruhsatlı satılan silahlar kadar kaçak silah satışının da yaygın olması.

Normal insanların kayıtlı silahları satın alırken özellikle sokak aralarındaki kaçak silah satışının güvenlik riskini arttırdığını belirtiyor Carroll.

"Takas karşılığı silah veren dükkanlar bulunuyor"

Teksas başta olmak üzere güney bölgelerde ve Las Vegas'ta büyük silah fuarlarının da ülkedeki silah satışını yaygınlaştırdığını söyleyen Carroll, silah takasının ticaretinde bir parçası olduğunu belirterek, "Diyelim ki benim bir pırlanta yüzüm var. Bunu satmak istiyorum. Onun karşılığında silah veren dükkanlar var" dedi.

abdlimilis.jpg
ABD seçimleri sırasında ortaya çıkan Trump yanlısı silahlı milis grupları endişeye neden olmuştu / Fotoğraf: AFP

 

"Silah temin özgürlüğü 18. yüzyılda yapılan Anayasa'da verildi"

Silah temininin ABD Anayasası'na göre bir özgürlük olarak görüldüğünü öne süren Carroll, bu durumu şöyle eleştirdi:

Ama o anayasa, ABD'nin bağımsızlığını kazandığı 230 yıl önce yaşandı. O zaman İngiltere'ye karşı bir özgürlük savaşı veriliyordu ve silah sahibi olmak da bir özgürlük sahibi olarak görülmüştü. Ancak üzerinden 230 yıl geçti. Şimdi bu kadar silah sahibi olmaya ne gerek var. Silahın özgürlük olduğunu artık eski Anayasa söylüyor.

Okullara yönelik silahlı saldırılar ilk değil

Michigan'da okulda yaşanan saldırının ilk olmadığını ABD'de benzer olayların daha öncede olduğunu kaydeden Carroll, kendisinin de bir dönem Los Angeles'ın en tehlikeli bölgelerinden birinde yer alan bir okulda görev yaptığını ve bu okulun dışındaki alanlarda yasadışı yollardan silah temin eden gruplar arası çatışmaların kendileri ve öğrencileri için büyük risk yarattığını söyledi.

 

soliözel.jpeg
Soli Özel / Fotoğraf: Twitter@soliozel2


"Bizim gibi devlete tapan siyasi kültür yok"

ABD'yi yakından takip eden uluslararası ilişkiler uzmanı akademisyen gazeteci yazar Soli Özel ise sorumuz üzerine ABD'deki siviller arasındaki silah merakının nedenlerinden birinin devletle toplum arasındaki güvensizlik olduğunu ifade etti.

Özel, "Bizim gibi devlete tapan siyasi kültürleri yok. Dolayısıyla güvenliğini önce kendilerinin sağlamasından kaynaklanan bir tarafı var" ifadelerini kullandı. 

abdlimilis1.jpg
ABD kongre binasına giren silahlı sivillerden bazıları / Fotoğraf: AFP

 

"Anayasanın ek ikinci maddesi vatandaşlara silah ve milis kurma hakkı veriyor"

Özel, ikinci ve asıl önemli nedeninin ise Carroll'un da kaydettiği gibi ABD Anayasası'ndan kaynaklandığını kaydederek, "Anayasanın ek maddelerinden vatandaşa savunma için silahlanma ve milis kurma hakkı veriyor. Silah sanayisi ve aşırı sağcılar bunu bireylerin silahlanma hakkı olarak görüyorlar. Bu da savaşlarda bile kullanılabilecek silahların satılabildiği bir ortam yaratıyor" diye konuştu. 

Güçlü bir silah lobisi var

ABD'de güçlü bir silah lobisinin olduğunu bunun ülkede silahlanma karşıtı kampanyalarının önüne geçebildiği gibi silah satışının kolaylaştırılması gibi söylemler geliştirdiğini hatırlatan Özel, sözlerini "Sonuç olarak ABD tarihinden gelen bir kültür, aşırı sağcıların ideolojik bombardımanı ve silah tacirlerinin baskısı sonucu bahsedilen sonuç ortaya çıkıyor" diye tamamladı.

yurter özcan.jpg
Yurter Özcan / Fotoğraf: Twitter@YurterOzcan

 

"Yarı otomatik silahları bile rahatlıkla alabiliyorsunuz"

CHP'nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan "Silah merakının ana başlangıç noktası ABD'de silah taşıma ve bulundurmanın anayasal bir hak olması. Ayrıca birçok eyalette silah temin etmek çok kolay. Ne yazık ki yarı otomatik silahları bile rahatlıkla satın alabiliyorsunuz. Yani hem kanun önünde hem de pratikte çok özgür bırakılan bir konu" değerlendirmesinde bulundu. 

ayhanakcan.jpg
Ayhan Akcan / Fotoğraf: Umut Vakfı

 

Farklı halklardan geliyor olmaları da silah temininin bir nedeni

Umut Vakfı, Türkiye'de bireysel silahlanmaya karşı mücadele etmek amacıyla kurulmuş bir sivil toplum örgütü.

Türkiye'deki bireysel silahlanmaya karşı önemli araştırmalar ve açıklamalar yapıyor kurum yetkilileri.

Psikiyatr Doktor Ayhan Akcan da yıllardan beridir Umut Vakfı Yönetim Kurulu'nda yer alıyor ve zaman zaman bireysel silahlanmaya dair açıklamalarda bulunuyor.

Akcan, ABD'de silah temininin halk arasında yaygın olmasının bir nedenin de bu ülkenin çeşitli ülkelerden gelen insanlardan oluşmasından kaynaklandığını belirtti.

Akcan, geçen yüzyıllarda dünyanın her yerinden gelen insanların birbirlerine alışma süreci, ülke içinde de süren göçlerin ve kimi zaman dağınık, birbirlerinden uzak yerleşmelerin yarattığı güvenlik arayışının sıradan ABD'liler için de silah teminini bir alışkanlığa dönüştürdüğünü söyledi.

ABD'de 1861 ve 1865 yılları arasındaki iç savaşın da bir travma yarattığını hatırlatan Akcan, bütün bu nedenlerden dolayı silah bulundurma hakkının anayasal güvenceye alınmasının da dünden bugüne ABD'de siviller arasında silahın yaygın olmasının önemli nedenleri arasında olduğunu belirtti.

abdsilah.jpg
ABD silah satan dükkanlarda satış yapılabiliyor / Fotoğraf: BBC

 

"Dünyanın en büyük silah üreticisi olması halkı da silaha yatkın hale getiriyor"

ABD'nin özellikle cinayet, gasp ve benzeri asayiş suçlarının yaygın olduğu bir ülke olduğunu öne süren Akcan, bu durumun da bireysel silahlanma da etkili olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:

Her şey bir yana ABD dünyanın en büyük silah üreticisi ve satıcısı. Dünyada satılan her üç silahtan birini ABD satıyor. ABD ekonomisinde silah üretiminin ve satışının büyük önemi var. Sonuçta ABD halkı da bu üretimin ve ticaretin bir parçası olduğundan bu da moral değerlerinde bir kırılmaya yani alışkanlığa, yatkınlığa neden oluyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU