NASA'nın grafiği plastiğin okyanuslarda nasıl hareket ettiğini gösterdi

Araştırmacılar Çin'in Yangtze ve Hindistan'ın Ganj nehrinden "yüksek miktarda mikroplastik" aktığını kaydetti

Büyük Pasifik Çöp Alanı'nın Fransa'nın üç katı büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor (Unsplash)

NASA araştırmacılarının kısa süre önce yayımladığı bir animasyon, okyanuslara atılan plastiğin dünya genelinde nasıl hareket ettiğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her yıl nehirlerden ve sahillerden 8 milyon tonluk endişe verici miktarda plastik okyanuslara akıyor ve NASA'nın (küresel ölçekte türünün ilk örneği olan) animasyonu, yüzen plastiğin 18 aylık dönemdeki yerini ve konsantrasyonunu gösteriyor.

Bu plastikler okyanus akıntıları ve güneş ışığı sayesinde zamanla mikroplastiklere ayrılıyor. Bilim insanları denizdeki çöp adalarını (atıkların okyanusta biriktiği alanları) genellikle teknelerin arkasından çektikleri ağlarla ölçer.

Fakat NASA'nın Dünya Gözlemevi tarafından yapılan açıklamaya göre, bu örnekleme yöntemi "coğrafi bakımdan yetersiz ve araştırmacılara plastik konsantrasyonlarının zaman içinde ne kadar değiştiğine dair bir fikir vermiyor".
 


Dolayısıyla Michigan Üniversitesi'ndeki araştırmacılar kısa süre önce dünya genelinde okyanuslardaki mikroplastikleri haritalamak için yeni bir yöntem geliştirdi. NASA, Siklon Küresel Navigasyon Uydu Sistemi (CYGNSS) görevinin parçası olan 8 mikro uydudan gelen verileri kullandığını açıkladı.

NASA "GPS uydularından gelen radyo sinyalleri okyanus yüzeyinden yansıyor ve CYGNSS uyduları bu yansımaları tespit ediyor" ifadelerini kullandı.

Bilim insanları bu sinyalleri analiz etti ve okyanus yüzeyinin ne kadar dalgalı ölçtü: Bu da okyanustaki rüzgar hızlarını bulmalarını sağladı. Araştırmacılar "Görünüşe göre sinyaller plastiğin varlığını da ortaya çıkarıyor" dedi.

CYGNSS görevinin baş müfettişi ve araştırmacılardan biri olan Chris Ruf, su yüzeyinde plastik veya başka kalıntılar bulunduğunda deniz yüzeyinin başka koşullarda olacağı kadar dalgalı olmadığını açıkladı.

Daha temiz sularda, okyanusun dalga miktarı ve rüzgar hızı arasında yüksek miktarda bir uyum vardır. Ama [Kaliforniya ve Hawaii arasındaki] Büyük Pasifik Çöp Alanı'na girdiğinizde, rüzgar hızı ölçümleriyle yüzeyin dalga miktarı arasında daha büyük bir tutarsızlık görürsünüz.

Ruf ve Michigan Üniversitesi'nden araştırma görevlisi Madeline Evans, bu verileri bir yıldan uzun bir süre boyunca okyanustaki mikroplastik konsantrasyonlarını haritalamak için kullandı.

Veriler araştırmacılara mikroplastik konsantrasyonlarındaki bazı mevsimsel değişiklikleri anlama imkanı sundu. NASA yaptığı açıklamada "Örneğin, Büyük Pasifik Çöp Alanı'ndaki mikroplastik konsantrasyonları, belki de sıcaklıklar daha düşükken okyanusun daha dikey olarak karışması nedeniyle, yazın daha yüksek ve kışın daha düşük görünüyor" dedi.

Ayrıca dünyadaki tüm büyük nehirlerin hızlandırılmış görüntülerini oluşturan araştırmacılar, Çin'deki Yangtze ve Hindistan'daki Ganj nehrinden "hayli yüksek miktarlarda mikroplastik" geldiğini belirledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU