Dışişleri Sözcüsü: Şam rejimi Halk Meclisi'nin hadsiz açıklamasını şiddetle reddediyoruz

Bakanlık Sözcüsü Bilgiç, Suriye Halk Meclisi’nin Hatay ile ilgili bildirisini hadsiz olarak niteleyerek şiddetle reddetti

Fotoğraf: AA

Suriye Halk Meclisi’nin Hatay'ın Türkiye'ye katılmasının 82'nci yılında yayınladığı bildiriye Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, yayınlanan bildiriye hakkında bir soruya yanıt verdi.

Söz konusu meclis için, “Suriye halkını hiçbir şekilde temsil etmeyen, demokratik meşruiyetten yoksun” nitelemesi yapan Bilgiç, “Halk Meclisi’nin ülkemizin toprak bütünlüğünü hedef alan hadsiz ve hukuksuz açıklamasını şiddetle reddediyoruz” dedi.

Bilgiç şöyle devam etti:

Bu tarz açıklamalar, kendi halkına yıllardır zulmeden, yüzbinlerce masumun ölümünden ve milyonlarcasının yerlerinden yurtlarından edilmesinden sorumlu bir rejimin içinden çıkamadığı hezeyanın bir başka tezahürüdür. Türkiye geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de, vatan topraklarına göz diken alçakça emellere ve milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdide karşı gerekli karşılığı verme azim ve kararlılığına sahiptir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lütfü Savaş: Yok hükmünde

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Halk Meclisi açıklamasının Hataylılar için, “yok hükmünde” olduğunu söyledi.

Başkan Savaş’ın Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:

Suriye Halk Meclisi'nin, topraklarımızda hak iddiası içeren sözde bildirisi, Hataylılar ve tüm vatandaşlarımız için 'yok hükmünde'dir. Şehitlerimizin kanı ile çizdiğimiz milli sınırlarımıza göz dikmek kimsenin haddi değildir! Sözde bildiriyi şiddetle kınıyor, reddediyorum

AK Partili Yayman: Hatay Türkiye'nindir ve Türkiye'nin kalmaya devam edecektir

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Suriye Parlamentosu’nun açıklamalarına tepki gösterdi.

Yayman, yaptığı açıklamada, adına Suriye halk meclisi denen, teröristlerden oluşan Suriye'deki bir organın Hatay ile ilgili açıklamalar yaptığını belirtti.

Gazi Meclisten onlara seslendiğini vurgulayan Yayman, şunları kaydetti:

Kirli ağzınıza, şehit kanıyla sulanmış Hatay'ımızı almayın. Hatay, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, değerli büyüğümüz Tayfur Sökmen'in büyük bir mücadelesi sonucu Türkiye'ye katılmıştır. Şehit kanlarıyla ana vatana bağlanmıştır. Hatay Türkiye'nindir ve Türkiye'nin kalmaya devam edecektir. Siz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde yargılanacaksınız. Siz o Aylan bebeğin hesabını vereceksiniz. Kendi insanlarınızın üzerine attığınız biyolojik, kimyasal silahların önce savunmasını yapın. Önce gidip mahkeme önünde temize çıkın, sonra konuşun. Buradan bu Gazi Meclisimizden bu aşağılık talebi bir kez daha kınıyoruz, lanetliyoruz. Onlara siz Afrin'e gelin diyoruz. Orada boyunuzun ölçüsünü alın. İdlib'de, Hatay'da boyunuzun ölçüsünü alın

Halk Meclisi açıklamasında, Hatay'ın "İşgal altındaki Suriye topraklarının bir parçası olduğu” ileri sürülerek, “Türkiye'nin eline kalmaması ve geri alınması için mümkün olan her şeyin yapılacağı" iddia edilmişti.

Hatay nasıl Türkiye'ye katıldı?

Osmanlı İmparatorluğu'nun Hatay'daki hakimiyeti 1918 yılına kadar devam etti.

3 Temmuz 1938'de Türk ve Fransız heyetleri arasında yapılan antlaşma ile Hatay'da eşit sayıda olacak şekilde toplam 5000 kişilik Türk ve Fransız askeri gücü konuşlandırıldı. Bu şekilde Hatay'ın statüsü korunmuş oldu.

Türk Ordusu 4 Temmuz 1938'de Hatay'a girerek görevine başladı. Seçimler ile oluşturulan Hatay Meclisi 2 Eylül 1938'de toplanarak bağımsız Hatay Cumhuriyeti'ni ilan etti. Cumhurbaşkanlığına Tayfur Sökmen, Başbakanlığa ise Abdurrahman Melek seçildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU