Türkiye ve Türkmenistan arasında 8 alanda işbirliği anlaşması imzalandı

Erdoğan ve Berdimuhamedov yaptığı ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine vurgu yaptı

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşme ile anlaşmaların imza töreni ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Berdimuhamedov ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, "kemik kardeşliği"ne dayanan ilişkileri tüm boyutlarıyla ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Ticaret hacmimizi, ilk planda 5 milyar dolara çıkartmak üzere gerekli adımları atmak konusunda kararlıyız. Kara ve hava yolu taşımacılığının yanı sıra enerji alanındaki iş birliğimizi geliştirmek amacıyla yapabileceklerimiz hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Tarihi ve kültürel ortaklığa dayalı stratejik iş birliğimiz çerçevesinde eğitim, kültür, gençlik ve spor gibi beşeri alanlardaki ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırma konusunda da hemfikiriz.

Berdimuhamedov ise açıklamasında, Türkiye ile stratejik uzun vadeli ilişkiler geliştirmek, Türkmenistan dış politikasının öncelikli amaçlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Türkmenistan'ın enerji kaynaklarının çeşitli güzergahlardan pazarlara güvenli şekilde ulaştırılması bizim için önemlidir. Türkmenistan ile Türkiye'nin sürekli olarak karşılıklı çıkarlara dayalı münasebetlerini değerlendirdik. İş birliğini geliştirmeye ve çeşitlendirilmeye hazır olduğumuzu teyit ettik" dedi.

Basın toplantısının ardından Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Devlet Nişanı tevcih edildi.

8 anlaşma imzalandı

Erdoğan ve Berdimuhamedov huzurunda iki ülke arasında 8 anlaşma ile ortak bildiri imzalandı.

İmzalanan anlaşmalar şu şekilde:

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Türkmenistan Televizyon, Radyo ve Sinemacılık Devlet Komitesi Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Türkmenistan Devlet Haber Ajansı Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Anadolu Ajansı (AA) ile Türkmenistan Devlet Haber Ajansı Arasında İş Birliği Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliği Anlaşması, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkmenistan Türkmen Atları Devlet Birliği Arasında Atçılık Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Ortak Türkmen-Türk Genel Eğitim Okuluna İlişkin Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Türkmenistan Merkez Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı, İki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında Protokol Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU