Altın söylentisi üzerine Amazon'a hücum eden kaçak madenciler çevre tehlikesi yaratıyor

"Sanki Mad Max'teyiz"

Madeira Nehri'nin uzunluğu yaklaşık 3 bin 300 kilometre (Reuters)

Amazon Nehri'nin en büyük kolu olan Madeira Nehri'nde altın bulunduğu söylentilerinin ardından Brezilya'da kaçak madenciler bölgeye hücum etti.

Çevre örgütü Greenpeace çarşamba yaptığı açıklamada, çok sayıda salın nehirde altın tarama faaliyeti gerçekleştirdiğini ve bunun çevre tehlikesi yarattığını bildirdi.

Greenpeace'ten Danicley Aguiar, yasadışı faaliyetin büyüklüğünün kendisini şaşkına uğrattığını söyledi:

Bu tür şeyleri daha önce başka yerlerde de görmüştük ancak bunun kadar büyük değildi… Hiçbir kanun yok. Sanki Mad Max'teyiz.

Çevreciler, yetkililerin madencilere karşı harekete geçmesini istiyor. Ancak ülkede yetkili kurumlar müdahale için topu birbirine atıyor.

Ülkenin en önemli çevre kurumu Brezilya Çevre ve Yenilenebilir Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nden (IBAMA) adı açıklanmayan bir sözcü, Madeira Nehri'ndeki yasadışı faaliyetlerin sorumluluğunun federal hükümette değil Amazonas eyaletinde olduğunu öne sürüyor.

Eyaletin çevre kurumu Amazonas Çevre Koruma Enstitüsü (IPAAM) ise salları inceleme yetkisinin federal hükümete ait olduğunu iddia ediyor. Nehir trafiği ve kirliliğinin Brezilya Donanması'nın yetkisine girdiğini de söyleyen eyalet yetkilileri, maden ruhsatlarıyla Ulusal Madencilik Ajansı'nın (ANM) ilgilendiğini ve suç işlenip işlenmediğini federal polisin araştırması gerektiğini düşünüyor.

Öte yandan ANM, kendilerinin sadece yasal madenciliği denetlediğini ve Madeira Nehri'nde yaşananların kendilerinin sorunu olmadığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal polisse müdahale için çalışmaların sürdüğünü duyurdu. AFP'nin aktardığına göre polis, salları durdurmak için operasyona hazırlanıyor.

Bölgede en az 300 sal olduğunu söyleyen Aguiar, "Bunlar en az iki haftadır nehirde ve hükümet hiçbir şey yapmadı" diye konuştu.

Birleşik Krallık merkezli Guardian, Brezilya'da değeri milyonlarca doları bulan kaçak madenciliğin 2019'da iktidara gelen Devlet Başkanı Jair Bolsonaro döneminde arttığını yazdı.

Örneğin Roraima eyaletindeki tek bir bölgede 20 bin kaçak madencinin faaliyet gösterdiği tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU