Can Ataklı: Dolar artınca ihracatçının yüzü o kadar da gülmüyor

"İhraç edilen ürünlerin yüzde 75’inin hammaddesi ithalatla sağlanıyor"

Fotoğraf: AA

Korkusuz yazarı Can Ataklı, iktidarın görüşünün aksine, doların Türk Lirası karşısında değer kazanmasının ihracatçının yüzünü güldürmediğini ifade etti.

Ataklı, bugünkü köşe yazısında Türk Lirası’ndaki rekor değer kaybının ithalat yapanları sıkıntıya sürüklediğine işaret etti:

Döviz fiyatlarındaki anormal artış doğal olarak ithalat yapanları, özellikle pahalı malları ülkeye getirenleri çok sıkıntıya soktu. Ellerindeki malları satabilenler kazandıkları para ile aynı ürünlerin yenisini getiremiyor çünkü sattıkları malların parası yenilerini almak için yeterli olmuyor. Koskoca Apple bile Türkiye’de mal satışını durdurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İhracatta ise durum tersine işliyor, daha doğrusu bir süre öyle gibi görünüyor” diyen Ataklı, şunları yazdı:

Sattığımız mallar dışarısı için fiyat açısından cazip geliyor, buna karşı ihracat yapanlar da elde ettikleri dövizi TL’ye çevirdiklerinde her seferinde daha fazla kazanmış oluyor. İşte bu hep geçerli değil.Çünkü ihracatımız da aslında dışa bağımlı. İhraç edilen ürünlerin yüzde 75’inin hammaddesi ithalatla sağlanıyor.

Korkusuz yazarı, köşesinin devamında Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’nin bir açıklamasına yer verdi:

Eskinazi, “Ticari hayat çok gerildi, İhracatçılar olarak fiyat veremiyoruz, mal alamaz noktaya geldik. Üretim ve ihracat durmak üzere” diyor.

Hammadde, enerji, lojistik başta olmak üzere pek çok girdinin dövize endeksli olduğunu söyleyen Eskenazi “Dövizde bir günde yüzde 10-15 aralığındaki dalgalanma baş edilebilecek bir dalga değil. Bu dalgalanma hem işletmelerimize, hem de ekonomimize büyük yaralar açar.  İşletmelerimizin öz sermayeleri eridi. Kâhin olmaya gerek yok bundan sonraki aşamada bankalar kredi veremez noktaya gelecek” diyor.

Ege’li sanayici Eskenazi; kamuoyunda, dövizin yükselmesi ile ihracatçıların mutlu olduğu ile ilgili bir yanlış algı olduğunu belirterek, şöyle diyor: “Türkiye’nin eli kanarsa bizim de kanar. Merkez Bankası’nın arka arkaya aldığı faiz indirimi kararları ateşin üzerindeki külü kaldırdı. Acil soğutma önlemleri alınmalı, dövizin ateşi söndürülmeli.”

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU