Reuters: Birleşik Arap Emirlikleri, Kabil Havalimanı'nın işletmesi için Taliban'la görüşüyor

Taliban'ın maddi yardım istediği de iddia edildi

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü sağlamasının ardından binlerce kişi Kabil Havalimanı'ndan kaçmıştı (Reuters)

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın işletmesiyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansı körfez ülkelerinden 4 diplomata dayandırdığı haberde Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), havalimanının işletmesi için Taliban'la görüştüğünü öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Konunun hassasiyeti sebebiyle adı açıklanmayan" diplomatlar, BAE yetkililerinin birkaç haftadır Taliban'la istişarelerde bulunduğunu söyledi.

Havalimanının işletmesinde Taliban'a şu an Katar ve Türkiye yardım ediyor. Katar işletmeyi devralmayı istese de diplomatlar taraflar arasında resmi bir anlaşmanın henüz olmadığını söyledi.

Kaynaklar ayrıca BAE'nin, Katar'ın Afganistan'da sahip olduğu siyasi nüfuzu kırmak istediğini de öne sürdü.

"Taliban, BAE'den mali yardım istedi"

Reuters, Taliban'ın iktidara gelmesinden önce havalimanını BAE'nin işlettiğini ve üst düzey bir BAE yetkilisinin daha önce "işletmeye yardımcı olmaya devam etmek istediklerini" söylediğini yazdı.

Öte yandan iki diplomat, Taliban'ın BAE'den mali yardım istediğini ancak bunun havalimanı tartışmalarıyla ilgili olup olmadığını bilmediklerini söyledi.

Kaynaklar, havalimanının işletmesini isteyen tarafların Taliban'la güvenlik sorununu çözmesi gerektiğini vurguladı. Zira Taliban ülkede hiçbir yabancı güç istemediğinin altını çiziyor.

Ancak diplomatlar Kabil Havalimanı'nda şu an güvenliği Katar kuvvetlerinin sağladığını, Taliban güçlerininse havalimanı dışında devriye gezdiğini aktardı.

Kaynaklar, havalimanını kontrol etmenin istihbarat açısından çok önemli olduğunu savundu. 4 kişi de ABD'nin geri çekilmesinden bu yana pek çok ülkenin bölgeden gerçek zamanlı bilgiler alamadığını öne sürdü.

Ortadoğuda nüfuz artırmak için birbirleriyle rekabet halinde olan BAE ve Katar arasındaki ilişkiler yıllardır gergin. BAE, terörizmi desteklediği iddiasıyla Katar'a bir süredir boykot uyguluyor. Doha ise bu iddiayı reddediyor.

Öte yandan Katar, Taliban'ın uzun zamandır dünyaya açılan "kapısı." Taliban'ın siyasi ofisi 2013'ten bu yana Doha'da. Katar ayrıca ABD'yle iki hafta önce imzaladığı anlaşmayla Washington'ın Afganistan'daki "hami devleti" oldu.

Reuters'a konuşan iki diplomat, BAE'nin de Taliban'la ilişkisinin bir süredir devam ettiğini söyledi. Kaynaklar, şu an Taliban hükümetinde dışişleri bakan yardımcısı görevinde bulunan Şer Muhammed Abbas Stanikzai gibi bazı Taliban üyelerinin son yıllarda BAE'de bulunduğunu iddia etti.

İddiaların, BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan'ın uzun süren gergin ilişkilerin ardından Türkiye'ye bugün yapacağı ziyaretin hemen öncesinde gündeme gelmesi dikkat çekti.

 

Independent Türkçe, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU