Google ve Wikipedia'nın masum bir adamın fotoğrafını yıllarca seri katil diye gösterdiği ortaya çıktı

"Görselleri her yerde. Yıllarca kamufle olmak zorunda kaldı"

Seri katil olan White, 14 Nisan 1993'te 150 yıl müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı (Pixabay)

Google ve Wikipedia'nın masum birinin fotoğraflarını ABD'de 6 kadını öldüren Nathaniel White'mış gibi gösterdiği ortaya çıktı.

VICE'ın haberine göre cinayetleri 1990'larda New York'ta işleyen White'ı internette arayanlar uzun süre boyunca, seri katille aynı adı taşıyan başka bir adamın fotoğrafını gördü.

Görüntülerdeki adamın New York'a hiç gitmediği ama buna rağmen yüzünün internette ve cinayetlerle ilgili haberlerde kullanıldığı anlaşıldı. Adamın Florida'da intikam korkusuyla yaşamak zorunda kaldığı bildirildi.

İddiaya göre bu yanlışlık 13 Ağustos 2018'de belgesel kanalı Investigation Discovery'de yayımlanan "Evil Lives Here (Şeytan Burada Yaşıyor) adlı programda başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programda kısa bir an için de olsa yanlış kişinin fotoğrafı gösterildi ve ardından bu hata Google ve Wikipedia'ya sıçradı.

White, 2020'de özel hayatın ihlali, iftira ve ihmal suçlamasıyla TV kanalına dava açmıştı. Dava dosyasında Google, Facebook, Twitter, Wikipedia ve diğer bazı arama motorlarının isimleri de yer almıştı.

Ancak geçen ay mahkeme, bu teknoloji şirketlerinin White'ın zararından sorumlu olmadığına karar verdi. Discovery'le ilgili dava ise hala devam ediyor.

Mahkemenin ardından White'ın fotoğrafını kaldıran Wikipedia, ilgili sayfasına şöyle bir not düştü:

Olay, Florida'da ikamet eden başka bir Nathaniel White'ın fotoğrafının yanlışlıkla kullanıldığı 2018 tarihli Investigation Discovery programı da dahil olmak üzere birçok TV programına konu oldu. Yanlış fotoğraf, seri katille ilgili Wikipedia makalesinde de kullanılmıştı.

White'ın avukatı Charles Barfield ise bu durumun müvekkilinde "travmatik, duygusal ve psikolojik" hasara yol açtığını söyledi. Müvekkilinin komşuları tarafından rahatsız edildiğini söyleyen avukat, sözlerini şöyle sürdürdü:

Görselleri her yerde. Yıllarca kamufle olmak zorunda kaldı. Tuhaf şekilde, pandeminin hayatını kurtardığını düşünüyoruz. Maske takmak kamuflaja yardımcı oldu.

Wikipedia editörü Andreas Kolbe, konuyla ilgili açıklamasında White'ın görüntüsünün, polis merkezlerinin veritabanlarından elde edilen fotoğrafların yayımlandığı "Crimefeed.com" adlı siteden alındığını ifade etti.

"Wikipedia topluluğunda büyük bir atalet olduğunu düşünüyorum" diyen Kolbe, şöyle ekledi:

Yanlış kaynağa atıfta bulunan birçok kişi, 'Bu bizim suçumuz değil' düşüncesini taşıyor. Wikipedia politikasının eskiden 'Doğrulanabilirlik' adlı bir ilkesi vardı. Bu, bilgilerin doğrulanabilir olması gerektiği anlamına geliyordu.

Sitenin sahibi Wikimedia Foundation'a seslenen Kobe, sitedeki polis kaynaklı fotoğrafların doğrulanması için ücretli personel atanması çağrısında bulundu:

Bunlar gerçek insanların fotoğrafları. Bu vaka, Wikipedia'nın erişimi ve tekeli göz önüne alındığında, bir hatanın gerçek acılara neden olabileceğini gösteriyor.

 

Independent Türkçe, VICE, Wikipedia

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU