Ünlü yazar Sally Rooney'in İsrail boykotuna meslektaşlarından destek geldi

Monica Ali ve China Mieville, İsrail'e karşı duruşunda İrlandalı yazarı destekliyor

Sally Rooney'in Normal İnsanlar ve Arkadaşlarla Sohbetler kitaplarının Türkçe baskıları da var (Reuters)

Çeviri haklarını İsrailli bir yayınevine satmama kararı alan yazar Sally Rooney'e bazı meslektaşlarından destek geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rooney son romanı Beautiful World, Where Are You'nun (Güzel Dünya, Neredesin) İbranice çeviri haklarını önceki iki romanını çeviren İsrailli yayınevi Modan'a satmayı şu ana kadar reddetti. İrlandalı yazar daha sonra "İsrail'in Filistinlilere uyguladığı baskıya verilen uluslararası desteği sona erdirmeyi ve İsrail'e uluslararası hukuka uyması yönünde baskı yapmayı" amaçlayan Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketine desteğini ilan etti.

Rooney'in bu kararı eleştiriyle karşılansa da Monica Ali, China Mieville ve Geoff Dyer'ın da aralarında bulunduğu bazı çağdaşları tarafından destekleniyor.

Filistin İçin Sanatçılar/Birleşik Krallık'ın hazırladığı bir mektupta, imzacı yazarlar Rooney'in çeviri haklarını satmayı reddetmesinin "Filistinlilerin giderek daha çok maruz bırakıldığı haksızlıklara örnek bir cevap" olduğunu belirtti.

Aralarında Courttia Newland ve Andrew O'Hagan'ın da yer aldığı imzacılar şunları yazdı:

Filistinli sanatçılar İsrail'in kendilerine yönelik insan hakları ihlallerine ortak olmaya son vermelerini uluslararası meslektaşlarından istedi ve birçoğumuz için bu açık bir etik yükümlülük. Bu nedenle Sally Rooney'nin (İsrail Savunma Bakanlığı'nın çalışmalarını pazarlayan) İsrailli ana akım yayıneviyle sözleşme yapmayı reddetmesi, Filistinlilerin giderek daha çok maruz bırakıldığı haksızlıklara örnek bir cevaptır.

Mektupta Rooney'in "İsrail'in Filistinlilere yönelik şiddetinin derhal ve koşulsuz şekilde durdurulması" çağrısında bulunan bir dilekçenin imzacısı olduğu da belirtildi.

Mektup "Filistin'in özgürlük, adalet ve eşitlik için verdiği şiddet içermeyen mücadelesini desteklemeye devam edeceğiz" diye son buldu.

Rooney'nin İsrail'deki yayınevlerini boykot etme kararının kamuoyuna açıklanmasının ardından, kitapları çok satan yazar "apartheid'la arasına aleni mesafe koymayan ve Filistin halkının BM tarafından şart koşulan haklarını desteklemeyen" bir şirketle çalışmanın doğru olmayacağını söylemişti.

Rooney, BBC'nin geçen yıl TV dizisine uyarladığı Normal İnsanlar (Normal People) adlı romanıyla tanınıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU