Siverek'te ne oluyor? Independent Türkçe AK Parti ve HDP milletvekillerine sordu

6 kişinin öldüğü olaya ilişkin soruşturmada 5 kişi tutuklandı

Yaralıların kaldırıldığı hastanede geniş güvenlik önlemleri alındı / Fotoğraf: AA

Siverek'te 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan İzol aşireti üyeleri arasındaki çatışma ve sonrasında yaşananları Şanlıurfa'dan milletvekili çıkaran iki parti, AK Parti ve HDP yakından izliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Siverek’te yaşanan olayı incelemek üzere milletvekili ve hukukçulardan bir heyet oluşturdu.

Heyet incelemelerinin ardından olaya ilişkin bir rapor hazırlayacak.

Sivil toplum örgütleri, tanıklar ve mağdurlarla görüşecek heyette HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan da var. 

Independent Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan HDP Milletvekili Ömer Öcalan olayın arazi anlaşmazlığı yüzünden meydana geldiğini, işin işinde paylaşılamayan binlerce dönüm arazi olduğunu söyledi.

Öcalan, silahlı saldırı olayına karışanların eski AK Parti milletvekili Zülfikar İzol’un kardeşleri ve yakınları olduğunu iddia etti.

HDP Şanlıurfa milletvekili Ömer Öcalan'a göre konunun başka bir boyutu daha var.

Öcalan'a göre failler cinayetleri devletin verdiği silahlarla işledi. Öcalan "Ben ve önceki vekil arkadaşlarımız yasal hakkımız olduğu halde güvenliğimiz için defalarca başvurmamıza rağmen bu haktan yararlanamadık. Ama birilerine eskiden koruculuk şimdi ise bekçilik adı altında silahlar dağıtılıyor. Devlet ve iktidarın uyguladığı politikalar katliama zemin hazırlamıştır” dedi.
 

Ömer Öcalan.jpg
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan / Fotoğraf: Twitter


“Olayın faili Cemal İzol firarda”

Ömer Öcalan olayın "birinci faili" olarak eski AK Parti milletvekili Zülfikar İzol'un kardeşi Cemal İzol'u görüyor. 

Cemal İzol gözaltına alınanlar arasında değil.

Öcalan bunun "aşiretin arkasındaki devlet desteğinin sonucu" olduğunu savunuyor.

Ömer Öcalan konunun sosyolojik boyutunu değerlendirirken şöyle diyor: Bu araziler adilce paylaşılsa herkese yeter ve yüz binlerce mevsimlik işçi hemşehrimizin Karadeniz, Marmara ve Çukurova gibi bölgelere gitmesine de gerek kalmaz.

“AK Parti olayın takipçisi”

AK Parti de Siverek'teki aile içi çatışmayı yakından izliyor. 

Independent Türkçe AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri ile görüştü. İzol aşiretinin önde gelen isimlerine ulaşmaya çalıştı. Ancak siyasetçiler de aşiret de olaya ilişkin değerlendirme yapmak istemiyor. 
 

Halil Özcan.jpg
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan / Fotoğraf: Twitter


Konuşmayı kabul eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan Independent Türkçe'ye olayın AK Parti ile ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu söyledi:

Olay bir köyde aile içinde cereyan etmiş ve bunlar amca çocukları. Maalesef bölgede zaman zaman bu tür olaylar meydana geliyor. Olayda ismi geçen şahısların AK Parti ile ilişkilendirilmesi hiç doğru bir davranış değil, çünkü kendileri aktif siyasette değiller. Konu yargıya taşındı ve AK Parti olayın takipçisi. Gerekenler yapılıyor. 

Tutuklu sayısı 5’e çıktı

Siverek'teki olaya ilişkin soruşturmada Cihan İzol, Yusuf Rojhat İzol ve Mehmet Metin İzol tutuklandı. Hastanede tedavileri tamamlanan Bülent ve Serhat Ferman İzol'un da tutuklanmasıyla toplam tutuklu sayısı 5'e yükseldi. Şüpheliler Siverek T Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. 

Geçtiğimiz cumartesi günü Siverek'teki Çeltik Mahallesi'nde izol aşiretine mensup kişiler arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden başlayan tartışmanın ardından silahlı saldırı sonucu Zozan İzol (42), Mustafa Serdar İzol (24), Meral İzol (42) ve Hakkı İzol (49) hayatını kaybetmiş, Rıdvan Buluş (30) ve Serdar Delen (31) de yaralıları taşıyan otomobilin çarpması sonucu ölmüştü. Ayrıca Yusuf Rojhat İzol, Cihan İzol, Serhat Ferman İzol, Cemal İzol ve Mehmet Metin İzol ise yaralanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU