AK Parti MKYK'da tartışıldı: Osman Öcalan'ın cenazesi Türkiye'ye getirilecek mi?

Soylu, "Bürokratlar getirilmemesinin doğru olacağını söylüyor" dedi, Erdoğan ise "Bürokratların kararına göre hareket etmeyelim. Siyasi olarak kendi aramızda bir değerlendirme yapıp, ona göre karar verelim" diye itiraz etti

Osman Öcalan'ın 31 Mart seçimleri öncesinde  TRT'nin Kürtçe yayın yapan kanalı TRT Kurdi'ye çıkması uzun süre tartışılmıştı / Ekran Görüntüsü: TRT Kurdi

PKK kurucusu Abdullah Öcalan'ın kardeşi olan ve kendisi de uzun süre PKK yöneticiliği yapan Osman Öcalan'ın koronavirüs tedavisi gördüğü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Erbil kentindeki Newroz Hastanesi'nde hayatını kaybetmesinin ardından cenazesinin ne yapılacağı sorusu siyasetin de konusu oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soylu: Bürokratlar getirilmemesinin doğru olacağını söylüyor

AK Parti MKYK toplantısında bu konuda farklı görüşler dile getirildi. Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın aktardığı bilgiye göre, MKYK toplantısında bir milletvekili ailenin cenazenin Türkiye'ye getirilmesi yönünde talebi olduğunu hatırlattı.

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Bu konuyu değerlendirdik, bürokratlar getirilmemesinin doğru olacağını söylüyor" dedi.

Erdoğan: Bürokratların kararına göre hareket etmeyelim

Bunun üzerine söz alan bazı MKYK üyeleri, cenazenin getirilmesinin daha doğru olacağını, Osman Öcalan'ın son dönemde PKK tarafından hain ilan edildiğini, Kürtlere mesaj vermesi için TRT ekranlarına çıkarıldığını dile getirdi. Bazı MKYK üyeleri de "Abdullah Öcalan'ı ne yapacağız, ölünce buraya gömülmeyecek mi?" diye sordu. Konunun değerlendirilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bürokratların kararına göre hareket etmeyelim. Siyasi olarak kendi aramızda bir değerlendirme yapıp, ona göre karar verelim" diyerek konuyu kapattı.

Abdullah Öcalan katılamayacak

Osman Öcalan'ın cenazesi Türkiye'ye getirilmesi halinde, cenaze törenine Abdullah Öcalan katılamayacak.

Mevzuata göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm olanlar hariç yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında bulunanlar da dahil olmak üzere tehlikeli olmayan hükümlülerle tutuklulara, yakınlarının cenazelerine katılmaları için iki güne kadar izin verilebiliyor. Ancak, yüksek güvenlikli F tipi cezaevi statüsündeki İmralı Cezaevi'nde kalan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis mahkumu Öcalan kapsam dışında kalıyor.

Abdullah Öcalan, 2014 yılında hayatını kaybeden ablası Havva Keser'in cenaze törenine katılamamıştı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU