Japonya'da tedarik zinciri krizi otomotiv sektörünü vurdu

Diğer ülkelere satılan otomobil sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 37 azaldı

Pandeminin yarattığı ekonomik sorunlar nedeniyle dünya genelinde otomobil sektöründe olduğu gibi akıllı telefon, oyun konsolu ve 5G iletişim alanlarında da yaşanan çip tedariki sorununun tam olarak ne zaman düzelebileceği henüz bilinmiyor (Reuters)

Japonya'da yaşanan tedarik zinciri krizi ihracatı vurdu. İhracat ekimde yüzde 9,4'le son 8 ayın en düşük büyümesini kaydetti.

Krizden en çok etkilenense otomotiv sektörü oldu. Diğer ülkelere satılan otomobil sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 37 azaldı.

Söz konusu düşüş, Japonya'nın ihracata dayalı ekonomisinin Kovid-19 döneminde tedarik zinciri sorunları karşısında ne kadar hassas olduğunu da gösterdi.

Başta yarı iletken çip tedariki olmak üzere birçok malzemenin elde edilmesinde sorun yaşanan otomotiv sektörü, bu krizde özellikle zor durumda kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toyota çip sorunları nedeniyle ağustosta küresel çaptaki üretim hedeflerini yüzde 40 azalttıklarını açıklamıştı.  

Pazartesi günü açıklanan gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verilerine göre ilk çeyrekte revize edilen yüzde 1,5'lik artışın ardından, temmuz-eylül çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 3 küçülme yaşandı. Tahminlerdeyse yüzde 0,8'lik bir küçülme öngörülüyordu.

Ancak Londra merkezli bağımsız ekonomik araştırma şirketi Capital Economics'ten Tom Learmouth, kötü gidişatın geçici olduğunu savundu.

Learmouth, "Japon otomobil üreticilerine parça sağlayan en önemli tedarikçi Vietnam. Fakat ülke Delta varyantının yayılmasını engellemek için fabrikaları kapatmak zorunda kalmıştı. İhracatın, Japonya'daki otomobil firmalarının üretimlerinin normale dönmesiyle gelecek aylarda toparlanacağını düşünüyoruz" dedi.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü'nün baş ekonomisti Takeshi Minami ise "Daralma, otomobil üretimi ve sermaye harcamasını sert etkileyen tedarik zinciri kısıtlamaları nedeniyle beklenenden çok daha büyük oldu" dedi.

Minami de gelecek aylarda ekonominin iyileşeceğini savunarak "Ekonominin bu çeyrekte bir toparlanma kaydetmesini bekliyoruz. Fakat eylülün sonlarında Kovid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından bile tüketim iyi bir başlangıç yapmadığı için, bu toparlanma hızının yavaş olacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda Haruhiko ise pazartesi günkü açıklamasında çip tedarik sorununun uzayabileceğinden endişelendiklerini bildirmişti.



Independent Türkçe, BBC, Reuters, Mainichi

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU