Nükleer radyasyonla çalışan kablosuz internet geliştirildi

Uzmanlar yeniliğin geleneksel kablosuz internetin yeterli olmadığı durumlarda kullanılabileceğini belirtiyor

Araştırmacılar verileri herhangi bir izotopu radyoaktif olarak etkinleştirmeden ve çok az radyasyon kullanarak ilettiklerini belirtiyor (Unsplash)

Birleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nden ve Slovenya'daki Jožef Stefan Enstitüsü'nden araştırmacıların yer aldığı bir ekip verileri nükleer radyasyon kullanarak ileten yeni bir kablosuz internet türü geliştirdi. 

Bilim insanları bu sayede Bluetooth ve Wi-Fi gibi mevcut kablosuz iletişimde kullanılan elektromanyetik dalgalara bir alternatif sundu. Uzmanlar üzerine verilerin eklenebileceği bir darbeli kaynak (ya da pulse'lı kaynak, tutarsız yan unsurları ortadan kaldırmak amacıyla kullanılıyor) oluşturmak için nükleer kaynak ve kolimatörden (X veya gama ışını demetlerinin, kaynaktan hedefe doğru -etrafa dağılmaksızın- birbirlerine paralel seyretmelerini sağlayan araç) elde edilen radyasyonu kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ciddi güvenlik riskleri nedeniyle araştırmacılar nötronların uzun süre iletişim aracı olarak göz ardı edilmelerinin şaşırtıcı olmadığını belirtiyor. Nötronlar genellikle ikincil gama radyasyonu üretiyor ve ışınların tutarlılığı saçılma nedeniyle hızla bozulma riski taşıyor. 

Araştırma ekibi risklere rağmen harf ve rastgele sayılar dahil olmak üzere ASCII (American Standard Code for Information Interchange, Bilgi Değişimi İçin Amerikan Standart Kodlama Sistemi) kodlu sinyalleri göndermeyi ve almayı başardı.  

Üniversitenin yaptığı basın açıklamasına göre mühendisler verileri Kaliforniyum-252 adlı radyoaktif izotoptan elde edilen "hızlı nötronları" (kinetik enerjisi yaklaşık 1 kilo elektron voltun üzerinde olan nötronlar) kullanarak aktardı. Sözcükler ve rastgele oluşturulmuş bilgiler nötron alanına kodlandı ve başarılı bir şekilde bilgisayara iletildi. 

Çalışma, Nuclear Instruments and Methods in Physics Research adlı bilimsel yayında yayımlandı. Araştırmacılar bu yeniliğin gerçek hayatta birçok farklı alanda kullanılabileceğini düşünüyor. 

Araştırmanın başyazarı Prof. Malcolm Joyce basın açıklamasında şunları dile getirdi:

Geleneksel elektromanyetik iletimin mümkün olmadığı veya doğası gereği sınırlı olduğu uygulamalar için kablosuz iletişim ortamı olarak hızlı nötron radyasyonunun potansiyelini gösteriyoruz.

Joyce, hızlı nötronların elektromanyetik radyasyonun kullanılamadığı ve kabloların çalıştırılamadığı ortamlarda, "güvenlik açısından kritik senaryolarda" güvenilir veri iletimini sağlayabileceğini ekledi. Söz konusu senaryolara örnek olarak gemi ve denizaltı bölmeleri ve nükleer rektör kalkanları gösteriliyor. 

Araştırmacılar bu çalışmanın nötron kaynaklarının varsayımsal olarak akıllı sistemlere entegre edilebileceğini gösterdiğini ifade ediyor. 

Öte yandan çalışma hızlı nöronların teşkil ettiği riskli durumları doğrudan ele almıyor. 

Araştırmada potansiyellere dikkat çekilse de uygulamanın yakın zamanda hayata geçirilmesi beklenmiyor. 

 

Independent Türkçe, Futurism, The Register, Data Center Dynamics

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU