Balyoz’da roller değişti, bu kez 50 hakim ve savcı sanık sandalyesinde

FETÖ kumpası olarak nitelenen, çoğu yaklaşık 4 yıl tutuklu kalan 365 subayın önce mahkum olup sonra beraat ettiği Balyoz davasında ikinci perde açıldı; sanıklar müşteki, yargılayanlar sanık oldu

Balyoz davasında sanık sandalyesinde oturanlar müşteki, yargılama yapanlar sanık oldu

Balyoz davası mağduru 113 subay ve avukatlarının şikayeti üzerine FETÖ sanığı 50 hakim ve savcı hakkında açılan dava kabul edildi. Dava Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Hayatını kaybeden Özden Örnek de müştekiler arasında

Davanın müştekileri arasında Celal Ülgen, Hüseyin Ersöz, Mahir Işıker, Duygun Yarsuvat, Ali Rıza Dizdar, Yakup Akyüz, İlkay Sezer gibi Balyoz davasının sanık avukatları var.

Müşteki listesinde Balyoz davasında uzun süre tutuklu yargılanan ve geçen yıl hayatını kaybeden eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli amiral Özden Örnek de yer alıyor.

Müşteki emekli subaylar arasında Ahmet Yavuz, Ali Türkşen, eski 1. Ordu Kamutanı Çetin Doğan, Deniz Cora, Ergin Saygun gibi bir dönem TSK’nın önde gelen isimleri de var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FETÖ’den mahkum edilen hakim de sanıklar arasında

50 sanık arasında ise Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan, soruşturma ve yargılama sürecini yürüten çoğu tutuklu, bir kısmı firari FETÖ şüphelisi hakim ve savcılar bulunuyor.

Bu isimlerden öne çıkanlar, Fenerbahçe şike davasını açan Mehmet Berk, eski Cumhuriyet Başsavcı vekili Fikret Seçen, Balyoz davası kararını veren mahkeme başkanı Ömer Diken, FETÖ üyeliğinden 12 yıl hapis cezasına çarptırılan üye hakim Ali Efendi Peksak, intihar eden yarbay Ali Tatar’ı yeniden tutuklatan eski savcı Süleyman Pehlivan gibi isimler bulunuyor.

 

BALYOZ DAVASI.jpg
AYM'nin kararı sonrası yeniden yargılanıp beraat eden Balyoz sanıkları hakkındaki karar onanıp kesinleşmişti / Fotoğraf: AA

 

FETÖ kumpası olarak nitelenen Balyoz Darbe Planı davası İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 6 Aralık 2010'da başlamıştı. 250’si tutuklu 365 subay ve emekli subayın yargılandığı davada 29 Mart 2012 günü savcı 920 sayfalık mütalaa sunmuştu.

Darbe planı olduğu iddia edilen "Balyoz", ilk olarak Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010'daki haberiyle gündeme gelmişti. İddialara göre plan, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın liderliğinde, darbe zeminini hazırlama amaçlı "Çarşaf", "Sakal", "Suga" ve "Oraj" kod adlı eylem planlarından oluşuyordu.

Balyoz bavulunu savcıya teslim eden Baransu tutuklu

5 bin sayfalık belgelerde Fatih ve Beyazıt camilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası önceden ismi belirlenen kişilerin tutuklanması gibi planların olduğu öne sürülüyordu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Taraf'taki haberin ertesi günü yaptığı basın açıklamasında, 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilen Plan Seminerinde "giderek tırmanan bir gerginlik dönemini kapsayan bir senaryo" konu edildiğini doğruladı, ancak darbe iddialarını reddetti.

 

 

Balyoz bavulu kapandı, yeni dava açıldı

Taraf muhabiri Mehmet Baransu, 30 Ocak 2010'da elindeki belgeleri bir bavul içinde İstanbul Adliyesi'ne teslim etti. Bavulda 5 bin sayfadan fazla belge, 19 CD ve 10 teyp kaseti vardı. Sanık avukatları tek bir CD içinde mahkemeye sunulan bir kısmı 5 Mart 2003'te oluşturulan CD'nin içinde 2008 ve 2009'a ait isimler, rütbeler, yer isimleri ve dijital veriler bulunduğunu öne sürerek belgelerin sahte olduğunu savundu.

2012 yılında 365 isimden 330'u 6 yıl ile 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. 250 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Yargıtay 9. Dairesi, 361 sanığın yargılandığı “Balyoz” davasında 237 sanık için verilen kararları 9 Ekim 2013'te onadı. Sanıklar Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

 

 

AYM hak ihlali verdi, yeniden yargılamada beraat çıktı

AYM mahkumiyet kararları onanan 230 kişiyle ilgili hak ihlali kararı verdi, tahliyelerine ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yaptığı yargılama sonunda 31 Mart 2015 tarihinde 236 sanığın beraatına karar verdi, karar Yargıtay’ca onanıp kesinleşti.

Beraatın ardından mağdur subaylar tutuklu kaldıkları sürenin manevi olarak tazmini amacıyla Hazine aleyhine peş peşe davalar açtılar, bir kısmını kazandılar, bir kısmı devam ediyor. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU