"Üç Büyükler" eriyor, "Fırtına" farkı açıyor... Büyüka: Trabzonspor sıradışı bir istikrar yakaladı

Süper Lig'de "Üç Büyükler" puan kayıplarını, Trabzonspor ise puan farkını artırarak milli araya girdi. Spor yazarı Şansal Büyüka, Süper Lig'in devlerini ve şampiyonluk yarışındaki şanslarını Indepedent Türkçe'ye değerlendirdi

Trabzonspor, Galatasaray'ın 9, Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin 10 puan önünde namağlup lider konumda / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de 12 hafta maçlarının tamamlanmasının ardından şampiyonluk yarışı da şekillenmeye başladı.

2021-22 sezonunun en istikrarlı takımlarından "Karadeniz Fırtınası" lakabıyla nam salan Trabzonspor, son olarak Beşiktaş'ı yenilgiye uğratarak zirvedeki yerini sağlamlaştırdı.

Geçen sezonu iki kupayla tamamlayan Beşiktaş ise oynadığı dört lig maçının üçünden yenilgiyle ayrılarak lider Trabzonspor ile aradaki puan farkının 10'a çıkmasına neden oldu.

Ligde sorunlarla uğraşan bir diğer takım ise son 3 sezonu başarısızlıklarla geçiren Fenerbahçe oldu. Kadıköy ekibi, liderliğe yükseldiği 2021-22 sezonunun 9. haftasındaki Trabzonspor yenilgisiyle düşüşe geçti. 

Trabzonspor, Alanyaspor ve Konyaspor'a üst üste mağlup olan sarı-lacivertliler, 12. haftada konuk ettiği Kayserispor ile 2-2 berabere kalarak üst üste dördüncü lig maçında galip gelemedi ve zirvenin 10 puan gerisine düştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Bu sezon yeniden yapılanan ve gençlerle yola çıkan Galatasaray'da da art arda gelen puan kayıpları can sıkıyor.

Sarı-kırmızılılar, geride kalan süreçte topladığı 21 puanla lider Trabzonspor'un 9 puan gerisinde 4. sırada yer alıyor.

Beşiktaş'ta yaşanan düşüş sakatlıklar, Fenerbahçe'deki kayıplar ise teknik direktör Vitor Pereira'ya bağlanmış durumda.

Galatasaray'daki kötü gidiş ise genç oyuncuların istikrarı yakalayamamasına ve Fatih Terim'in ideal 11'i bulamamasına bağlanıyor.

Avrupa kupalarına veda eden Trabzonspor ise Abdullah Avcı ile yakaladığı çıkışı liderlikle taçlandırmış durumda. Bordo-mavililer, 12 haftası geride kalan ligde topladığı 30 puanla en yakın rakibinin 7 puan önünde zirvede yer alıyor.

Süper Lig'de 12. haftanın tamamlanmasıyla iki haftalık arada takımların toparlanıp toparlanamayacağı ve şampiyonluk yarışının nasıl devam edeceği merak konusu.

Spor yazarı Şansal Büyüka, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un son durumunu ve şampiyonluk yarışındaki şanslarını Indepedent Türkçe'ye değerlendirdi.

 

Trabzonspor-AA.jpg
Trabzonspor, namağlup liderliğini sürdürüyor / Fotoğraf: AA

 

"İstanbul'un 'Üç Büyükler'ine 9-10 puan fark atan lider bugüne kadar görmedim"

Trabzonspor'un mevcut durumda elde ettiği başarıyı yorumlayan Büyüka, sözlerine sezon öncesi yazdığı yazıyı hatırlatarak başladı: 

"Şunu söylemeliyim, 'ben yazmıştım, ben söylemiştim' ifadelerini hiç sevmem ama ligin başlamasına 1 hafta kala Milliyet'te 'Şampiyonluğun favorileri' yazısında bu senenin favorisinin Trabzonspor olduğunu söylemiştim. Hatta Hıncal Uluç'tan da bu görüşe katılıyorum diye destek gelmişti. Trabzonspor'un bu yarışı iyi götüreceğini bekliyordum. Neden? Falcı değiliz o bu değiliz. İyi kadro kurdu. Başında iyi bir hoca var. Başkan ve yönetim iyi çalışıyor. İyi bir şampiyonluk özlemi var. Şehir içinde bir barış sağlanmış gibi görünüyor. Tüm bunları üst üste koyduğumda Trabzonspor'un bu senenin favorisi olduğunu düşünüyordum. Ancak itiraf etmeliyim ki aklımın erdiğinden beri 12. hafta sonunda İstanbul'un 'Üç Büyükler'ine karşı birine 9, diğer ikisine 10 puan fark atan lider bir takım bugüne kadar görmedim. Görme şansım yok çünkü Süper Lig tarihi yazmadı bunu. 

Trabzonspor'un başarısını "sıradışı" olarak nitelendiren Büyüka, "Ortada sıradışı bir durum var. Bu sıradışılık Trabzonspor'un başarısıyla orantılı. Bu sıradışılığı Trabzonspor hazırladı. Tesadüf demek mümkün değil. Şans kapıyı ya 1 ya da 2 kez çalar. 30 maça yakındır kaybetmeyen, hemen hemen her maçını iyi oynayan, şampiyon adaylarına karşı genelde kazanan bir takımın başarısını tesadüfe bağlamak o takıma en hafif deyimiyle hakaret olur. Emeklerine saygısızlık olur. Trabzonspor sıradışı bir istikrar yakaladı, İstanbul'un 'Üç Büyükler'i sıradışı bir başlangıç yaptı. Makas terse açılınca bu kadar puan farkı oldu" diye konuştu.  

 

 

"Beşiktaş'ta geçen yılki dinamizm ve hızlı oyun bu sene geride kaldı"

Geçen sezonu çifte kupayla tamamlayan ve bu sezonun da en büyük favorileri arasında yer alan Beşiktaş'ta yaşanan performans düşüşünün temel sebeplerinden birinin sakatlıklar olduğunun vurgulayan Büyüka, "Beşiktaş'ın kadro yapısında da geçen yılki dinamizm ve hızlı oyun bu sene biraz geride kaldı. Pjanic diyoruz evet iyi top atıyor kabul ama orta sahadaki dinamizm de yine ondan kaynaklı zaman zaman eksiliyor. Alex henüz yeterli fizik gücüne sahip değil. Batshuayi bir var bir yok. Olmayınca yeri dolmuyor. Alternatifi var ama yeterli değil. Geçen sene şampiyonluğun kilit isimleri Rosier ve Ghezzal da geçen yılın gerisinde. Atiba artık yaşlandı. Aboubakar'ın yerinin dolması da mümkün değil. Geçen yılın gol makinesi Larin var ama bu sene goller atmasına rağmen o üretkenliğinin gerisinde" ifadelerini kullandı. 

"Şampiyonlar Ligi, Beşiktaş'ın ve Sergen Yalçın'ın kimyasını fena halde bozmuş"

Büyüka, Beşiktaş'ta yaşanan değişimde Şampiyonlar Ligi'nin de büyük etkisi olduğunu belirterek, şu yorumu yaptı:

Şampiyonlar Ligi, Beşiktaş'ın ve Sergen Yalçın'ın kimyasını fena halde bozmuş. Bu kadar iddialı kadro kurup her defasında 'Şampiyonlar Ligi başka bir kategori' diyerek itirafta bulunur gibi ifadeler kullanmak, bunu kamuoyu ve camiyla paylaşmak bana göre takımın özgüvenini de sarsar. Beşiktaş tüm bunlara rağmen kötü mü oynuyor? Hayır. Kötü takım mı? Asla. 10 puan geride kalması Beşiktaş'ın iyi takım olduğu gerçeğini örtmez. Geçen yılın gerisinde bir Beşiktaş, tarihinin en iyi dönemlerinden birini yaşayan Trabzonspor var. Biri Mersin'e diğeri tersine gibi bir durum söz konusu olunca 10 puan fark oluyor.

 

Ali Koç-AA (1).jpg
Ali Koç / Fotoğraf: AA

 

"Fatura her zaman liderlere kesilir, burada sorumlu başkan Ali Koç"

Son üç sezonu 6.,7. ve 3. sırada tamamlayan bu yıl da 12. haftanın sonunda liderin 10 puan gerisinde kalan Fenerbahçe'yi değerlendiren Büyüka, "Fenerbahçe, beklenenden fazla puan kaybetti kabul ediyorum ancak başlangıçta da liderken de titrekti. Her şeye rağmen 10 puan geride kalması kabul edilir bir durum değil" dedi. 

"Fatura her zaman liderlere kesilir. Burada sorumlu başkan Ali Koç. Savaş kazanılırsa altın madalyayı komutan alır, kaybedilirse emekliye sevk edilir" diyen Büyüka, Fenerbahçe'de Ali Koç'un iki profilinden söz edilmesi gerektiğini belirterek "Fenerbahçe tribününün bir kısmı 'Ali Koç istifa' derken aman dikkatli olsun. Bu açıdan baktığınızda Ali Koç, Fenerbahçe için bir şans, değeri bilinmeli. İkinci noktaya gelecek olursak Ali Koç futbol şubesinde olağanüstü başarısız. Yaptığı yanlışlardan ders almayacak kadar başarısız. Büyük takımlarda büyük futbolcular oynar. Kalite oynar. Fenerbahçe'nin kadrosu ikinci sınıf oyunculara teslim edilemez! diye konuştu. 

"Fenerbahçe lider olduğunda dahi güçlü oyun oynamadı"

Fenerbahçe'nin tüm olumsuzluklara rağmen geçen yıldan daha diri olduğunu, bazı maçlarda geçen yıla göre daha iyi performans sergilediğini aktaran Büyüka, bu durumun yeterli olmayacağını vurguladı:

Trabzonspor'un da kötü oynadığı maçlar oldu ancak kalitesiyle ayakta kaldı ve kazandı. Fenerbahçe hiçbir zaman, lider olduğunda dahi güçlü oyun oynamadı. Futbolun sihirli anahtarı güçlü oyundur. Bakın güçlü oyun oynamasa o baskıyla Beşiktaş, Trabzonspor'u darmadağın ederdi. Trabzonspor güçlü oyun oynadığı için ayakta kaldı, fırsatları kullandı ve kazandı. Fenerbahçe'nin güçlü bir oyunu yok. Fenerbahçe'nin elit bir santrforu yok. Millet koro halinde bağırıyor ve buna rağmen alınmadı. Hatta 1 değil 2 tane olması gerekirken yok. Kadro zafiyeti var. 

 

Şansal Büyüka-Milliyet.jpg
Şansal Büyüka / Fotoğraf: Milliyet

 

"Tartışılmayacak, takıma imzasını koyacak, Fenerbahçe'yi uçuracak teknik direktör olmalı" 

Son dönemde Fenerbahçe'de en çok eleştirilen isimlerden biri de teknik direktör Vitor Pereira. 

Büyüka, Ali Koç'a en büyük yatırımını teknik direktör konusunda yapması gerektiği önerisini sunarak, şunları kaydetti:

Ben Ali Koç'un yerinde olsam yatırımın büyük bölümünü teknik direktöre yapardım. Hiç tartışılmayan, takıma imzasını koyacak, Fenerbahçe'yi uçuracak, mevcut futbolcuları uçuracak bir teknik direktör. Fenerbahçe'ye gelip daha ileri giden bir oyuncu var mı? Kim geldiyse daha geriye gidiyor. Son örnek Berisha. Transfer edilen en hazır oyuncu. 22 golle gelmiş. Şampiyonlar Ligi dahil her kategoride gol atmış. Fenerbahçe'de varlığını hissedemiyorsun. Fenerbahçe'de futbolcuyu bozan böyle de bir iklim var. Ali Koç'un yerinde olsam mutlaka ekstra bir hoca alırdım. Atalanta'da Gasperini var. 'Yan pastan, ağır oyundan midem bulanıyor. Futbol çabuk ve rakip kaleye oynanmalı' diyor. Atalanta ne yapıyor? Sıradan diyebileceğimiz Atalanta takımı son 5 yılda Şampiyonlar Ligi'nin gediklisi oldu. Fenerbahçe'de böyle bir hocaya ihtiyaç vardı. 

"Bugün Pereira gidip yerine ikinci sınıf bir adam gelecekse gitmesinin hiçbir anlamı yok" diyen Büyüka, "Fenerbahçe'ye çok güçlü bir hoca lazım. Dünya çapında tartışılmayacak biri olmalı. 'Para, transfer isteyecek' diyorlar elbette isteyecek. Büyük başın derdi büyük olur" şeklinde görüş belirtti.

Fenerbahçe-AA.jpg
Fenerbahçe'de işler yolunda gitmiyor / Fotoğraf: AA



"Radikal bir değişiklik olmayacaksa Fenerbahçe'ye hiçbir yarar gelmez"

Sarı-lacivertli ekipte mutlak bir değişim yaşanmasının önemine vurgu yapan Büyüka, şu noktaya dikkat çekti:

Fenerbahçe'nin mevcut kadroyla, mevcut kafayla, mevcut hocayla bundan çok daha iyisini yapacağını düşünmüyorum. 'Fenerbahçe'nin kadrosu iyi, kaliteli' diyenlere katılmıyorum. İyi oyuncuları var ama yetersiz bir kadrosu var. Kadro mühendisliği iyi değil. Devre arasında radikal bir değişiklik nasıl olur? Çok sağlam bir hocayı nereden bulacaksınız? Hepsinin bir yerlerde görevi var. Çok sağlam bir golcüyü nereden bulacaksınız? Devre arasına kadar bu kolu kanadı kırılmış, morali sıfırlanmış takımla daha fazla nasıl gideceksiniz? Eğer radikal bir değişiklik olmayacaksa normal değişiklikten Fenerbahçe'ye hiçbir yarar gelmez.

 

Galatasaray-AA1.jpg
Galatasaray, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kalarak avantaj kaybetti / Fotoğraf: AA

 

"Galatasaray transferde gençleşmeyi fazlaca radikal yaptı" 

Süper Lig'de son dönemde inişli-çıkışlı bir grafik çizen, Avrupa'da ise liderliğini sürdüren Galatasaray'ın Lokomotiv Moskova ve sonrasındaki Karagümrük maçlarına değinen Büyüka, şu yorumu yaptı:

Moskova maçında uçarak oynadı, üç gün sonra Karagümrük maçına yürüyerek başladı. 'Perşembe günü yorgunluğu'nu asla kabul etmiyorum. Bir takım 10. dakikada, ilk yarım saatte yorgunluk hisseder mi? Son yarım saatte olsa anlarım. Yorgunluk yok! İstikrarsızlık var. Bana göre Galatasaray'ın en kötü maçıydı. Üstelik Karagümrük'ün ilkel futboluna rağmen. Karagümrük berabere kaldı diye asla iyi oynadı diyemem kötü oynadı. Çok ilkel bir savunma anlayışı vardı ancak Galatasaray da yürüyerek oynadı. 

"Galatasaray, kadro mühendisliğindeki sıkıntıların faturasını sahadaki sonuçlarla ödüyor" 

İstanbul ekibinin sezon başında yaptığı gençleştirme hamlesinin eksik yapıldığını dile getiren Büyüka, sözlerini şöyle noktaladı:

Galatasaray transferde gençleşmeyi fazlaca radikal yaptı. Kadroda mutlaka oyun içi patronuna ihtiyaç vardı bunu yapmadılar. Bu kadro çok genç, koşan, mücadele eden bir kadro. Galatasaray, kadro yapısındaki sıkıntılar nedeniyle bundan daha ileri gider mi? Şunu söyleyeyim ne kadar formsuz olursa olsun, ne kadar eleştirilirse eleştirilsin Fatih Terim gibi bu yarışmaları yemiş, yutmuş, ezberlemiş, hayatının bir parçası yapmış, şampiyonluklarla kol kola girmiş, akraba olmuş bir hoca olduktan sonra alternatif şampiyon adayı her zaman Galatasaray'dır. Alternatif derken Trabzonspor'a yüzde 70 şans veriyorsam Galatasaray'a yüzde 10 veriyorum. Tabii devre arası transferleri güç dengelerini ciddi anlamda değiştirebilir. Bunu da ihtimal olarak ortaya koyuyorum. Galatasaray bana göre kadro mühendisliğindeki sıkıntıların faturasını sahada aldığı sonuçlarla ödüyor. Bana göre hoca da takım da formsuz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU