Galatasaray-Lokomotiv Moskova maçında "kural hatası" iddiası... Bitnel: Hakem 'gösterdim ve atmadım' derse kural hatası ve maç tekrarı olur

Galatasaray'ın Lokomotiv Moskova ile oynadığı maçta Zhivoglyadov'un 2 kez sarı kart gördüğü ve oyundan atılmadığı iddiaları gündemde. Kural hatası iddialarını FIFA kokartlı eski hakem Deniz Ateş Bitnel, Independent Türkçe için yanıtladı

Galatasaray-Lokomotiv Moskova maçında hakem Scharer'in "kural hatası" yaptığı iddiaları spor kamuoyunun gündeminde / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki iki numaralı organizasyonu UEFA Avrupa Ligi'nde Galatasaray ile Lokomotiv Moskova arasında oynanan karşılaşmaya İsviçreli hakem Sandro Scharer'in son dakikalarda gösterdiği sarı kartlar damga vurdu.

4 Kasım'da Galatasaray, Lokomotiv Moskova'yı NEF Stadyumu'nda konuk etti.

Müsabakanın ilk yarısını 43. dakikada Sofiane Feghouli'nin golüyle 1-0 önde tamamlayan Galatasaray, 72. dakikada Kamano'nun golüne engel olamadı ve sahadan 1-1'lik eşitlikle ayrıldı.

Karşılaşmaya damga vuran anlar ise maçın uzatma dakikalarında yaşandı. 

Rus futbolcuların oyunu yavaşlatma eylemleri nedeniyle oldukça gergin geçen maçın uzatma dakikalarında Dmitri Zhivoglyadov, kendisi geçerek hücuma çıkan Kerem Aktürkoğlu'nu formasından çekerek düşürdü. Müsabakanın İsviçreli hakemi Scharer'in, Rus futbolcuya sarı kart gösterdiği ekranlara yansıdı.

Takip eden süreçte ortam gerildi ve yaşanan karmaşanın sakinleşmesinin ardından hakem önce Galatasaray'dan Mbaye Diagne'yi sonrasında Lokomotiv Moskova'dan Barinov'u sarı kart ile cezalandırdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Scharer'in, Barinov'un ardından ise Zhivoglyadov'a tekrar sarı kart göstermesi tartışmaların fitilini ateşledi. 

Bir kesim ilk pozisyonda hakemin tam kart gösteremediğini çünkü pozisyonun devamında tartışma yaşandığını ve bu nedenle ikinci kez kartı gösterdiği şeklinde yorumladı. 

Bir diğer iddia ise maçta iki kez sarı kart gösterildiği ve kural hatası yapıldığı yönünde oldu. 

Olayların merkezindeki Zhivoglyadov'un ikinci kez sarı kartın kendisine çıktığını görerek etrafına şaşkın gözlerle bakması dikkat çeken diğer ayrıntı oldu.

Galatasaray Kulübü'nden konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmemesine karşın, konunun UEFA'ya taşınacağı da iddialar arasında.

 

Deniz Ateş Bitnel-AA.jpg
Deniz Ateş Bitnel / Fotoğraf: AA

 

"İlk sarı kartı net çıkarmış, kaçarı yok ancak ikinci sarıyı ortada bir yere gösteriyor" 

Türkiye'nin de gündemine damga vuran ve "kural hatası" yapıldığı iddia edilen olayı FIFA kokartlı eski hakem Deniz Ateş Bitnel, Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Bu tip durumlarda hakemin yazdığı raporun önemli olacağını ifade eden Bitnel, "İlk sarı kartı net göstermiş bunun kaçarı yok ancak ikinci sarı kartı ortada bir yere gösteriyor. Bunu da muhtemelen raporunda belirtmemiş. 2 numaralı Zhivoglyadov'a göstermedim diyecektir. Dolayısıyla kural hatasından söz edilmeyecek öyle görünüyor" şeklinde yorumladı.

"Hakem 'gösterdim ve atmadım' derse kural hatası ve maç tekrarı olur"

Bu durumun İsviçreli hakemin kariyeri açısından çok büyük sıkıntı doğuracağını belirten Bitnel, "Eğer hakem gösterdim ve atmadım derse kural hatası ve maç tekrarı olur. Görüntüler esas alınmaz, hakemin beyanı esas alınır. 'İkinci sarı kartı kime gösterdin' diye hakeme tekrar sorarlar zaten. Eğer iki numara derse yine maç tekrarı olur ancak muhtemelen demeyecektir" şeklinde görüş belirtti.

"'Hangi oyuncuya gösterdin' diye sormuş olabilirler"

Yardımcı hakem ve VAR hakemlerinin pozisyona müdahil olmamasıyla ilgili eleştirileri de yanıtlayan Bitnel, şu ifadeleri kullandı:

Normal şartlarda ikinci sarı kartı yanlış gösterilen oyuncuya müdahale ediyorlar. İkinci sarı karttan atılmama durumuna VAR müdahale etmeli.  Yanlış oyuncu olursa müdahale ediliyor. Orada 'hangi oyuncuya gösterdin' diye sormuş olabilirler. Ya da dediğim gibi havaya gösteriyor, kime gösterdiği belli değil. Soranlara '2 numara değil' demiş olabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU