DEVA Partisi lideri Babacan: Valiler, kaymakamlar partili olarak çalışıyor

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babcan "Bizim öngördüğümüz parlamenter sistemde cumhurbaşkanı tarafsız olup, parti rozetini hemen çıkaracak. Parlamenter sistem konusunda tüm partiler mutabık, tarafsızlık yanlısı" diye konuştu

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Fox TV'deki Çalar Saat programına konuk oldu.

Son yılllarda vali ve kaymakamların "partili" olarak çalıştığını kaydeden Babacan, "Hükümetin bu konuda baskısı oluyor. Kendileri de işgüzarlık yapıyor. Valinin kaymakamın partisi olmaz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni eleştiren Babacan şunları kaydetti:

Asıl sorun cumhurbaşkanıyla oldu. Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir parti genel başkanı olunca tarafsızlık korunamıyor. Anayasa'daki tarafsızlık ilkesi korunamıyor. Bizim öngördüğümüz parlamenter sistemde cumhurbaşkanı tarafsız olup, parti rozetini hemen çıkaracak. Parlamenter sistem konusunda tüm partiler mutabık, tarafsızlık yanlısı. Aynı cumhurbaşkanı başlıyor başka partinin genel başkanına atıp tutmaya. Yemin metni değişmedi, Cumhurbaşkanı partisiyle ilişiğini keseceğine dair yemin edip göreve başlıyor. Şu an bu ülkenin cumhurbaşkanının tarafsız olduğunu söyleyebilir misiniz? Diğer partilere atıyor, hakarete varan şeyler söylüyor. Ama kendisine aynısı yapıldığında dava açıyor.

"Sandıkları korumak lazım"

Hile yapılamaması için seçimlerin farkla kazanılması gerektiğini savunan Babacan, "Ayrıca sandıkları korumak lazım. Özellikle oy kullanmayan vatandaşların oylarına mühür basıp tek bir partiye kullanılıyor, bunu daha önce gördük" diye konuştu.

Kendi görev yaptığı dönemde kararların istişare ve ortak akılla alındığını söyleyen Babacan, şöyle devam etti:

Şuan kimse cumhurbaşkanına yanlışsın, hata yapıyorsun diyemiyor. Yargı engel olamıyor. Medya zaten eleştirel bir tutum aldığında cezalandırılıyor. Sivil toplum bastırılmış durumda. Tutuklanmalar çok fazla şuan. AİHM karar alıyor, uygulanmıyor. Bu şu demek 'Benim kafamı bozma'. Son dakika iki kişinin kulağına birilerinin bir şeyler söylemesiyle karar imzalıyor.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU