Avrupa Ligi gruplarında Fenerbahçe ilk, Galatasaray üçüncü galibiyeti arıyor... "Olabilecek en kötü şartlarda en kritik maçlardan birine çıkıyor"

UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden Fenerbahçe ile Galatasaray, gruplarındaki dördüncü maçlarına çıkıyor. Spor yazarı Umut Eken, takımların son durumu ve rakipleri karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Fenerbahçe ile Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi'nde dördüncü hafta maçlarına çıkıyor / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki iki numaralı organizasyonu UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe ile Galatasaray, dördüncü maçlarına çıkıyor.

D Grubu'nda Olimpiakos, Eintracht Frankfurt ve Antwerp ile ilk maçlarını geride bırakan Fenerbahçe, rövanş fikstüründe bir kez daha Antwerp ile karşı karşıya gelecek. 

4 Kasım Perşembe günü saat 23.00'te Bosuil Stadı'nda oynanacak karşılaşmayı Bosna Hersek Futbol Federasyonu'ndan Irfan Peljto yönetecek.

Sarı-lacivertliler gruptaki ilk maçında deplasmanda Frankfurt ile 1-1 berabere kalırken, ikinci maçta sahasında Olympiakos'a 3-0 yenildi. Üçüncü maçında Antwer'i konuk eden İstanbul temsilcisi, sahadan 1-1 beraberlikle ayrıldı.

 

 

İstanbul temsilcisinde sakatlıkları bulunan Luiz Gustavo, Altay Bayındır ve Enner Valencia sakatlıkları, Miguel Crespo, Burak Kapacak ve Serdar Dursun da UEFA listesine isimleri bildirilmediği için Antwerp karşısında forma giyemeyecek. 

Galatasaray ise Lazio, Marsilya ve Lokomotiv Moskova ile oynadığı ilk maçların ardından bu kez Moskova temsilcisini ağırlayacak.

İstanbul'daki NEF Stadı'nda saat 20.45'te başlayacak müsabakada İsviçreli hakem Sandro Scharer düdük çalacak.

Sarı-kırmızılılar, gruptaki ilk maçında sahasında Lazio'yu 1-0 yenmeyi başardı.

İkinci maçında Marsilya'ya konuk olan sarı-kırmızılar, sahadan 1-1 beraberlikle ayrılırken, deplasmandaki ilk maçında Lokomotiv Moskova'yı 1-0 mağlup ederek grup liderliğini sürdürdü.

Galatasaray'da sakatlıkları devam eden Omar Elabdellaoui dışında Arda Turan ve Sacha Boey forma giyemeyecek. Öte yandan Fatih Öztürk, Oğulcan Çağlayan, Aytaç Kara ve Gustavo Assunçao da UEFA listesinde yer almadıkları için Moskova karşısında görev alamayacak.

 

 

"Olabilecek en kötü zamanda, en kötü şartlarda en kritik maçlardan birine çıkıyor" 

Spor yazarı Umut Eken, takımların son durumunu, rakipleri karşısındaki ve gruptaki şanslarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Fenerbahçe'nin bu sezon Avrupa Ligi'nde iç ve dış sahada farklı performanslar sergilediğine dikkat çeken Eken, "İstanbul'da oynanan ilk maç öncesinde de Antwerp'in Fenerbahçe ayarında bir takım olmadığı belirtiliyordu ancak sahada başka şeyler konuşuyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Sahanın başka kuralları var" ifadesini kullanan Eken, "Fenerbahçe'nin Avrupa özelinde iç sahada futbol olarak rakiplerine diş geçiremediğini gördük. Farklı yenildiği Olympiakos maçı ile kendisinden zayıf görünen Antwerp ile berabere kaldığını gördük. Frankfurt, Olympiakos ve Antwerp'ten daha iyi bir takım olmasına rağmen deplasmandaki Frankfurt maçında ise çok iyiydi, penaltı kaçırdığığı maçta berabere kaldı" diye konuştu. 

"Bu maçlar artık Pereira'nın ve Fenerbahçe'nin kaderini belirleyecek" 

Sarı-lacivertli kulüpteki iç-dış saha performansının ayrılmasının teknik-taktikle açıklanamayacağını dile getiren Eken, "Fenerbahçe'nin Olympiakos ve Antwerp maçından daha seviyeli bir futbol oynaması lazım. Bu maçı sadece Avrupa Ligi özelinde de düşünmemek lazım. Bu maçlar artık Pereira'nın ve Fenerbahçe'nin de kaderini belirleyecek. Antwerp maçı sonrası lig maçları oynanacak ve milli takım arasına girilecek. Milli takım arası bizde 'teknik adam değiştirmek için en ideal zamandır' anlamı taşır. Zaten Fenerbahçe ile ilgili bazı dedikodular da dillenmeye başladı. Bu yüzden kader maçı olacak" yorumunda bulundu.

"Avrupa Ligi'ni gözden çıkarma lüksü var ancak Süper Lig için yok"

"Fenerbahçe'nin Avrupa Ligi'ni gözden çıkarma lüksü var ancak Süper Lig için asla yok" diyen Eken, şu noktaya dikkat çekti:
 

Özellikle Ali Koç'un dördüncü sezonunda artık zirveden uzaklaşmaya kimsenin tahammülü yok. En azından insanlar nisan-mayıs aylarına kadar şampiyonluk yarışının içinde olmak istiyorlar. 

 

FB-AA.jpg
Fenerbahçe, bu sezon UEFA Avrupa Ligi gruplarında galibiyet elde edemedi / Fotoğraf: AA

 

Fenerbahçe'de Antwerp karşısında sahaya çıkacak kadronun da büyük önem taşıdığını söyleyen Eken, Avrupa sonrası Süper Lig'de oynanacak Kayserispor maçına da dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 

Kadro konusu çok önem kazanıyor çünkü haftasonu Süper Lig'de de kader maçı oynayacak.

'Felaketler tek başına gelmez' diye bir söz var. Konyaspor maçında Altay, Valencia ve Gustavo gibi önemli eksikler verdiler.

Altay, takımın en önemli isimlerinden. Keza Valencia ve Gustavo da öyle. Bunlar çok önemli isimler. Bu oyuncuların yerine Antwerp deplasmanında da kullanması gereken isimler var. Bu bakımdan ligde dinlendireceği oyuncularda olmayacak.

Çok büyük açmazı var, kimse şu an Pereira'nın yerinde olmak istemezdi. Fenerbahçe, olabilecek en kötü zamanda, en kötü şartlarda sezonun en kritik maçlarından birine çıkıyor. 


"Popülist söylemler olabilir ancak futbolun gerçekleri çok başka"

Sarı-lacivertlilerde Antwerp maçı öncesi öncelikli çözüm bulunması gereken noktanın forvet hattı olduğunu dile getiren Eken, "Serdar Dursun, Berisha, Valencia yok. Bir de Mesut Özil açmazı var Fenerbahçe'nin o da ayrı bir sorun. Yine bazı oyuncuların küskün oldukları gözleniyor" dedi ve ekledi:
 

Mesela Pelkas'ın maçtan çıkarken tavırları görülüyor. Pererira'nın elinde sahaya sürebileceği 5-6 oyuncu grubu var ancak bir o kadar da bilinmezi var.

Sağlıklı bir Fenerbahçe 11'i saymak zor. Szalai, Kim, Ferdi gibi sezon başından beri oynayanlar var ama gerisini tamamlamak çok zor. Lig yarışı için Antwerp maçı gözden çıkarılabilecek bir karşılaşma. Hali hazırda gruptan çıkma şansı yok.

Bence Fenerbahçe çok da Avrupa Ligi için ısrarcı olmamalı. Popülist söylemler olabilir ancak futbolun gerçekleri çok başka" değerlendirmesinde bulundu.

 

Umut Eken.jpg
Spor yazarı Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe


Fenerbahçe'nin Antwerp'i yenmesi halinde gruptaki tablonun ve şansının tamamen değişeceğini işaret eden Eken, şu ifadeleri kullandı:

Galibiyet gelirse çok şey farkeder. 2 puanı 5'e çıkartacak ve Antwerp devre dışı kalacak. Olympiakos da Frankfurt'la oynuyor. Ancak galibiyet halinde bu gerçekleşir. Galibiyeti uzak görünüyor o yüzden umutlu konuşamıyoruz.

Eğer kazanırsa Olympiakos-Frankfurt maçında beraberlik veya birinin kazanması halinde avantaj yakalayıp tekrar kendini yarışın içine atacak. Umarım yanılırım, Fenerbahçe kazanır ve tekrar hesaplamalar yapabiliriz.

 

 

"Marsilya, Lazio ve Moskova maçlarında çok kontrollü oynadılar"

Galatasaray'ın kağıt üzerinde çok şansız olduğunu, sarı-kırmızılı kulübün teknik direktörü Fatih Terim'in de bu durumu "Şampiyonlar Ligi gibi bir gruba düştük" diyerek tescil ettiğini söyleyen Eken, şöyle konuştu:

Marsilya, Lokomotiv Moskova ve Lazio çok dişli, Avrupa Ligi standardının üstünde takımlar ancak futbolun gerçekleri başka. Marsilya maçında şansının da yardımıyla kazanmıştı. Çok ciddi pozisyonlar verdiler o olaylı maçta. Avrupa'da bu sezon böyle oynuyor. Lazio maçında da böyle oynadı ve sonuca gitti. Lokomotiv Moskova futbolun gerçeklerinden uzaklamşmış bir durumda. Çok güçsüzler. İlk yarıda bazı anlarda Galatasaray'ın üstüne geldiler. Muhtemelen Fatih Terim'in de istediği buydu. 

"Kerem gibi bir silahı var ve Moskova'nın da çok umudu yok" 
 
Sar-kırmızılıların Lokomotiv Moskova karşısında en büyük kozunun Kerem Aktürkoğlu olacağını belirten Eken, "Kerem gibi bir silahı var. İç sahada oynuyor ve Moskova'nın da çok umudu yok. Galatasaray favori gibi görünüyor ancak çok dalgalı bir sezon oynanıyor. Birkaç takım dışında çok dalgalı performans gösteren takımlar var. Beşiktaş da Galatasaray da Fenerbahçe de çok istikrarsız, performanslarını kestirmek çok güç. Bu bakımdan Galatasaray net favori diyemiyorum" şeklinde konuştu.

"Fatih Terim bu maçı kazanıp Avrupa Ligi'ni finalize eder"

"Fatih Terim bu maçı kazanıp Avrupa Ligi'ni finalize etmeye çalışacaktır" diyen Eken, şöyle konuştu:
 

Lazio ile Marsilya'nın birbiriyle oynaması da çok büyük bir avantaj. Galibiyet için oynayacak ama sürpriz beraberlik olsa da Galatasaray üzülmez. Galatasaray'da ligde liderin çok gerisinde ve puan kaybetme lüksü yok. Artık rakiplerine göre biraz daha tempolu gitmek zorunda. Ligde puan kaybetme lüksü yok ancak Avrupa'da var. 

 

GS-AA.jpg
Galatasaray, Avrupa Ligi'nde 2 galibiyet, 1 beraberlik alarak liderliğini sürdürüyor / Fotoğraf: AA


"Kazanmayı planladığı maçta Diagne ile başlar, çok rotasyona gitmez"

Galatasaray'da teknik direktör Terim'in rotasyon nedeniyle sık yaptığı değişikliklere de değinen Eken, şunları kaydetti:
 

Takımı üç değişken forvete alıştırmaya çalışıyor. Çünkü merkez orta sahayı aşağı yukarı buldu. Orada Berkan-Taylan-Cicaldau oynuyordu bu hafta Taylan yerine Morutan'ı  tercih etti.

Kerem'in yeri kanatta garanti. Marcao'nun dönüşüyle savunma merkezi ile solda Van Aanholt garanti.

Boey'in yokluğunda Yedlin oynuyor ancak forvet hattında böyle bir durum yok.

Belki de hiçbirini küstürmeden Muhammed-Diagne-Halil üçlüsünü sıcak tutmak için dönüşümlü oynatıyor.

Moskova maçında büyük ihtimal Diagne ile başlayacak. Geçen sezonlara göre daha iştahlı oynuyor. Kazanmayı planladığı maçta Diagne ile başlar çok rotasyona gitmez.

Bu sezon rotasyondan ciddi yara aldı. Bakın Kayserispor maçına, oyun ve skor anlamında felaketti hatta dibe vurdu Galatasaray.

Terim'in kadro anlamında büyük sürpriz yapacağını zannetmiyorum. Bu maçı da kazanıp Avrupa Ligi'ni bitirip lige konsantre olacağını düşünüyorum.


"Galatasaray çok avantajlı, puan tablosu da bunu söylüyor"

Sarı-kırmızılıar için dördüncü haftanın fırsat haftası olacağını aktaran Eken, sözlerini şöyle noktaladı:
 

Lokomotiv Moskova'yı yenerse 10 puan olacak. Lazio ile Marsilya birbirleriyle oynuyor. Lazio 4, Marsilya 3 puanda. Lazio kazanırsa puanlar 10-7-3-1 olacak. Beraberlik halinde de 10-5-4-1 olur ve müthiş olur. Bunu tek şartı Moskova'yı yenmesi. Galatasaray'ı çok avantajlı görüyorum zaten puan tablosu da bunu bize söylüyor.

 Sürpriz bir beraberlik olursa Lazio-Marsilya maçı çok önemli olacak. Galatasaray'ın beraberliğe çok üzüleceğini sanmıyorum. Sonrasındaki Marsilya ve Lazio maçlarına bırakmak istemeyecektir.

Çok favori Galatasaray, çok kötü Lokomotiv Moskova var ancak takımların dalgalı performansı nedeniyle net Galatasaray kazanır diyemiyorum. İnşallah ben yanılırım Galatasaray kazanır.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU