Pulitzer ödüllü iki fotoğrafçının gözünden Tel Aviv ve Gazze plajları

Ünlü fotoğrafçılar muharebe hattının farklı taraflarındaki aileleri görüntüledi

Gazze sahilli Filislinli ailelerin nefes almak için kullandığı nadir açık alanlardan (Khalil Hamra/AP)

Pulitzer ödüllü Khalil Hamra ve Oded Balilty, Tel Aviv ve Gazze'nin Akdeniz'in aynı dalgalarına bakan ancak birbirinden farklı görünen plajlarını kadraja aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tel Aviv'de İsrailliler dövmelerini gösteren bikini, şort ve kolsuz bluz gibi deniz kıyafetleri giyerken golden retriever cinsi köpekler frizbilerin peşinden koşuyor ve soğuk bira şişeleri güneşin altında terliyor.

Sadece 70 kilometre uzaktaki Gazze'deyse Hamas'ın 2007'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana İsrail-Mısır ablukası altındaki kalabalık bir Filistin yerleşim bölgesi bulunuyor. Gazze plajları abluka altındaki Filistinlilerin rahatlamak, birlikte vakit geçirmek için kullandığı az sayıdaki alandan biri. 

Birçok İsrailli gibi Oded Balilty, Gazze'ye 2005'ten bu yana gitmezken Khalil Hamra da Gazze'deki çoğu Filistinli gibi Tel Aviv'e hiç uğramadı. Ancak iki fotoğrafçının kareleri bu iki farklı dünyayı yan yana getirdi. 

 

ap1.png
Gazze ve Tel Aviv (Khalil Hamra, Oded Balilty / AP)

 

Her iki fotoğrafçı da yaklaşık 20 yıldır Associated Press için İsrail-Filistin çatışmasını görüntülüyor. Ancak ikili 2003'te Avrupa'daki bir fotoğraf sergisinde yalnızca bir kez yüz yüze geldi. 

 

ap6.jpg
Tel Aviv ve Gazze (Khalil Hamra, Oded Balilty / AP)

 

Balilty ve Hamra yeni proje için Zoom üzerinden haberleşerek çektikleri fotoğraflardan yayımlamak üzere bir havuz oluşturdu. Fotoğrafçılar her iki sahilde de paylaşılan gerçeklikleri yakalamaya çalıştı. 

 

ap4.png
Tel Aviv ve Gazze (Khalil Hamra, Oded Balilty / AP)

 

Balilty görüntülere dair şu ifadeleri kullanıyor:

Tel Aviv'de ayaklarımı suya değdirirken Halil de Gazze'de aynısı yapıyordu. Aynı suydu.

 

ap5.png
Tel Aviv ve Gazze (Khalil Hamra, Oded Balilty / AP)

 

Balilty projenin "Gazze'yi Halil'in gözünden görüyormuş" gibi hissettirdiğini belirtti. Hamra da özellikle Tel Aviv ve Gazze kumlarında benzer pozlar veren genç adamların fotoğraflarından etkilenmiş. 

 

ap2.png
Gazze ve Tel Aviv (Khalil Hamra, Oded Balilty / AP)

 

İsrail'de o yaştaki erkekler genellikle zorunlu askerlik hizmeti yapıyor. Gazze'de yaşayanlarsa sıklıkla şiddetli protestolarda hayatını riske ediyor. Hamra farklı hayatları birbirine yaklaştıran bu fotoğraflara dair şunları söylüyor:

Ama bu kişiler rahatlıyor, yüzüyor ve eğleniyor.

 

ap7.png
Gazze ve Tel Aviv (Khalil Hamra, Oded Balilty / AP)

 

İsrail ve Hamas, 2008'den bu yana sonuncusu mayısta olmak üzere 4 kez savaştı. Balilty ve Hamra ise bu kez çatışma fotoğrafları yerine Gazze ve Tel Aviv'deki gündelik hayatın farklılık ve benzerliklerini aktardı. 

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU