ABD'li milyarderin tasarladığı penceresiz öğrenci yurdu tartışma yarattı

Üniversite yönetimi yurdun tasarımının öğrencilerin barında sıkıntısını çözeceğini düşünüyor

Spor salonu, çalışma salonu, çok amaçlı oda gibi ortak alanlar tasarımda pencerelere sahip olsa da öğrenci odalarının çoğunluğu penceresiz olarak tasarlandı (Van Tilburg, Banvard & Soderbergh, AIA)

ABD'nin Santa Barbara şehrindeki Kaliforniya Üniversitesi'ne yeni yurt tasarlayan ve finanse eden milyarder Charlie Munger'ın penceresiz projesi tepki çekti. 

The New York Post'un haberine göre üniversitenin danışman mimarı projeyi "sosyal ve psikolojik deney" diye niteledi ve mega yurdu protesto etmek amacıyla istifa etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üniversite yurt planının aynen uygulanması şartıyla 200 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 900 milyon TL) bağışlandığını belirtti. Öğrencilerin barınma sorunu nedeniyle otellerde kaldığını ifade eden üniversite yönetimi bu sorunu çözeceği gerekçesiyle projeyi savunuyor. Kaliforniya Üniversitesi adına açıklama yapan Andrea Estrada projenin planlandığı gibi ilerlediğini söyledi

Munger'in tasarımına göre 11 katlı, 1,68 milyon metrekarelik yapının yüzde 94'ü penceresi olmayan ve 4 bin 500 öğrenci kapasiteli tek kişilik odalardan oluşuyor. 

Ancak 15 yıldır üniversitenin tasarım inceleme komitesinde bulunan mimar Dennis McFadden 25 Ekim'de teslim ettiği istifa mektubunda önerilen tasarımı sert bir dille eleştirdi.

Santa Barbara Independent'ın haberine göre McFadden istifa mektubunda şu ifadeleri kullandı:

Bol miktarda belgelenmiş kanıt doğal ışığa, havaya ve doğa manzarasına erişimi olan iç mekanların bina sakinlerinin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını iyileştirdiğini gösteriyor. Munger Hall tasarımı bu kanıtları görmezden geliyor ve bunun önemli olmadığını düşünüyor.

Öte yandan üniversite McFadden'ın eleştirilerini boşa çıkaracak herhangi bir veri sağlamadı. 

Deneyimli mimar projenin tek bir "bağışçı milyarderin vizyonunu" yansıttığını söyledi ve tasarımın "sosyal ve psikolojik bir deneye" benzediğini belirtti. 

 

ucsb.jpg
Munger Hall'da yer alması planlanan ortak çalışma alanı (UCSB)

 

McFadden şu sözleri de ekledi:

Danışman mimar olarak hizmet ettiğim 15 yıl içinde komitenin önüne Munger Hall'dan daha büyük, daha dönüştürücü ve kampüs için potansiyel açısından daha yıkıcı bir proje getirilmedi.

Mimar yurt projesinin gereğinden fazla kapasiteye sahip olduğunu ve büyüklük açısından Princeton Üniversitesi'nin tüm lisans sınıflarını veya 5 tane Claremont Kolejini barındırabileceğini ekledi. 

 

ucsb1.jpg
Rektör tasarımın "ilham verici" olduğunu düşünüyor (UCSB)

 

Munger ise tasarımının, alanı verimli kullandığını belirterek savunuyor. Milyardere göre yurt; market, spor salonu ve derslikler de dahil olmak üzere istenebilecek her şeyi barındırıyor. 

Öte yandan üniversitenin rektörü Henry Yang tasarımı "ilham verici" bulduğunu ve "devrim niteliğinde" olduğunu belirtti. Yang projenin üniversitenin öğrenci konut kapasitesini yüzde 50 oranında artıracağını ifade ediyor. 

Munger'ın Michigan Üniversitesi'nin lisansüstü öğrencilerinin kalması için 2013'te hazırladığı tasarım da tepki çekmişti. Öğrenciler tasarımın, lisansüstü öğrencilerinin yaşam biçimiyle uyuşmadığını söylemişti. 

 

Independent Türkçe, The New York Post, Santa Barbara Independent, The New York Times

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU