FIFA Başkanı'ndan hükümetlere çağrı: Afganistan'dan kaçan kadın sporculara barınma sağlayın

FIFA Başkanı "Dayanışma veya yardım hakkında yalnızca konuşmak değil, gerçek adımlar atmak gerekiyor" ifadelerini kullandı

Afganistan'da kadın sporcuların Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından formalarını yakmak, sosyal medya hesaplarını silip saklanmak zorunda kaldığı bildirilmişti (AP)

FIFA Başkanı dünya genelinde hükümetlerin son dönemde Afganistan'dan kaçan kadın futbolcu ve basketbolculara barınma sağlaması gerektiğini söyledi.

Gianni Infantino dünya liderlerini ve futboldaki üst düzey isimleri "dayanışma" hakkında konuşmaktan daha fazlasını yapmaya ve bunun yerine bu konuda somut "adımlar" atmaya çağırdı.

Yorumlar, kadın futbol ve basketbol oyuncuları, hakemler, koçlar ve ailelerinin geçen hafta FIFA tarafından Taliban kontrolündeki Afganistan'dan kurtarılmasını The Independent'ın ortaya sermesinin ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağırlıklı olarak kadın ve çocuklardan oluşan ve genelde futbol ve spor bağlantıları olan 57 kişi çarşamba günü Katar'ın başkenti Doha'ya ulaştı. Afganistan'dan kaçan gruptan 19 kişi kadın basketbol milli takımında yer alıyor.

Grup Katar'ın başkenti Doha'da diğer ülkelerden mülteci statüsü beklerken gelecek yılki Dünya Kupası için tahsis edilmiş konaklama yerinde kalıyor.

Kadın sporuyla bağlantılı 150 Afgan mültecinin kaldığı bir konuma yaptığı ziyarette konuşan Infantino "Yardım edecek daha fazla ülkeye ihtiyacımız var, daha fazla hükümete ihtiyacımız var, futbol ailesinin daha fazla üyesine ihtiyacımız var; dayanışma ya da yardım hakkında yalnızca konuşmak için değil, bunu gerçekten harekete geçmek için" ifadelerini kullandı:

Dünyadaki tüm kapıları çalmaya devam edeceğiz ve bazılarının bu çağrıyı, bu yardım çağrısını duyup dinleyeceğini, hepsinin anlatacak harika bir hayat hikayesi olan bu kız çocuklarına kapılarını açacağını umuyoruz.

FIFA başkanı, Afganistan'daki insani kriz tırmanırken Afgan mültecilerinin tahliyesine yardım eden Katar'a ve Körfez ülkesinin Emiri'ne teşekkür etti. Ayrıca tahliye edilen ilk gruba ev sahipliği yaptığı, futbolculara ve ailelerine geçici yerleşim sağladığı için Arnavut hükümetine de teşekkürlerini iletti.

Çağrı, FIFA tarafından Afganistan'dan tahliye edilen 100 mülteci arasında aralarında milli takımda oynayanlar da dahil olmak üzere en az 20 kadın futbolcunun yer aldığını The Independent'ın ortaya çıkarmasının ardından geldi.

Afganistan, ABD ve diğer Batılı birliklerin ağustos ortasında geri çekilmesiyle Taliban'ın iktidarı ele geçirmesini takiben kaosa sürüklenmişti. Radikal İslamcı grup, geçen sefer ülkede iktidara geldiğinde kadınların çalışması yasaklanmış, kız çocuklarının okula gitmesi engellenmiş ve kadınlara evden çıkmak istediklerinde erkek bir akrabalarının refakat etmesi şartı getirilmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU