FIFA, aralarında kadın futbolcular ve basketbolcuların olduğu 57 kişiyi Afganistan'dan kurtardı

The Independent Özel Haber: FIFA, "en yüksek risk" grubunda sayılan kadın sporcuları kurtarmak için Katar hükümetiyle çalıştı

Afganistan'dan kaçan gruptan 19 kişi kadın basketbol milli takımında yer alıyor (Twitter/moiafganistan)

The Independent, FIFA'nın Taliban kontrolündeki Afganistan'dan kadın futbolcu ve basketbolcuları kurtardığını ortaya çıkardı.

Futbol ve genel olarak sporla ilişkili, çoğunluğu kadın ve çocuk 57 kadar kişi, çarşamba günü Katar'ın başkenti Doha'ya ulaştı.

Afganistan'dan kaçan gruptan 19 kişi kadın milli basketbol takımında yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kişiler, birkaç kadın hakem ve antrenörün yanı sıra az sayıda kadın bölgesel futbol oyuncusuyla birlikte çarşamba gecesi Kabil'den havalandı.

Başka ülkelerden mülteci statüsü elde etmeye çalışan grup, Doha'dayken gelecek yıl düzenlenecek Dünya Kupası için ayrılmış konaklama yerlerinde kalıyor.

Henüz hangi ülkeye varacakları bilinmese de üçüncü taraf devletlerin üzerinde bir adım öne çıkmaları yönünde baskı var.

Futbolun yönetim organı, "en yüksek risk" grubunda kabul edilen kadın sporcuları kurtarmak için Katar hükümetiyle yakın çalıştı.

The Independent, geçen hafta da FIFA tarafından Afganistan'dan tahliye edilen 100 mültecinin en az 20'sinin kadın futbolcu olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Aralarında milli takım oyuncularının da bulunduğu, çoğunluğu kadın ve kız çocuklarından oluşan grup, geçen perşembe Doha'ya giden bir uçakla Afganistan'ın başkenti Kabil'den ayrılmıştı.

Son tahliye hakkında yorum yapan FIFA Başkanı Gianni Infantino şunları söyledi:

Hem Katar Emiri Majesteleri Şeyh Temim bin Hamad es-Sani'ye hem de Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'ya bu insani görevde bize yardım ettikleri için en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Böylesine zorlu koşullarda futbol camiasının bu üyelerini güvenli bir şekilde yeniden yerleştirmedeki yardımları için de teşekkür ediyoruz.

Ayrıca dünyanın dört bir yanından ülke yönetimlerindeki ve futbol camiasındaki dostlarımızı, güvenli ve emniyetli koşullarda yeni hayatlarına başlayabilmeleri için tahliye edilenlere oturma izni ve vize almamızda bize yardım etmeye çağırıyorum.

FIFA, ağustostan bu yana Afganları kurtarmak için Katar'la birlikte çalışıyor ve ülkeden daha fazla sporcuyu tahliye etmeyi umuyor. Futbolun yönetim organı, dünya genelinde ülkeleri kadınlara ve ailelerine kalıcı ev sağlamaya çağırıyor.

The Independent daha önce eylülde milli futbol takımından 32 kız çocuğunun Afganistan'da mahsur kaldığını açıklamıştı.

The Independent'ın geçen ay yayımladığı müteakip haberde, Pakistan'ın Afganistan'da saklanmak zorunda kalan Afganistan genç kadın milli futbol takımından onlarca genç futbolcunun ülkeye girmesine izin vereceği ortaya çıkmıştı.

ABD ve diğer Batılı askerlerin geri çekilmesiyle Taliban ağustos ortasında Afganistan'ın yönetimini ele geçirmişti. Radikal İslamcı grup ülkede en son iktidara geldiğinde kadınların çalışması yasaklanmış, kız çocuklarının okula gitmesi engellenmiş ve kadınlara evden çıkmak istediklerinde erkek bir akrabalarının refakat etmesi şartı getirilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/central-asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU