Köpekbalığı saldırılarının gizemi çözülüyor: "İnsanları fok sanıyorlar"

Çalışma, köpekbalıklarının insanları av zannettiği için onlara saldırdığı teorisinin sınandığı ilk araştırma oldu

Yeni bir araştırmaya göre, büyük beyaz köpekbalıkları tipik avlarını sörf tahtalarında veya kendi başına yüzen insanlardan ayırt edemiyor.

Bulgular, bazı köpekbalığı saldırılarının yanlış "kimlik tespitinden" kaynaklandığı teorisine kanıt sağlıyor.

Sudaki fokları ve insanları filme alan araştırmacılar, görüntüleri bilgisayar ortamında köpekbalıklarının görüş biçimini yansıtacak şekilde düzenledi. Bu düzenleme, yavru bir beyaz köpekbalığının dünyayı nasıl gördüğüne yönelik simülasyonlara dayandırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun sonucunda araştırmacılar, köpekbalığı perspektifinden insanların şekli ve hareketinin foklarla aynı göründüğünü tespit etti.

Sörf tahtasında yüzen bir insan ve hatta kendi başına yüzen bir insanla tombul bir fok arasında anlamlı bir fark görülemiyordu.

Hakemli bilimsel dergi Journal of the Royal Society Interface'te yayımlanan çalışma, köpekbalıklarının insanları av zannettiği için onlara saldırdığı teorisinin sınandığı ilk araştırma oldu.

Livescience’a konuşan, Avustralya'daki Macquarie Üniversitesi’nden Nörobiyolog Laura Ryan, "Beyaz köpekbalıkları genellikle 'insan etine düşkün akılsız katiller' olarak tasvir ediliyor ama durum böyle değil" dedi:

Aslında biz onların yiyeceklerine benziyoruz.

Bilimsel adı Carcharodon carcharias olan büyük beyaz köpekbalıkları, diğer türlerden daha fazla insanın ölümünden sorumlu.

Bu köpekbalıklarının gençleri, en az 2,5 metre uzunluğuna ulaşan fokları avlamaya başlıyor. Avlarını ararken kafalarında oluşturdukları görüntüyü kullanan yırtıcılar, bunu koku gibi diğer duyusal bilgilerle destekliyor. Ryan'a göre bu, hataya açık bir öğrenme süreci.

Büyük beyaz köpekbalıkları ayrıca renkleri ayırt etme yeteneğinden yoksun ve insan gözünün görebildiği ince ayrıntıları da yakalayamıyor.

Araştırmanın ortak yazarı Ryan, özellikle sörf tahtalarının köpekbalıklarına fokları çağrıştırdığını düşünmüştü. Ancak bulgular, köpekbalıklarının tahtasız yüzenleri de foklardan ayırt etmekte zorlandığını gösterdi.

"Yüzücülerin foklara sörfçüler kadar benzemediğini düşünmüştüm. Çünkü onlar köpekbalığı saldırılarına pek sık maruz kalmıyordu" diyen Ryan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak köpekbalıklarının perspektifinden yüzücüleri de foklardan ayırt etmek zordu.

 

Independent Türkçe, Livescience, The New York Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU