Fauci yavru köpekler üzerinde yapılan acımasız deneyler nedeniyle eleştiri altında

Yasa koyucular, yavru köpekler üzerinde yapıldığı iddia edilen acımasız deneylerin faydasını sorguluyor

Hayvan hakları savunma grubu White Coat Waste tarafından elde edilen fotoğrafta ABD yönetimi tarafından finanse edilen deney kapsamında bir masada yatan iki köpek görülüyor (Ulusal Sağlık Enstitüleri)

ABD'de aralarında iki siyasi partinin önde gelen üyelerinin de bulunduğu bir grup yasa koyucu, Dr. Anthony Fauci ve kurumuna yönelik bir mektubu imzalayarak, köpekler üzerinde yapılan deneylerin finansmanı konusundaki soruları yanıtlama çağrısında bulundu.

İlk olarak sağcı Daily Caller'ın ele geçirdiği mektuba Temsilciler Meclisi'ndeki Güney Karolina Temsilcisi Nancy Mace önayak olurken ona başka Cumhuriyetçilerin yanı sıra Kaliforniya Temsilcisi Ted Lieu ve Columbia Bölgesi Temsilcisi Eleanor Holmes Norton'ın da aralarında bulunduğu Demokratlar da katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektup Dr. Fauci'yi ve Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nü (NIAID) piyasaya sunulmadan önce yeni ilaçları test etmek amacıyla köpeklerin kullanıldığı deneylerde federal yönetimin rolünü detaylandırmaya çağırıyor. Yasa koyucular mektupta "Gıda ve İlaç Dairesi'nin yeni ilaçları test etmek için köpeklere gerek olmadığını açıkça dile getirdiğini" belirtiyor.

Hayvan deneylerini içeren araştırmaların federal yönetimce finanse edilmesinin tamamen yasaklanmasını savunan muhafazakar grup White Coat Waste tarafından yürütülen ve örneklerle hayvanlara yönelik zulmü vurgulayan araştırmanın hemen ardından mektup geldi.

Grubun mesajlarında hiddet, hem Trump hem de Biden yönetimlerinin halk sağlığı politikası için güvendiği ama muhafazakarların şeytanlaştırmaya çalıştığı, ABD'li sağlık uzmanı Dr. Fauci'ye hususi olarak yöneltiliyor.

fauci-ap.jpg

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci (AP)


Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası'na (Freedom of Information Act, FOIA) istinaden talepte bulunarak elde edilen belgelerin yanı sıra kamuya açık başka belgelere de atıfta bulunan White Coat Waste'in araştırması, ABD yönetiminin birkaç yıldır beagle yavruları üzerinde yapılan bir dizi deneyi finanse ettiğini buldu. Deneylerle ilgili iddialara göre, araştırmacılar yavru köpeklerin kafalarını kafeslere koyup onları parazit taşıtan tatarcık sineklerinin ısırıklarına maruz bırakmadan önce onlara sakinleştirici verdi ve bazı durumlarda onların ses tellerini çıkardı.

The Independent, bugün de bu tür testlerin yapılıp yapılmadığına ilişkin soruların cevapları da dahil olmak üzere deneyler hakkında daha fazla bilgi için NIAID'le irtibata geçti.

White Coat Waste'ten bir sözcü, The Independent'a e-postayla gönderdiği açıklamada, grubun araştırmalarının FOIA'ya istinaden talepte bulunarak elde edilen belgeleri ve deneylere dair detaylı bilgi veren kamuya açık raporları içerdiğini dile getirdi. Kongre üyelerinin mektubu, genç köpekler öldürülüp parçalara ayrılarak incelenmeden önce onlara deneysel aşıların yapıldığı bir deneye atıfta bulunuyor.

Hayvan araştırmaları son derece tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Uygulamanın savunucuları HIV de dahil çeşitli hastalıklara dair bilimsel atılımların ancak bu tür araştırmalar sayesinde mümkün olduğunu savunurken hayvan hakları grupları uzun süredir bu uygulamaların ahlak dışı olduğunu ve yasaklanması gerektiğini savunuyor.

Geçen yılın başında Kovid-19 pandemisinin başlamasından bu yana Dr. Fauci'nin ulusal sahnedeki görünürlüğü birdenbire arttı. Sonuç olarak NIAID Direktörü, aşıların tesirinden sosyal mesafenin ve maske takmanın önemine kadar bir sürü konuda sağın amansız eleştirileri ve saldırılarıyla karşılaşırken, bazı liberal çevrelerde de övülüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU