İngiltere’de bebek ölüm oranları üç yıldır artıyor: Fakir bölgeler daha çok etkileniyor

Azalan doğum oranları nedeniyle toplam bebek ölümleri azalırken, ilk doğum gününü gören bebeklerin sayısı da düşüyor

Fotoğraf: The Independent

Resmi veriler İngiltere ve Galler’de bebek ölüm oranlarının üç yıldır arttığını ve fakir ailelerin durumdan daha fazla etkilendiğini gösteriyor.

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre 2016’dan 2017’ye bebek ölüm oranının bin doğumda 3,8’den 3,9’a yükseldi.

Bu durum, bebek ölüm oranının 2014’te en düşük rakamları görmesinden bu yana önemli ölçüde yülseldiğini gösteriyor. Durumdan en çok etkilenen topluluklarda oran bin bebekte 5,2’e çıkıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ONS’den alınan bilgiler 2017’te toplam 2 bin 636 bebeğin ilk doğum günlerini göremeden öldüğünü gösteriyor.

2016’ya göre daha az ölüm yaşanmasına karşın doğum oranında da düşüş görüldü ve bu, yeni doğanlar arasında bir yaşına kadar hayatta kalanların oranının düştüğü anlamına geliyor.

ONS’nin ölüm ve doğum istatistiklerinden sorumlu biriminden Vasita Patel konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

Bebek ölüm oranı 1980’lerden bu yana düşüş yaşıyordu ancak 2014’te tüm zamanların en düşük oranının görülmesinin ardından 2014-2017'de her yıl arttı. Bu değişiklikler küçük ve rastgele dalgalanmalarla açıklanabilir ancak 2017’deki oran 2014’tekiyle kıyaslandığında kayda değer ölçüde daha yüksek.

Ölüm oranları sosyo ekonomik duruma göre keskin bir farklılık gösteriyor. En düşük ölümler yoksulluğun en az yaşandığı bölgelerde ve ebeveynlerin daha profesyonel veya yönetici konumda çalıştığı ailelerde gözleniyor.

En fazla ölüm oranlarıyla beden gücüyle çalışan ailelerde görülüyor. Bu çalışma grubundaki işçilerin de ölüm oranları 2014’ten bu yana yükselişte.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU