Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu’ndan 10 büyükelçinin Kavala açıklamasına tepki: Türk yargısı kendi kararlarını almaya muktedirdir

Kurul, diplomatların açıklamasına ilişkin "Herkesin Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk kurallarına ve yargı süreçlerine saygılı olmak zorunda olduğunu hatırlatırız” açıklaması yaptı

Fotoğraf: AFP

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu tarafından, 10 büyükelçinin tutuklu iş insanı Osman Kavala ile ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösterilerek, "Söz konusu diplomatlar bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devletidir. Türk yargısı bağımsız olup, kimseden talimat almadan kendi kararlarını almaya muktedirdir” ifadeleri kullanıldı.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, Ankara'daki bir grup yabancı misyon şefinin, Türkiye'de devam eden bir davayla ilgili açıklamasının, diplomatik teamüllere aykırı ve uluslararası hukukla çelişen bir davranış olduğu belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bu ülkelerin diplomatlarının, sosyal medya üzerinden, bağımsız Türk yargısı tarafından yürütülen hukuki bir süreci etkilemeye yönelik açıklamaları kabul edilemez bir girişimdir. Söz konusu diplomatlar bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devletidir. Türk yargısı bağımsız olup, kimseden talimat almadan kendi kararlarını almaya muktedirdir. Herkesin Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk kurallarına ve yargı süreçlerine saygılı olmak zorunda olduğunu hatırlatırız.

Diplomatların açıklaması

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda büyükelçilikleri tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.

Yapılan ortak açıklamada, “Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir” denilmişti.

Bu açıklamalara bakanlar, AK Parti’li yetkililer ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tepki göstermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU