Türkiye'den Avrupa Birliği ve Yunanistan'a "Doğu Akdeniz" tepkisi

Dışişleri Bakanlığı: Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi AB üyeliklerini suistimal ediyor, AB'nin ise üçüncü ülkelerle kara, deniz ve hava sınırları belirleme yetkisi yok

Fotoğraf: Reuters

Dışişleri Bakanlığı Yunanistan'ın Türkiye'nin Kıbrıs Adası açıklarındaki doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin Avrupa Birliği'nden (AB) yaptırım talebinde bulunacaklarını belirten açıklamasına yanıt verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi, AB üyeliklerini suistimal ediyorlar. Bizim tarafımızdan en üst düzeyde verilen mesajlar gayet açık. Bu konudaki kararlı duruşumuzu muhafaza ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı da Twitter'dan açıklama yaptı.

Kaymakcı, "AB'nin, üye ülkelerinin, üçüncü ülkelerle kara, deniz ve hava sınırlarını belirleme konusunda yargılama gücü ve yetkisi yoktur." dedi, AB Komisyonu Başkan adayı Manfred Weber'in Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleriyle ilgili ifadelerine sosyal medyadan tepki gösterdi. 

 

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı paylaşımında, "AB'nin, üye ülkelerinin, üçüncü ülkelerle kara, deniz ve hava sınırlarını belirleme konusunda yargılama gücü ve yetkisi yoktur ve bu hususta AB'ye izin verilemez. 'Üyelik dayanışması' uluslararası hukukun önüne geçemez ve Kıbrıslı Rumların tek taraflı iddialarını haklı çıkaramaz" ifadesini kullandı. 

 

 

Weber, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine karşın AB üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin tek taraflı iddialarına destek vermişti.

CHP'den Doğu Akdeniz tepkisi

Doğu Akdeniz'deki son gelişmeler ve AB'nin tavrı ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tepkili.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin uluslararası arenada yalnızlığa itildiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dün de konuyla ilgili CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz yazılı bir açıklama yapmış, münhasır ekonomik bölge, enerji kaynakları ve enerji rotaları konusunda Türkiye ve KKTC’yi hiçe sayan yaklaşımların kabul edilemeyeceğini belirtmişti. 

Çeviköz, "AK Parti hükümetlerinin Türkiye'yi Doğu Akdeniz’de yalnızlaştıran hatalı dış politikaları nedeniyle söz konusu ülkeler bu kadar ileriye gidebilmektedirler" yorumu yapmıştı. 

Önceki gün Yunanistan Başbakanı Çipras,  "AB Zirvesi öncesinde hazırlanmak üzere fikir birliğine vardık. Böylece, (Güney) Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) eğer bir sondaj çalışmasının gerçekleştiği teyit edilirse, Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanması dahil doğru kararların alınması sağlansın" demişti. 

Fatih'ten sonra Yavuz da yolcu

G20 Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Japonya'nın Nagano kentinde temaslarını sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise Yavuz sondaj gemisinin perşembe günü bölgeye uğurlanacağını belirtti:

Uluslararası hukuka uygun olarak tüm işlemlerin devam ettiriliyor. Bundan sonra da kararlılıkla bunu sürdüreceğiz. İkinci gemimiz de hazırlanmak üzere. Yavuz sondaj gemimizi perşembe günü uğurlayacağız. Şu anda tersanedeki bakım ve upgrade çalışmaları devam ediyor. Perşembe günü uğurlayacağız. Temmuz başı gibi KKTC'den almış olduğumuz ruhsat sahası üzerinde ilk sondajına başlamış olacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU