HRW: Küba'da göstericilere işkence yapılıyor... Küba: Yabancı medya ayaklanma kışkırtmaya çalışıyor...

"Yeni bir 11 Temmuz'a izin vermeyeceğiz"

Küba'da temmuzdaki protestolarda bir kişinin öldüğü açıklanmıştı (AFP)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW), yazın Küba'da düzenlenen hükümet karşıtı protestolarda yakalananlara dair hazırladığı raporu bugün yayımladı. Raporda güvenlik güçlerinin, yakaladığı pek çok kişiyi vahşice dövdüğü, soyunmaya zorladığı ve bu kişilere psikolojik taciz uyguladığı öne sürüldü.

Küba hükümetiyse yabancı medyadaki haberlerin, "Beyaz Saray'ın çok arzu edilen askeri müdahalesini haklıymış gibi gösterebilecek toplumsal ayaklanmayı kışkırttığını" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karayipler ülkesinde 11 Temmuz'da, yaklaşık 60 yıldır görülen en büyük gösterilerden biri patlak vermişti.

Protestolar başkent Havana'nın güneybatısındaki Artemisa bölgesinde yer alan San Antonio de los Baños'taki bir eylemle başlayıp kısa sürede ülke genelinde 40'tan fazla bölgeye yayılmıştı.

Göstericiler "Açız", "Özgürlük" ve "Kahrolsun diktatörlük" sloganları atarak sokaklara dökülmüştü.

Protestoların ardından güvenlik güçleri, binden fazla kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltıları takip eden Küba merkezli sivil toplum kuruluşu Cubalex, halihazırda 500 kişinin hâlâ parmaklıklar ardında olduğunu öne sürdü.

HRW'nun raporu, yakalananlarla ve bu kişilerin aile üyeleriyle Temmuz 2021 - Ekim 2021 arasında yapılan görüşmelere dayanıyor. Raporda soruşturulan 130 kişiden 48'inin fiziksel saldırıya uğradığı iddia edildi. Pek çok kişinin kirli ortamlarda ve kalabalık hücrelerde kalmaya zorlandığı öne sürüldü.

Kuruluş, gösterilere katılmayan bazı gazetecilerin, aktivistlerin ve tanınmış muhaliflerin de gözaltına alındığını yazdı.
 


HRW'dan Juan Pappier, Havana'nın "korku aşılamak ve protestoların bir daha yaşanmamasından emin olmak için" baskı uyguladığını ifade etti:

Özgürlükleri olmadığı ve ekmekle süt kuyruğunda saatlerce beklemekten bıktıkları için protesto edenler, kaybedecek bir şeyleri kalmadığını düşündü. Ancak hükümet onlara, kaybedecekleri daha çok şeyleri olduğunu, cezalandırılabileceklerini ve hapiste kötü koşullarda yaşayabileceklerini gösterdi.

Bu göstericilerden biri muhalif gazeteci Orelvys Cabrera. Cabrera gözaltına alındıktan sonra sorgu odasında askerlerin önünde soyunmaya zorlandığını öne sürdü. Saatlerce Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro'yla ilgili hikayelerin dinletildiğini söyleyen Cabrera, "33 gün boyunca yerde yattım. Bize pis pirinç yedirdiler… Kahvaltılar sadece bir dilim ekmekten ibaretti" diye konuştu.

Michael Valladares adlı işçiyse eşi Maria Cristina Garrido'nun protestoların ardından yakalandığını iddia etti. 18 gün sonra eşini Técnico'da gördüğünü belirten Valladares şu açıklamayı yaptı:

Eşim, 'Yaşasın Fidel' diye bağırmayı reddettiğini ve bunun ardından yerde dışkı olan ‘ceza hücresine' atıldığını söyledi. Bağırmayı her reddettiğinde kadın bir askerin gelip, altını ıslatmasına yol açacak kadar sertçe vurduğunu açıkladı.

"Yeni bir 11 Temmuz'a izin vermeyeceğiz"

Muhalefet şimdi, 15 Kasım'da başkentte düzenlenecek yürüyüşe hazırlanıyor. Yürüyüşte yurttaş haklarına saygı gösterilmesi, siyasi tutukluların serbest bırakılması, demokratik ve barışçıl çözümler talep edileceği açıklandı.

Ancak Küba hükümeti, organizatörlerin ABD tarafından finanse edildiğini öne sürerek yürüyüşe izin vermedi.

Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin resmi yayın organı olan Granma 14 Ekim'de, "Karşı devrimcilerin Küba'da herhangi bir platformu olmayacak" başlıklı bir yazı yayımladı.

Granma, 15 Kasım'da yapılması hedeflenen protestoların ülke içinde destek görmediğini öne sürdü. Haberde dış basın, "nefret ve intikam duygularını taşıyan ülkedeki paralı pasifistlerin eylemlerini meşrulaştırmakla" suçlandı.

Haberde Birleşik Krallık merkezli BBC, İspanyol haber ajansı EFE ve Fransız haber ajansı AFP'nin 15 Kasım'daki yürüyüşü kışkırttığı yazdı. "ABD emperyalizminin medya mekanizmasının, Küba Devrimi'ne karşı savaş halinde olduğu" kaydedildi.

Gazete ayrıca hükümet yanlısı Kübalıların görüşlerine yer verdi. Havana'daki bir çiftçi, "Yeni bir 11 Temmuz'a izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Havana Times, Today in 24, Washington Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU