Gazeteci Sami Kohen hayatını kaybetti

93 yaşında hayatını kaybeden Kohen, 67 yıldır Milliyet'te yazıyordu

Bir süre önce böbrek yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılan yazar ve gazeteci Sami Kohen hayatını kaybetti / Fotoğraf: AA

Milliyet Gazetesi yazarı Sami Kohen tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abdi İpekçi’nin davetiyle Milliyet’te 1954’ten beri diplomasi ve dış politika konularında Haber ve yazılara imza atan Kohen, Türk basınını ilk kez dış haberler sayfasıyla tanıştırmıştı.

Kohen’in ölüm haberini Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik, Twitter hesabından paylaştığı mesajla duyurdu.

Çelik şu mesajı yayınladı:

"Değerli büyüğümüz Sami Kohen'in ailesine, yakınlarına, Milliyet Gazetesi'ne başsağlığı dilerim. Çok önemli analizler, faydalı kitaplar ve çok güzel hatıralar bıraktı. Dostluğunu asla unutmayacağım ve kendisini daima sevgi ve saygıyla hatırlayacağım"

Dış siyaset konusundaki köşe yazılarıyla tanınan Sami Kohen, geçtiğimiz günlerde böbrek yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırılmıştı.

Sami Kohen 1954 yılında çalışmaya başladığı Milliyet Gazetesi'ndeki görevine 67 yıldır aralıksız şekilde devam ediyordu.

sami.jpg
Sami Kohen, geçtiğimiz yıl Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun elinden "Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü" almıştı / Fotoğraf: AA

 

Sami Kohen kimdir?

Sami Kohen, 1928 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Gazeteci Albert Kohen'in oğludur. Sami Kohen babasının 1939-1949 yılları arasında Ladino ve Fransızca dillerinde çıkarttığı "La Boz de Türkiye" (Türkiye'nin Sesi) gazetesini babasının vefatından sonra Türkçe olarak önce "Türkiye'nin Sesi" ve sonra "Haftanın Sesi" adları altında yayınladı. Tan, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres gazetelerinde çalıştı. 1954 yılında Milliyet Gazetesi'ne katıldı. 1960 yılında eşi Mirka ile evlendi. Jale ve Alp adında iki çocuk dünyaya geldi.

Milliyet Gazetesi'ndeki köşe yazarlığının yanı sıra ABD'de yayınlanan "Christian Science Monitor" ve New York Times gazetelerinde de makaleler yazıyordu. 1954 yılından bu yana aralıksız olarak Milliyet Gazetesi'nde yazarlık yaptı. Gazetecilik anıları 2007 yılında Özer Yelçe tarafından Sami Kohen Dünyanın Yazısı adı altında bir kitap olarak yayınlanan Sami Kohen Türkiye'de aynı gazete kurumunda en uzun süre hizmet etmiş yazarlardandır.

Bir süre önce böbrek yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılan yazar ve gazeteci Sami Kohen, 18 Ekim tarihinde hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU