Yeni Zelanda'da "hekim destekli ölüm" 7 Kasım'dan itibaren yasal hale gelecek

Yasaya göre hekim destekli ölüm isteyen bir kişinin 18 yaş veya üstü olması gerekecek

Yeni Zelanda'nın ötanazi yasası artık ölümcül hastalığı olanlara belirli durumlarda ağrılarını dindirme seçeneği sunacak (Pixabay)

Yeni Zelanda'da Yaşamı Sonlandırma Seçimi Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle hekim destekli ölüm 7 Kasım'dan itibaren yasal hale gelecek.

Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Andrew Little, salı günü sağlık sistemlerinin yasayı uygulamaya hazır olduğunu söyledi. Little, geçen yıl genel seçimlerle birlikte düzenlenen bir halk referandumuna atıfta bulundu ve hekim destekli ölümün halkın yüzde 65'inin onayını aldığını söyledi.

Yasa, Yeni Zelanda Parlamentosu'na 2019'da sunulmuştu.

Yasaya göre Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen uygunluk kriterlerini karşılayan ve ölümcül hastalığı olan kişiler, yaşamına son vererek acılarını hafifletmek için ilaç talep edebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan Jacinda Ardern yönetimi, yasal bir çerçeve belirledi ve hekim destekli ölüm isteyenlere erişim sağlayacak üst düzey süreci uygulamaya koydu.

Açıklamada, "Sağlık Bakanlığı, kanundan sorumlu olacak ve hekim destekli ölüm hizmetini hayata geçirmek için halihazırda bir uygulama programı üzerinde çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, süreçte katı uygunluk kriterleri ve tedbirler bulunacağı belirtildi.

Kanun, palyatif bakım veya sağlık hizmetlerinin yerine kullanılmayacak.

Little, bağımsız bir inceleme mekanizmasının, hizmetin yasa tarafından belirlenen katı kriterlere uygun olarak çalışmasını sağlamak için uygulanan birçok tedbirden biri olacağını söyledi.
 


Sağlık Bakanı, çoğu durumda "bu hizmetlerin topluluklarda sağlanması ve katı uygunluk kriterlerini karşılayan kişiler için ücretsiz olması bekleniyor" diye ekledi.

Hekim destekli ölüm hizmetine başvuran bir kişinin 18 yaş veya üstü olması, Yeni Zelanda vatandaşı veya Yeni Zelanda'da daimi ikametgahı olması, 6 ay içinde hayatını kaybedebileceği ölümcül bir hastalıktan mustarip olması ve fiziksel kabiliyetlerinde ileri derecede ve geri dönüşü olmayan bir kayıp yaşıyor olması gerekecek.
 


Kişinin tahammül edilebilir gördüğü şekilde giderilemeyen, dayanılmaz bir acı yaşaması da dikkate alınacak.

İlgili kişinin, Yaşamı Sonlandırma Seçimi Yasası'nda belirtilen kurallara göre hekim destekli ölüm hakkında bilinçli bir karar verme yetisine sahip olması gerekecek.

Bir kişinin herhangi bir aşamada hekim destekli ölüm hizmetine başvurma kararı hakkında baskı altında olduğundan şüphelenen bir doktor veya hemşire süreci derhal durdurmak zorunda.

Hekim destekli ölüm isteyen bir kişi, istemediği takdirde arkadaşları veya ailesiyle ölme kararı hakkında tartışmama hakkına da sahip.

Sağlık Bakanlığı, hemşireler ve pratisyen hemşireler için de bir dizi yönerge paylaştı.

Hekim destekli ölümü savunan bir insan hakları grubu olan Dignity in Dying (Ölümde Onur), yasayı takdirle karşıladı. Grup, "Bu insan hakları için muazzam bir zafer" ifadelerini kullandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU