Financial Times: Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınacağı söylentisi Türk Lirası'nı salladı

Financial Times, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görevden alınacağına dair iddialarla birlikte Türk Lirası'nı "salladığı" yönünde bir yazı yayınladı

Reuters,  Erdoğan'ın beklediği faiz indirimlerinin geçtiğimiz aya kadar yapılamamış olmasından dolayı 'hayal kırıklığı yaşadığı' Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na 'güvenini kaybettiği'ne dair bir haber servis etmişti / Fotoğraf: AA

Financial Times'da "Merkez Bankası Başkanı'nın işten çıkarılacağı söylentisi Türk Lirası'nı salladı" başlığıyla yayınlanan bir yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 yıl içinde dördüncü kez Merkez Bankası Başkanı'nı görevden alacağı iddialarının ardından Türk Lirası'nın cuma günü bir kez daha rekor düşük seviyelere gerilediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beklediği faiz indirimlerinin geçen aya kadar yapılamamış olmasından dolayı "hayal kırıklığı yaşadığı" Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na "güvenini kaybettiğine" dair Reuters'ın yayınladığı haberi hatırlatan Financial Times, ABD Doları'na karşı Türk Lirası'nın yüzde 1 değer kaybettiğini ve Dolar/TL kurunun 8.97'lere çıktığını vurguladı.

Reuters'a bilgi veren üç kaynaktan ikisi, daha erken sürede daha düşük enflasyon ve daha düşük faiz politikası uygulanabileceğinin Erdoğan'a geçmişte söylendiğini, ancak gerçekleşmenin eylül itibarıyla buna yakın bile olmadığına dikkat çekmişti.

Altun yalanlamıştı

Financial Times ayrıca, bazı analistlerin son haftalarda Kavcıoğlu'nun yerine eski bir Merkez Bankası yetkillisi olan ve geçen mayıs ayında başkan yardımcısı olarak göreve başlayan Semih Tümen'in atanabileceği iddialarını ortaya attığını belirtti.

Gazeteye konuşan bir üst düzey Türk bankacı, Tümen'in söz konusu göreve getirilmesi iddiasının gerçekleşmesinin düşük bir ihtimal olduğunu belirtirken, "Merkez Bankası Başkanı'nda değişiklik yapılırsa, göreve atanacak kişi çok daha itaatkar ve aptal biri olacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un, sözkonusu iddiaları yalanladığı kaydedildi.

Altun, sosyal medya hesabından İngilizce ve Türkçe yaptığı paylaşımda, Foreign Policy'nin de Türkiye ile ilgili uydurma bir haber yayımladığını belirterek bu haberi "yalan haber"e örnek olarak gösterdi.

Fahrettin Altun, paylaşımında, "Yalan haberi sosyal medyanın sorunu zannediyorduk. Fakat görüyoruz ki artık ana akım medya da aynı meseleden muzdarip. Büyük medya kuruluşları bile bu tür yalanları kolayca dolaşıma sokabiliyor. Bu endişe verici bir durum. Her ikisi de yalan" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU