FBI, "Zodiac Katili'nin kimliğini tespit ettik" diyenleri yalanladı: "Dosya hâlâ açık"

Büro, gönüllü çözülmemiş vaka ekibinin iddialarını reddetti

Zodiac Katili'nin robot resmi ve Gary Francis Porte (Case Breakers)

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Zodiac Katili vakasının bir grup gönüllü çözülmemiş vaka araştırmacısı tarafından çözüldüğünü yalanladı.

The Case Breakers bir basın açıklaması yayımlamış, kötü şöhretli seri katilin 2018'de ölen Gary Francis Porte olduğunu belirlediklerini öne sürmüştü.

40 eski profesyonel dedektif ve adli tıp uzmanından oluşan grup ayrıca Porte'yi 1966'da Güney Kaliforniya'daki bir cinayetle ilişkilendiren kanıtları olduğunu, dolayısıyla bunun Zodiac Katili'nin resmi cinayet sayısını artırdığını söylemişti.

Fakat FBI, grubun bu tür iddialarda bulunmaktan kaçınması gerektiğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büro "Dosya hâlâ açık ve bildirilecek yeni bir bilgi yok" dedi.

Zodiac, 1960'ların sonlarında San Francisco Körfez Bölgesi'nde terör estirmiş, çiftleri hedef alarak (iki adam hayatta kaldı) ve yalnız bir taksi şoförünü öldürerek 5 kişiyi katletmişti.

Katil, The San Francisco Chronicle aracılığıyla yetkililere kodlanmış mektup ve şifreler göndererek polisi onu bulması için yemlemesiyle meşhur. Ne yakalandı ne de kimliği tespit edildi.

The Case Breakers, Porte'u, Zodiac'ın polisin çizdiği bir robot resmiyle eşleşen bir yara izinin görüldüğü birçok fotoğrafa, onu tanıyan insanlarla yapılan görüşmelere ve 1966'daki faili meçhul Cheri Jo Bates cinayetine dair bir dizi kanıta dayanarak teşhis etti.

Bates, Zodiac'ın aktif olduğunun bilindiği dönemden iki yıl önce, Kaliforniya'nın Riverside kentindeki Körfez Bölgesi’nin yüzlerce kilometre güneyinde öldürülmüştü.

Riverside polis teşkilatından memur Ryan Railsback, NBC News'e, Bates cinayetiyle Zodiac Katili arasında herhangi bir bağlantının kesin olarak reddedildiğini söyledi.

Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Nasıl daha net olabileceğimizi bilmiyoruz" dedi ve vakayla ilgili bilgisi olan varsa 50 bin dolarlık (yaklaşık 450 bin TL) özel ödülün hâlâ geçerli olduğunu belirtti.

Railsback ayrıca Chronicle'a şunları söyledi:

[The Case Breakers'ın şüphelisinin] Cheri Jo Bates'i öldürmüş olma ihtimali var mı? Hayır.

Şunları ekledi:

Ortaya koyduklarını okursanız, bunların hepsi ikinci dereceden kanıtlardır. Çok fazla bir şey yok.

Bates cinayetinden aylar sonra alınan ve bir noktada olayın Zodiac Katili'yle ilişkilendirilmesine neden olan isimsiz bir mektubun, müfettişlerin 50 yıl sonra 2016'da bunun "hastalıklı bir şaka" olduğunu kabul eden ikinci bir mektup almasından sonra bir aldatmaca olduğu anlaşılmıştı.

Zodiac Katili vakası uzun zamandır kitaplar, belgeseller, TV programları ve filmlere konu olan büyük bir merak kaynağı.

Mesajlarına dahil ettiği dört şifreden sadece ikisi, biri 1969'da, diğeriyse amatör dedektifler tarafından 2020'de çözüldü.

İki olay da soruşturmada katilin kimliğinin tespit edilebileceği bir kırılma yaratmadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU