Ahmet Hakan: Mango da mango

“Hep dedim, yine diyorum: Sosyal medyada her gördüğünüz şeyin üzerine atlamayın. Duvara toslarsınız”

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın “mangoyu kurutup saklayın” şeklinde bir öneri verdiğine dair oluşan sosyal medya gündemini yazdı.

Hakan, bugünkü köşe yazısında Emine Erdoğan’ın 2015 yılında verdiği söyleşinin tekrar gündeme gelmesini şöyle anlattı:

Yeni Şafak gazetesinin pazar ekinde Emine Erdoğan’la yapılan bir röportaj yayınlanmış. Bu pazar değil, geçen pazar değil... Taaa 2015 yılında. Röportajın yayınlandığı sayfanın geniş açıdan çekilmiş bir fotoğrafı, sosyal medyada elden ele dolaştırılıyor son günlerde. Çünkü röportajın ara başlıklarından biri şöyle: “Mangoyu, kurutup saklayın.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Röportajı okumayan kişilerin Emine Erdoğan’ın vatandaşlara “Mangoyu kurutup saklayın” şeklinde öğütte bulunduğunu düşünerek veryansın ettiğini söyleyen Hakan, şunları yazdı:

Oysa gerçek hiç de öyle değil. Haberi okuduğumuzda görüyoruz ki olay şöyle olmuş: Mali Cumhurbaşkanı’nın eşi, Emine Erdoğan’la sohbet ederken ülkesinin mango cenneti olduğunu, ancak bu meyvenin çok kolay bozulduğunu, bu nedenle ihracat yapamadıklarını söylemiş. Emine Erdoğan da Mali Cumhurbaşkanı’nın eşine Anadolu’da elma, üzüm, incir, kayısı, erik gibi meyvelerin kurutulup geçim kaynağı olarak kullanıldığını anlatmış, ardından da “Mango kurusu yaparak ihracatı artırabilirsiniz” önerisinde bulunmuş.

Yeni Şafak’taki ara başlık yapılan “Mangoyu, kurutup saklayın” ifadesinin öyküsü tam olarak bu. Hep dedim, yine diyorum: Sosyal medyada her gördüğünüz şeyin üzerine atlamayın. Duvara toslarsınız.

NOT: Bu içerikten haberdar olmamı sağlayan Hürriyet Ankara’dan Bülent Sarıoğlu’na ve işin doğrusunu yazan Deutsche Welle Türkçe’den Gülsen Solaker’e binlerce teşekkür.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU