Gelecek ay İskoçya'da düzenlenecek COP26 nedir?

Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nı onaylamaya hazırlanıyor

 8. Küresel İklim Grevi 24 Eylül'de dünya genelinde pek çok yerde düzenlendi (AFP)

Bilim insanları iklim krizine bağlı olarak sıcaklıkların yükselmesiyle kasırga, sel, yangın ve kuraklık gibi olayların artacağını düşünüyor. Bütün dünyayı etkileyen bu durumun karşısında devletler de yıllardır Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında toplanıp kararlar alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu çerçevede İskoçya'nın Glasgow kentinde gelecek ay 26.sı düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı'na epey az kaldı. Peki aşırı iklim olaylarının etkisinin giderek arttığı Dünya'da COP26'in önemi ne? Türkiye, Paris İklim Anlaşması'na nasıl bakıyor?

COP26 nedir?

ABD'li medya ve teknoloji sitesi CNET'te yayımlanan yazıda COP, "gezegendeki en büyük ve en önemli iklim konferansı" diye özetlendi.

BM, 1995'ten beri hemen hemen bütün devletlerin temsilcilerini bir araya getiren zirveyi düzenliyor. Burada politikacılar, iklim krizine dair hedeflerini ve sera gazı emisyonunu azaltma konusundaki çalışmaları tartışıyor.

Bu toplantılar resmi olarak "taraflar konferansı" (conference of the parties - COP) diye adlandırılıyor. 1992'de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC) imza atan 197 BM üyesi de zirveye katılıyor.

CNET'in haberinde, UNFCCC'nin dünyada iklim değişikliğine karşı mücadelede dönüm noktası niteliğinde olduğu yazıldı.

1997'de sera gazı emisyonlarını azatlmayı amaçlayan ilk anlaşma olan Kyoto Protokolü kabul edildi. Ancak Çin ve Hindistan'ın dahil olmadığı anlaşmaya ABD'de de bu yüzden imza atmadı. Dolayısıyla emisyon azaltma hedefi başarısız oldu.

Yazıda, iklim değişikliğine dair mevcut en önemli anlaşmanın Paris İklim Anlaşması olduğuna ve bunun, COP26 gündemini belirlediğine dikkat çekildi.

COP26 ne zaman?

İlk başta Kasım 2020'de düzenlenmesi planlanan COP26, Kovid-19 pandemisi sebebiyle bir sene ertelendi. Etkinliğin 31 Ekim-12 Kasım'da Glasgow'daki Scottish Event Campus'de yapılması hedefleniyor.

COP26 hazırlıkları kapsamında İtalya'nın Milano kentinde 30 Eylül-2 Ekim arasında PreCOP26 toplantısı yapıldı.

"İklim değişikliğiyle mücadele" temalı toplantıda ülkelerin iklim, çevre veya enerji bakanları COP26'in gündemini tartıştı.

"Paris İklim Anlaşması harika"

COP26'in temelini oluşturan Paris İklim Anlaşması, Aralık 2015'te gerçekleştirilen COP21'da imzalandı. Anlaşmada küresel sıcaklık artışını sanayileşme öncesi döneme kıyasla 2 santigrat dereceyle sınırlamak, mümkünse 1,5 santigrat dereceye kadar düşürme kararı alındı.

İklimbilimci Sarah Perkins-Kirkpatrick, Paris İklim Anlaşması'nın "harika" olduğunu söyledi:

Birdenbire ülkelerin ezici çoğunluğu 'Evet, küresel ısınmayı 1,5 veya 2 santigrat dereceyle sınırlamamız gerekiyor' dedi.

Anlaşma çerçevesinde 21. yüzyılın ikinci yarısında net sıfır emisyona ulaşılması isteniyor.

Taraf ülkeler, ulusal olarak belirlenmiş katkı (nationally determined contribution - NDC) diye bilinen kendi belirledikleri emisyon azaltma hedeflerini kabul ediyor.

Bu hedefler UNFCCC veya Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) tarafından değil, ülkelerin kendileri tarafından belirlendiği için COP'de tartışılıyor.

CNET'e göre konferanstaki uluslararası baskı ve etkinliğe ilgi, daha iddialı hedefler belirlenmesini sağlıyor.
 


Paris İklim Anlaşması da NDC'lerin 5 yılda bir güncellenmesini gerektiriyor.

Çevrebilimci Malte Meinshausen bu konuda şöyle konuştu:

Her 5 yılda bir ülkelerden NDC'leri yalnızca güncellemeleri değil, aynı zamanda daha iddialı hale getirmeleri isteniyor.

Haberde ilk 5 yıllık döngünün geçen yıl bittiği, dolayısıyla COP26'in daha da önem kazandığına vurgu yapıldı.

Peki neden 1,5 ve 2 santigrat derece?

Isınmayı 1,5 santigrat dereceyle sınırlama fikri 2010'da Meksika'da düzenlenen COP16'de çıktı.

İklimbilimci Michael Oppenheimer, 1,5 derecenin "ilk olarak bilimsel, ikinci olarak pratik nedenler yüzünden" seçildiğini kaydetti.

Son yıllarda iklim değişikliğine dair bilimsel çalışmaların ilerlemesiyle, durumun aciliyeti gözler önüne serildi.

IPCC'nin 2018'de yayımladığı bir raporda 1,5 ve 2 santigrat derecelik ısınmanın gezegeni nasıl etkileyeceği ayrıntılarıyla anlatıldı. Raporda, mevcut durumda ısınmanın 2030-2050 arasında 1,5 santigrat dereceye ulaşabileceği yazıldı.

IPCC'nin son raporundaysa Dünya'nın, sanayileşme öncesine kıyasla 1,1 santigrat derece ısındığı ve en iyimser senaryoda bile 2100'den önce 1,5 santigrat dereceye ulaşılacağının neredeyse kesin olduğu sonucuna varıldı.

"COP26 iki sebepten önemli"

CNET'e göre COP26, iki sebepten önem arz ediyor. Bunlardan ilki, Paris İklim Anlaşması'na imza atan ülkelerin bir araya gelip NDC'leri tartışması için ilk fırsat COP26.

Zira ABD ve Birleşik Krallık en iddialı karbon emisyon hedeflerinden bazılarına sahip olsa da bazı ülkeler henüz NDC'lerini belirlemedi. İklimbilimci Meinshausen, COP26'de Çin ve Hindistan gibi en büyük karbon salınımı yapan ülkelerin NDC'lerine epey dikkat edileceğini kaydetti.

Yazıda NDC'lere karşı yasal yaptırım uygulanmadı ve diplomatik baskının bir çözüm olabileceğine işaret edildi.

İkinci sebepse iklim adaletsizliği. Sanayi devriminin ardından zengin ülkeler aşırı seviyelerde karbon ve diğer sera gazlarını saldı. Ancak yoksul ülkelerin sebep olduğu emisyon çok daha az. Buna rağmen iklim krizinden en çok yoksul ülkeler etkileniyor.

Paris İklim Anlaşması'nda zengin ülkelerin, yoksul ülkelere iklim kriziyle mücadelede yardım etmesine karar verilmişti. Hedef, 2020'ye kadar yılda 100 milyar dolar fon sağlamak olsa da buna uyulmadı.

CNET, COP26'in bu taahhütleri yerine getirmek ve güçlendirmek için önem arz ettiğini bildirdi.

Türkiye ve Paris İklim Anlaşması

Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nı 22 Nisan 2016'da düzenlenen imza töreninde yer alsa da henüz anlaşmayı mecliste onaylayıp taraf olmadı. Türkiye, Kasım 2020’de düzenlenen G20 zirvesinde Paris İklim Anlaşması'na vurgu yapan madde hakkında ek bir açıklama yapıp sonuç bildirgesine eklettirerek şerh koymuştu.

Paris İklim Anlaşması'ını onaylamayan tek Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve G20 üyesi olan Türkiye'nin bu durumu ilerleyen günlerde değişecek. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Eylül'de BM 76. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada COP26'den önce anlaşmanın onaylanacağını duyurdu.

Erdoğan, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na taraf olduğuna dair belgeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 28 Eylül'de gönderdi.

Anlaşmanın, TBMM Genel Kurulu'nun 5 Ekim 2021'de yapılacak toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, CNET, BBC Türkçe, Yeşil Gazete, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU