Çöp yığınlarının arasında dolaşan kayıp leopar yavrusu kurtarıldı

Leopar yağmurda yürüyordu, sıkıntı çektiği barizdi ve sığınacak bir yer arıyordu

Hindistan'daki Bombay sokaklarında çöp yığınlarının üzerinde yürüyen leopar yavrusu, yaban hayatı yetkilileri tarafından kurtarıldı ve ulusal parka götürüldü.

Yavru ilk olarak salı günü, Bombay'ın Aarey ormanının ve ekolojik alanının yakınlarındaki yerleşim yeri Aarey Milk bölgesinde yağmurda yürürken, sıkıntı çektiği bariz bir halde ve sığınacak yer ararken görüldü.

Yoldan geçen kişinin çektiği videoda kayıp yavru, kürkü çamurla kaplı şekilde çöpleri karıştırırken görülüyor. Daha sonraysa leopar, metal levhaların arkasına oturup sığınacak yer arıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölge halkı, salı günü öğleden sonra yaban hayatı yetkililerine yavrunun tespit edildiğine dair haber gönderirken, polis ve hayvan kurtarma ekipleri de konuyla ilgili bilgilendirildi. Yetkililer şimdi hayvanı kurtardı ve annesiyle yeniden bir araya getirme umuduyla Sanjay Gandhi Ulusal Parkı'na götürdü.

Times of India gazetesinin haberine göre Sanjay Gandhi Ulusal Parkı'nın yaban hayatı yardımcı şefi Dr. Shailesh Pethe, "Dişi yavru sadece 45 günlük. Onu şimdi ulusal parkın içinde, anne leoparın bulabileceği ve böylece yeniden bir araya gelme olasılıklarının yüksek olacağı bir noktaya yerleştirdik" dedi.

Gece geç saatlerde kurtarılan yavrunun battaniyeye sarılı halde uyurken çekilen fotoğraflarıysa sosyal medyada viral oldu.

Bombay'ın hassas bölgesi Aarey'de hayvanlara sık sık rastlansa da bir leopar yavrusuyla nadiren karşılaşılıyor. Bölge, çok çeşitli hayvana ve kuşa ev sahipliği yapan geniş orman örtüsünün yakınında yer alıyor.
 


Aarey Ormanı, tıklım tıklım şehirde kalan az sayıdaki yeşil alandan biri olsa bile ağaçların kesilmesi ve inşaat çalışmalarının orman sınırlarına dayanmasıyla, yeşil örtünün giderek küçüldüğü ve insanlarla hayvanlar arasındaki karşılaşmaların arttığı düşünülüyor.

Yavrunun görülmesinin ardından birden fazla kişi, metro inşaatının yarattığı kargaşa nedeniyle hayvanın dışarı çıkmaya cesaret edebildiğine dikkat çekti.

Bölge sakinlerinden biri, "Yavrunun tespit edildiği Aarey Bölgesi'ndeki tüm bu alan, devam eden yoğun metro çalışması nedeniyle karmakarışık bir halde. İçeride kaçak yapılar da var. O yüzden bunun yaban hayatı etkilemesi ve insan-hayvan karşılaşmalarına yol açması kaçınılmaz" dedi.

Yavru leoparın yanı sıra başka hayvanların da ormandan çıktığının düşünüldüğü noktanın, Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) eski eyalet yönetiminin araba gölgeliği inşa etmek istediği yer olduğuna da dikkat çekildi. Önerilen inşaat kapsamında 2 bin 700 ağaç kesmesi amaçlandığından, proje çevrecilerle eski Devendra Fadnavis hükümeti arasında sert bir tartışmaya yol açmıştı.

Mahkemenin projeyi iptal etmesine rağmen kulübeler hâlâ yavrunun sığınmaya çalıştığı yerde duruyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU