İçişleri Bakanı Soylu: 3600 bizim taahhüdümüzdür; arkasındayız, gerçekleştireceğiz, arkadaşlarımız çalışıyor

Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda talimat verdiğini belirterek çalışmaların sürdüğünü kaydetti

Fotoğraf: Twitter

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı Hizmetiçi Eğitim Semineri Programında; 3600 ek gösterge ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına cevap verdi.

Soylu şunları söyledi:

Bugün, Sayın Kılıçdaroğlu birtakım ifadeler kullanmış. Polisimizin 3600 meselesi üzerinden güya eleştiri yapacak. Doğrudur, 3600 bizim taahhüdümüzdür. Bunun sonuna kadar arkasındayız ve gerçekleştireceğiz, bundan herhangi bir şekilde sarfınazar etmemiz elbette mümkün değildir. Bu sözümüzü yerine getirmek için de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla arkadaşlarımız çalışıyor.

3600 paylaşımı

CHP lideri, Soylu'nun açıklamasının ardından Twitter'dan "Milyonlarca öğretmen, sağlık çalışanı, polis, din görevlisi ve infaz koruma memuru kardeşimiz tam 39 aydır Saray'ın verdiği sözü tutmasını bekliyor. Aylardır yüksek sesle söylüyoruz, sonuna kadar da peşini bırakmayacağız! Erdoğan, sen yapmazsan biz yapacağız." dedi.

Kılıçdaroğlu ne demişti?

Kılıçdaroğlu, emekli emniyet mensuplarıyla buluşmasında 3600 ek gösterge konusuna değinmişti. 

Bu konuda parlamentoda değişik zamanlarda araştırma önergeleri verdiklerini bildiren Kılıçdaroğlu şunları kaydetmişti:

Yasama organı bu soruna çözüm bulmalı. Polislerin mali haklarıyla ilgili parlamentoya gelecek herhangi bir düzenleme, emin olun parlamentodan oy birliği ile çıkar. Kimse itiraz etmez. İtiraz belki 'Niye bu kadar eksik yaptınız?' diye olur. Çünkü sizin çalışma koşullarınızı çok iyi biliyoruz. Zor koşullarda görev yapıyorsunuz. Karda, kışta yağmurda siz alanlardasınız. Bu konuda ilk çağrım sayın Bahçeli'ye olacak. Neden sayın Bahçeli'ye olacak? 13 Nisan 2018'de MHP Ankara Milletvekili sayın Erkan Haberal polislerin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için bir araştırma önergesi verir. Kendi önergelerimizden söz etmiyorum, 'Siz muhalefetsiniz, sizin önergelerinizi reddederiz.' anlayışı olabilir. Bunu da siyaseten bir yere kadar doğru da kabul edebilirim. Ama siz Cumhur İttifakı olarak bir aradasınız. 2018'de bir önerge vermişsiniz ve o önerge AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmiş. Ama o zaman Cumhur İttifakı yok, şimdi var bu ittifak. Şimdi çağrımı yapıyorum, sayın Erkan Haberal'a çağrı yapıyorum, böyle bir önergeyi verin biz de bu önergeyi destekleyelim. Hep beraber bu önerge parlamentodan çıksın. Bunu istiyoruz, yaparlarsa son derece mutlu oluruz. Bunu yapmayacağız ama biz 3600 göstergeyi vereceğiz diyorlarsa başımızın üstünde yerleri var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2018'de AK Parti'nin seçim beyannamesini açıklarken, "Polis, öğretmen, hemşire, din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum. Diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600'e çıkaracağız, buradaki adaletsizliği gidereceğiz" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "2018, 2021 bir şey yok, bekliyoruz getirsinler" ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan'ın geçmişte Bilkent Şehir Hastanesi açılışında ise "3600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu şunları kaydetmişti:

Yeni seçime gideceğiz, ortada henüz bir şey yok. 3600 ek gösterge için mücadeleyi yapacağız. Ya onlara verdirteceğiz, ya biz yapacağız. Sloganlaşmış bir sözümüz var bizim, 'Polis şehit olmaktan korkmaz ama emekli olmaktan korkar.' Siz bu kadar hayatını bir anlamda kendi ülkesine feda eden bir insana 3600 ek göstergeyi niye vermezsiniz? Burada bir ayrım yapılmasını da doğru bulmuyorum, 'Belli bir derecenin üstüne verelim, altına vermeyelim', vereceksiniz kardeşim, bu kişi hayatını verdi, şehitler verdi. Beşiktaş'taki terör saldırasında hayatını kaybeden polis şehitlerimizin fotoğrafı var şu afişte. Yardım topladılar, bu paranın üzerine çöktüler. 'Biz o ailelere iyi para veriyoruz.' dediler, Meclis kürsüsünden 152 lira mıydı, 163 lira mıydı bağlanan aylığı söyledim. İtiraz ettiler, itiraz edene SGK banka dekontunu gönderdim. Yaşadığınız sıkıntıların farkındayım. Zor şartlarda görev yaptığınızı biliyorum. Siyaset kurumu size müdahale etmediği zaman emin olun bir gram kokain bu ülkeye girmez. Siyaset kurumu müdahale etmediği zaman emin olun bu ülkenin huzurunu siz sağlarsınız, bütün batakhaneleri kurutursunuz, bütün kaçakçıları yakalarsınız ben bunu gayet iyi biliyorum. Ama siyaset kurumu müdahale ettiği için bu müdahale giderek büyüdüğü için Türkiye daha büyük ve ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Ek gösterge ne anlama geliyor?

Ek göstergenin 3600'e çıkarılmasıyla memurların emekli aylıkları ve ikramiyelerinin artması öngörülüyor.

Ancak yıllardır bu konu çözülmüş değil.

Yaklaşık 1,5 milyon memurun beklentisi olan ek gösterge için memur sendikaları, düzenlemenin tüm kamu personelini kapsayacak şekilde genişletilmesini istiyor.

Muhtemel düzenlemeyle öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi bekleniyor.

Düzenlemeden halihazırda bu görevlerden emekli olan vatandaşların da yararlandırılması öngörülüyor.

Memurların aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi olan ek göstergenin yüksek olması, emekli aylığı ve ikramiyesinin yüksek olması anlamına geliyor.

Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU