İTÜ'lü öğrenciler tepkili: Erasmus hibeleri 2,5 aya düşürüldü, Avrupa'da ortada bırakıldık, nasıl barınalım, ne yiyip içelim?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), eğitim için yurtdışına giden Erasmus programı öğrencilerine yalnızca 2,5 aylık ödeme yapılacağını ve bu ödemenin de Şubat 2022'yi bulabileceğini açıkladı. Independent Türkçe konuyu öğrencilere sordu

 

Bu yıl Erasmus programı kapsamında bir ya da iki dönem boyunca Avrupa'da eğitim alacak 766 İTÜ öğrencisi bulunuyor. Ancak AB’nin bu sene Türkiye’nin beklediği oranda bütçe açıklamadığı öne sürülüyor. Independent Türkçe'ye konuşan isimler, genel olarak okulların bu durumdan aylardır haberdar olduğunu ve öğrencilerini bilgilendirdiğini, İTÜ'nün ise cuma gününe kendilerine kadar hiçbir açıklama yapmadığını dile getirerek, "Madem hibe bütçesi düşmüştü, o zaman öğrenci kontenjanı neden azaltılmadı da biz ortada bırakıldık” diye soruyor / Fotoğraf: AA

Avrupa'daki çeşitli üniversitelerde bir ya da iki dönem eğitim imkanı sağlayan Erasmus programına her yıl Türkiye'den binlerce öğrenci başvuruyor.

Maliyeti Avrupa Birliği (AB) tarafından karşılanan programın hibeleri, Türkiye Ulusal Ajansı üzerinden üniversitelere aktarılıyor.

Ancak bu yıl AB'nin Erasmus'a ayırdığı hibe desteğini geçen yıllara göre düşük tuttuğu ifade ediliyor.

Yaşananlar nedeniyle pek çok öğrenci zor durumda. 

Özellikle 2021-2022 eğitim-öğretim yılına ilişkin Erasmus hibe değişikliğini son ana kadar öğrencilerine açıklamayan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), eleştiri oklarının hedefinde.

İTÜ Erasmus Ofisi tarafından cuma günü yapılan açıklamada, Erasmus programlarına katılmaya hak kazanan öğrencilere geçmişteki gibi bir dönem (4 ay) ya da iki dönem (8 ay) değil, yalnızca 2,5 aylık hibe desteği sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, seçilen ülkeye göre aylık 450-600 euroluk hibe desteğinin öğrencilerin hesabına geçme tarihinin ise Şubat 2022'yi bulabileceği kaydedildi.

766 öğrenci kabul edilmişti

Açıklama, bu yıl Erasmus programına hak kazanan 766 İTÜ öğrencisini şoke etti.

Yaşananlara sessiz kalmayan gençler, Twitter'da #itühiberezaleti etiketiyle kampanya başlattı.

Independent Türkçe, taahhüt edilen miktardan az hibe desteğini, söz verilen tarihten de geç alacak olmaları nedeniyle mağdur edildiklerini ve Avrupa'da "ortada bırakıldıklarını" savunan öğrencilerden Emre Tuç, Tuğçe Naz Demir ve Mert Dil'e ulaştı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Tuç: Türkiye'nin en iyi eğitim kurumlarından İTÜ'nün bizi ortada bırakmasına inanamıyoruz

Eğitim için 10 aylığına İtalya'nın Milano kentine giden 22 yaşındaki çevre mühendisliği öğrencisi Emre Tuç, kendisine yalnızca 2,5 aylık ödeme yapılacağını öğrenmesinin şaşkınlığını üzerinden atabilmiş değil. 

Ne yapacağını bilmediğini söyleyen Tuç, "Burada yurt seçeneği pek yok ve paylaşımlı evler daha uyguna geliyor. Kira kontratlarımızı yapıp geldik, paylaşımlı evlere yerleştik. Vize, depozito, emlakçı parası gibi harcamaları yaptık ve bizlere sadece 2,5 aylık hibe desteğinin sağlanacağı açıklandı. Alacağımız dersleri hem İTÜ hem de kabul edildiğimiz programdaki üniversite onaylıyor. Şimdi biz geri dönersek, okulun uzama riski doğuyor. Dersler konusunda da sorun çıkabiliyor. AB ile Ulusal Ajans istişareleri devam ediyor ancak ödemelere ilişkin hiçbir bilgi yok. 'Olabilecek değişikliklerden AB, Ulusal Ajans ya da İTÜ sorumlu değil' deniliyor. Kim sorumlu, biz mi sorumluyuz? Ortada bırakıldık. Biz bu hibeye güvenip geldik, şimdi nasıl barınacağız, ne yiyip ne içeceğiz?" ifadelerini kullandı.

Arkadaşlarının Erasmus'a katılmaktan vazgeçmeye başladığını da dile getiren Emre Tuç, bu duruma düşeceğini bilse kendisinin de bu dönem eğitim için Avrupa'ya gitmeyeceğini söyledi.

Erasmus'un 7 yılda bir güncellenen bir program olması nedeniyle bu yıl bütçelerde artış beklendiği ve yıllık 4 bin euroluk hibenin bu sene 4 bin 800 euroya çıkacağı beklentisine de değinen Tuç, bilakis -bir ya da iki dönem fark etmeksizin- verilen bütçenin toplamda bin 500 euroda kalmasını eleştirerek, "İTÜ bize aylık 300 eurodan başlayan hibelerin bu yıl artacağını söylemişti, biz de kendimizi buna göre ayarladık" şeklinde konuştu.

Olayın sadece maddi değil, manevi mağduriyet içerdiğini de savunan Tuç, "Türkiye'nin en iyi eğitim kurumlarından İTÜ'nün bizi ortada bırakmasına inanamıyoruz" dedi.

 

Emre Tuç İTÜ.jpg
Emre Tuç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Demir: Memur çocuğuyum, garantörüm İTÜ'ydü, okuluma güvenerek Fransa'ya geldim

Mağdur edildiğini ifade eden bir diğer İTÜ öğrencisi ise Tuğçe Naz Demir oldu.

Kendisinin memur çocuğu olduğunu belirterek hibe verilmeyeceğini bilse Erasmus'u tercih etmeyeceğini vurgulayan Demir, programı kazandığını öğrenince kendisine sağlanacak maddi desteğe güvenerek ailesiyle planlamalarını buna göre yaptıklarını, şimdi ise kaldığı yurdun ödeme için kendisini sıkıştırdığını ve hali hazırda belge, evrak gibi işler başta olmak üzere pek çok işlemin yüksek masraf tutmasından ötürü Fransa'da zorlandığını anlattı.

"Bu kadar köklü bir üniversitenin arkamda duracağına inandığım için ben mi sorumluyum?"

Çift ana dal yaparak mimarlık ve inşaat mühendisliği okuyan ve iki dönem için gittiği Fransa'nın Montpellier kentinde üzüntüden sesi titreyen 21 yaşındaki Demir, şöyle konuştu:

"Cuma günü bir mail aldık ve hepimiz şoke olduk. 9 aylık değişim programı için 8 ay boyunca, ayda 500 euro hibe almam gerekirken, bu dönem için 600 euro alacağım, kalan 900 euronun da şubat ayında verileceği söylendi. Mailde, yaşananlardan ne kendilerinin ne Ulusal Ajans'ın ne de Avrupa Birliği'nin sorumlu olduğu yazılıydı. Siz sorumlu değilseniz kim sorumlu? Bu kadar köklü bir üniversitenin arkamda duracağına inandığım için ben mi sorumluyum? Biz mi sorumluyuz? Bu yıl hibelerin 600 euroya çıkacağı sözü verilmişti. Vize kolaylaştırıcı belge almamız için hibe sözleşmesi gerekiyordu. Bize 'Hibe sözleşmesi veremiyoruz ama idareten geçmiş yılın sözleşmesini verelim' dediler. Sonrasında da hibelerin düşük çıkması halinde hak talep edemeyeceğimize ilişkin belge imzalattılar. Yani resmen bize zorla, 'Gitmek istiyorsanız belge imzalamalısınız' denildi. Okulumuzdan Fransız Konsolosluğu'na mühürlü, ıslak imzalı yazı gitti, 'Teyit ediyoruz ki bu öğrenci bizden ayda 500 euro hibe alacak' denildi. Benim güvendiğim devlet okulum İTÜ, 8 aylık programda her ay 500 euro hibelendirileceğimi teyit etti ve eksik kalırsa değişim aylarını da karşılayabileceğini belirtti. Ben vize almak için İTÜ'nün benim garantörüm olduğunu gösterdim."

 

Tuğçe Naz Demir 2 İTÜ.jpg
Tuğçe Naz Demir / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

En az 3 ay süreyle verilmesi gereken hibenin İTÜ tarafından 2,5 ay olarak açıklanmasını da eleştiren Tuğçe Naz Demir, Erasmus programına katılmayı planlayıp henüz gitmeyen öğrencilerin bütçe yetersizliği nedeniyle iptallere başladığını öne sürdü. Ancak Demir, böyle bir durumda oluşabilecek "haksızlığa" da vurgu yaptı:

"Çoğu arkadaşım iptal etti. Bize de 'İptal eden olursa, siz onların paralarıyla bir dönem daha kalırsınız' deniliyor. Bu şu demek, 'Maddi yönden zayıf olanların hayallerini çalın, onların yerine 5 ay daha para alın'! Bu çok ayıp."

 

İTÜ Taşkışla Twitter.jpg

Erasmus programlarında hibeyi Avrupa Birliği sağlıyor ve bu para dünya genelinde pek çok üniversiteye veriliyor. Buradaki üniversitelere ise hibeler, Türkiye Ulusal Ajansı üzerinden aktarılıyor / İstanbul Teknik Üniversitesi / Fotoğraf: AA

 

Dil: Bu kadar büyük ve saygın bir okulun bizi bu duruma düşüreceğini düşünmezdik

Fizik bölümü son sınıf öğrencisi Mert Dil de benzer görüşleri paylaştı.

İki dönemliğine Fransa'daki Sorbonne Üniversitesi'ne kabul edilen Dil, niyetinin seneye burada yüksek lisansa devam etmek olduğunu ancak şu an ikinci dönemi bile nasıl çıkartacağını bilemediğini anlattı. 

Mert Dil'e göre asıl sorun, İTÜ'nün bu yıl AB'den alacağı bütçenin düşük olacağını bildiği halde bir şey yokmuş gibi davranması.

Nasıl barınacaklarını, ne yiyip içeceklerini dahi bilemediklerini kaydeden Dil, "Okulumuz Erasmus'a giden öğrenci sayısını azaltsaydı, kişi başına düşen hibeler belli seviyede kalırdı ve herkes ona göre bilirdi, şimdiki mağduriyet doğmazdı ama bilerek, cuma günü saat 16:00'da bilgi verdiler. Halbuki bize bir açıklama yapılması için 3 aydır bekliyoruz. Sanki sırf biz gidelim de bir şey yapamayalım diye planlanmış" yorumunu yaptı.

 

Mert Dil İTÜ.jpg
Mert Dil / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

22 yaşındaki Mert Dil sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

"Ben buraya büyük maddi zorluklarla okumaya geldim ama mağdur edildim. Şu an kasım ayındaki kirasını bile ödeyemeyecek arkadaşlarımız var. Benim de şu durumda param ocak ayında bitiyor. Şubat sonu ödeme yapmaktan bahsediliyor. Ben dönünce yapılacak ödemenin benim için bir kıymeti yok. Bu kadar büyük ve saygın bir okulun bizi bu duruma düşüreceğini düşünmezdik. Bunu İTÜ'den hiç beklemezdik." 

Türkiye Ulusal Ajansı: Şu an için bilgilendirme yapamıyoruz

Konunun muhataplarından Türkiye Ulusal Ajansı’na da ulaşmaya çalıştık ancak telefona çıkan yetkili, şu an için bu konuyla ilgili bilgilendirme yapamayacaklarını iletti.

İTÜ Erasmus Ofisi'nden de konuya ilişkin yanıt gelmedi.

Ne olmuştu?

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Erasmus Ofisi'nin 24 Eylül Cuma günü yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeler yer bulmuştu:

"Değerli Öğrencilerimiz,

2021 yılı dönemi Erasmus+ Yükseköğretimde Öğrenci ve Personel Hareketliliği (KA131) faaliyeti hibe dağıtım sonuçları Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiştir.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılan açıklamada yer aldığı üzere “2021-2027 yeni Erasmus+ Programına katılım için Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu arasındaki uluslararası anlaşmaların imza süreci devam etmektedir. Bu itibarla ilan edilen hibe tutarları geçici nitelikte olup, resmi sürecin tamamlanmasını müteakiben söz konusu miktarlarda değişiklikler olabilir”.

Hibe dağıtım sonuçları ve kurumların 2021 dönemi bütçeleri incelendiğinde, tüm üniversitelerin hibe miktarlarında olduğu gibi İstanbul Teknik Üniversitesine tahsis edilen hibe miktarında da geçmiş yıllara kıyasla önemli oranda azalma olduğu görülmektedir. İlan edilen bütçe, İTÜ olarak talep ettiğimiz bütçenin oldukça altında kalmıştır.

Kurumumuza tahsis edilen toplam bütçenin en etkin şekilde öğrencilerimize dağıtımı için çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. İTÜ’ye tahsis edilen bütçe miktarının önceki yıllara göre azaltılmış olması ve Erasmus öğrenim hareketliliği hakkı kazanmış öğrenci sayısının geçtiğimiz yıllara göre daha fazla olması sebebiyle, öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarlarında değişikliğe gitme zorunluluğu doğmuştur. Bu itibarla 2021-2022 akademik yılında Erasmus öğrenim hareketliliği gerçekleştirecek öğrencilerimize (tek dönem veya iki dönem fark etmeksizin) toplamda 2,5 aylık hibe desteği sağlanabilecektir.

Türkiye Ulusal Ajansı ile yapılan görüşmelerde proje bütçesinin kurumumuz hesabına aktarılmasının yakın bir zamanda olamayacağı, 2022 yılı şubat ayını bulabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, hareketliliğe başlayan öğrencilerimizin hibelerinin tamamının (2,5 aylık) ödenmesi ancak İTÜ’ye hibe aktarımı yapıldıktan sonra gerçekleştirilebilecektir.

Bu gecikme sebebiyle, özellikle Güz döneminde yurtdışında olacak öğrencilerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başka bir bütçeden – sonradan yerine koyulmak üzere– bir kaynak oluşturulmuştur. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İTÜ’ye yapılacak hibe aktarımını beklemeden, hibe sözleşmesi işlemi tamamlanan öğrencilerimizin bir aylık hibeleri bu kaynaktan avans olarak hesaplarına transfer edilecektir.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiş olan bütçenin artması ve olası hareketlilik iptalleri sonucunda bütçemizde yeterli miktar kalması durumunda, öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarı 2,5 aydan 5 aya kadar arttırılabilecektir. Her durumda, iki dönem hareketlilik gerçekleştirecek öğrencilerimizin hareketliliklerinin ikinci dönemi için hibe ödemesi yapılamayacaktır.

Bütçe aktarımı ve ödemelerle ilgili gecikmelerin İstanbul Teknik Üniversitesi özelinde olmadığını yeniden belirtiriz.

Yeni Erasmus+ Programına (2021-2027) katılım sürecine ilişkin resmi prosedürlerde yaşanabilecek gecikmelerden veya hibe tutarlarında daha sonra meydana gelebilecek değişikliklerden Avrupa Komisyonu, Türkiye Ulusal Ajansı ve İstanbul Teknik Üniversitesi sorumlu değildir.

Konuyla ilgili güncel duyurularımızı web sayfamız üzerinden takip edebilirsiniz. Bilgilerinize önemle sunarız.

Sağlık ve başarı dileklerimizle.

NOT: Bu yıl AB Komisyonu tarafından I. Grup ülkeler için aylık hibe miktarı 600 Euro, II. Grup ülkeler için aylık 450 Euro olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, 2,5 aylık toplam hibe miktarı I. Grup ülkeler için 1500 Euro, II. Grup ülkeler için 1125 Euro olarak hesaplanmıştır."
 

Tüm planlarını daha önce açıklanan meblağ üzerinden yaparak, gittikleri Avrupa kentlerinde barınma ve günlük yaşam için gerekli masraflarını buna göre ayarlayan öğrenciler ise bu duruma tepki göstermişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU