Bakan Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün "kedi yolu"ndan yürüyerek Anadolu'dan Avrupa kıtasına geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapımı süren 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü'nün "kedi yolu"ndan yürüyerek Anadolu'dan Avrupa kıtasına geçti

Bakan Adil Karaismailoğlu, yapımı süren 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü'nün "kedi yolu"ndan yürüyerek Anadolu'dan Avrupa kıtasına geçti / Fotoğraf: AA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında yapımı devam eden 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kedi yolundan yürüyerek Asya'dan Avrupa yakasına geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki şantiyeye gelen Bakan Karaismailoğlu, köprünün deniz üzerindeki çalışmaları için oluşturulan ve işçiler tarafından kullanılan yoldan beraberindekilerle yürüyüşe başladı.

Çalışanlarla sohbet ederek fotoğraf çektiren, Anadolu Kulesi'nde verdiği molada ve bazı noktalarda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, yürüyüşü 3,5 saatte tamamladı.

kopruculer.jpg
Fotoğraf: AA

 

Köprü üzerinde açıklama

Karaismailoğlu, Anadolu kulesinin 318 metre yüksekliğinde yaptığı açıklamada, Asya Yakası'ndan yürümeye başladıklarını, köprünün dörtte birini yürüdüklerini söyledi.

Anadolu Yakası'ndaki çelik kule ayaklarının tepesinde bulunduklarını belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"318 metre yüksekliğindeyiz, üçüncü ayın 18'ini temsil ediyor bir taraftan. Bu projede simge rakamlar kullanıldı. Çanakkale Deniz Zaferi'nin 18 Mart'ını simgeleyen köprü ayak yüksekliği, iki çelik ayak 2023 metre olarak Cumhuriyet'imizin 100'üncü kuruluş yıl dönümünü temsil ediyor. Çanakkale'de böyle bir projenin yapılması ülkemiz için çok gurur verici projelerden bir tanesi. Bu bir zafer anıtı aslında, bir abide gibi Çanakkale Zaferi'mizi ve Çanakkale şehitlerimizi onları gururla yad etmek için önemli eserlerden bir tanesi. Bittiğinde saatler süren yolculuklar 6 dakikaya düşecek. Buradan feribotla, gemiyle yapılan sırf denizdeki geçiş hiçbir şey olmadan yarım saati aşan yolculuklar sadece 6 dakikaya düşecek"

"Proje dünyanın gıptayla baktığı eserlerden biri"

Proje kapsamında 100 kilometrelik Malkara-Çanakkale otoyolunun da bulunduğunu aktaran Karaismailoğlu, projenin dünyanın gıptayla baktığı eserlerden biri konumunda olduğunu kaydetti.

selfie.jpg
Bakanı Karaismailoğlu, köprü yapımında çalışanlarla özçekim yaptı / Fotoğraf: AA

 

Bakan Karaismailoğlu, köprünün mühendislik açısından da önemli bir proje olduğunu belirterek, "Burada 5 bin 100 kişi çalışıyor, çok özverili bir çalışma yürüttüler. Özellikle son iki yıldır dünyayı sarsan Kovid-19 salgın sürecinde bile tedbirlerini alarak, bütün tedbirlerini alarak projeyi bu aşamaya getirdiler. Son günlerini sayıyoruz, 15 Kasım itibariyle çelik tabliyelerin kaynakları da bitmiş olacak. 18 Mart 2022 itibariyle de projemizi halkımızın, vatandaşımızın hizmetine açmak için sabırsızlıkla çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Projede 162 bin kilometre çelik kablo kullanıldığını dile getiren Karaismailoğlu, bunun da dünyanın çevresini dört kez dolaşabildiğini, eserin dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu kaydetti.

limak.jpg
Bakan Karaismailoğlu'nu yürüşün sonunda Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir karşıladı / Fotoğraf: AA

Bakan Karaismailoğlu ve beraberindekiler, Avrupa Yakası'nda Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir tarafından karşıladı.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU