Anne gorillerin ölü bebeklerini sırtlarında dolaştırdığı ortaya çıktı

Çalışmanın yazarları, primatların bu davranışı büyük ihtimalle 63 yıl önce lemurlardan evrimleşirken geliştirdiğini söylüyor

Günümüze kadar gerçekleştirilen en kapsamlı çalışmada, primatların ölü bebeklerini taşıdığı ve bunun da hayvanların yas tuttuğuna işaret ettiği keşfedildi.

"Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences" isimli akademik dergide yayımlanan çalışmada, araştırmacılar annenin ölü bebeğini taşıdığı 50 farklı primattan 409 vakayı inceledi.

Araştırmacılar, incelenen farklı primatların yüzde 80'inin, "bebek cesedi taşıma" olarak da bilinen davranışı sergileyerek ölü bebeklerini taşıdığını belirtti. 409 vakada, çoğu büyük kuyruksuz maymunlardan ve Eski Dünya maymunlarından oluşan 40 anne bebeğini aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

College London Üniversitesi'nden evrimsel antropoloji uzmanı ve çalışmanın ortak yazarı Dr. Alecia Carter, "Bazı primat annelerin kayıplarının altından kalmak için zamana ihtiyacı olabilir. Bu da annelik bağlarının primatlarda ve genel olarak memelilerde ne kadar güçlü ve önemli olduğunu gösteriyor" dedi.

Çalışmanın yazarları, primatların bu davranışı büyük ihtimalle 63 yıl önce lemurlardan evrimleşirken geliştirdiğini söyledi.

Her bir vakayı inceleyen araştırmacılar, primatın ölü bebeğini alıp almayacağını etkileyen bazı faktörler keşfetti.

Daha genç annelerin, yaşlı annelere kıyasla ölen bebeklerini alma olasılıkları daha yüksekti. Ayrıca annelerin, hastalıktan ölen bebeklerini, avcı saldırısı veya kaza sonrası ölen bebeklere kıyasla taşıma ihtimali de daha yüksek bulundu.

Araştırmacılar ayrıca anne ve bebek arasındaki bağın, annenin bebeği ne kadar süre taşıyacağını etkilediğini de keşfetti. Bebek öldüğünde ne kadar küçükse, özellikle de sütten kesme yaşının yarısına ulaşmamışsa, anne çocuğu o kadar daha uzun süre taşıyor. Bu durum, bağın daha güçlü olduğuna işaret ediyor.

Çalışmanın College London Üniversitesi mensubu yazarlarından Elisa Fernández Fueyo, yaptığı basın açıklamasında, "Bebeklerine daha güçlü bağlanan annelerin ölüm sonrası cesedi daha uzun süre taşıdığını ve bunda muhtemelen duyguların önemli rol oynadığını gösterdik" dedi.

Fueyo ayrıca, primatların ölüm farkındalığı kazanmış ve ölü bebeklerini bilinçli biçimde taşımama kararı almış olabileceğini söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU