Kral kelebeklerinin tırtılların vücut sıvılarını canlı canlı içtiği ortaya çıktı

Erkekler tarafından gerçekleştirilen bu davranışın çiftleşme arayışıyla ilgili olduğu düşünülüyor

Parantica cleona türü kelebek, bir tırtıla saldırırken kaydedildi (Yi-Kai Tea)

Endonezya'nın Kuzey Sulawesi bölgesindeki kelebeklerin, ölü ve canlı tırtılların vücut sıvılarını emdiği gözlemlendi. Bilim insanları bu davranışın kelebeklerde ilk kez belgelendiğini söylüyor.

Bölgedeki yetişkin kral kelebekleri, ayaklarındaki küçük pençeleri kullanarak tırtılların vücutlarında yaralar açıp, dışarı sızan sıvıyı içerken gözlemlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar, erkekler tarafından gerçekleştirilen bu davranışın çiftleşme arayışıyla ilgili olduğunu düşünüyor.

Buna göre erkek kelebekler, Apocynaceae familyasındaki sütlü özsuyu olan bitkilerde üretilen ve kelebeklerin, dişileri çeken feromonlar üretmesini sağlayan bileşikleri arıyor.

Tırtıllar çiğnedikleri bitkilerin özleriyle dolu olduğu için dişileri kendisine çekmek isteyen erkek kelebekler için kolay bir hedef haline geliyor.

Bulgularını hakemli bilimsel dergi Echology’de yayımlayan araştırmacılar, kelebeklerin bebeklerin vücudunu emdiği sırada gözlemlediklerini şöyle anlattı:

Tırtıl larvalar, yetişkinlerin onları ısrarla kazımalarını engellemek için vücutlarını hızla büküyordu. Ama bunlar nafile girişimlerdi.

500 metreden fazla bir alana yayılmış bitki örtüsünde tırtıllara saldıran birçok kelebek gördüğünü aktaran araştırmacılar, bunların yaralı tırtılların vücut sıvılarını saatlerce emdiğini belirtti.
 

merlin_194420367_a947014b-2387-432f-bdcc-4fdbe59119e4-superJumbo.jpg
(Yi-Kai Tea)


Araştırmacılara göre bir insan gözlemcinin dokunması bile hırslı yetişkin kelebeklerin dikkatini dağıtmaya yetmiyordu.

Bilim insanları üç gün süren gözlemler boyunca canlı ve ölü tırtılları ayaklarıyla kazıyan ve sonra sızan sıvıları yudumlayan 7 kral kelebek türü saydı. Ölü tırtılların aldıkları yaralar netincesinde ölmüş olabileceği tahmin ediliyor. Ancak kesin ölüm nedenleri bilinmiyor.

Sidney Üniversitesi Yaşam ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nde görev alan, çalışmanın başyazarı Yi-Kai Tea, hangi bitki bileşiklerinin kelebekleri tırtıllara çektiği ve dünyanın diğer bölgelerindeki kelebeklerin de bu davranışı sergileyip sergilemediği gibi soruların henüz cevaplanamadığını söyledi:

Bu basit gözlemler, ünlü kelebeklerin ekolojisine dair soruları gündeme getirerek gelecekteki araştırmalar için sayısız fırsat sunuyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU