SpaceX'in 4 sivil mürettebatının dünya yörüngesindeki 3 günlük seyahati başladı

SpaceX'in ilk defa içinde astronot olmayan Esinlenme-4 (Inspiration4) adını verdiği roket, 4 özel yolcusuyla dünyanın çevresini 3 günde gezmek üzere Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı

E-ticaret şirketi yöneticisi bir milyarder ve beraberindeki üç kişi, dünya yörüngesinde tur atacak tarihteki ilk tam sivil mürettebatlı ekip olmak için ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in uzay gemisiyle havalanarak dünya yörüngesine ulaştılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li finansal hizmet şirketi Shift4 Payments'ın kurucusu ve CEO'su Jared Isaacman'ın liderliğindeki dört amatör astronot dün güneş batımından önce Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden geri sayımla uzaya çıktılar.

SpaceX'in canlı yayınında 38 yaşındaki Isaacman ve diğer mürettebatlar Sian Proctor, Hayley Arceneaux ve Chris Sembroski'nin SpaceX Crew Dragon uzay kapsülünün içindeki basınçlı kabinde uzaya fırlatıldıkları anlar gösterildi.

Apollo’dan sonra bir ilk

Crew Dragon kapsülü, yerden fırlatılışından neredeyse 10 dakika sonra dünya yörüngesine ulaştı. Uzay gemisi üç saat içinde dünya yörüngesindeki nihai irtifası olan 585 kilometrenin biraz üstüne çıktı. Bu görev, NASA'nın Apollo ay programının 1972'de sona ermesinden bu yana insanların yeryüzünden en uzak noktaya gönderildikleri ilk uzay seyahati oldu.

Uzay kapsülü, dünya çevresini yaklaşık saatte 27,360 km hızla yani ses hızından yaklaşık 22 kat yüksek hızla her 90 dakikada bir turlayacak.

Hiçbir profesyonel astronot kullanılmadan yapılan tarihteki ilk insanlı uzay görevi olan bu uçuşun yaklaşık üç gün sürmesi bekleniyor.

Yolcular nasıl seçildi?

38 yaşındaki milyarder Isaacman, uzay seyahatine çıkmadan önce yaptığı açıklamada, "Bizden önce az kişi gitmişti, bizden sonra çok kişi gidecek" dedi. Şirket, Isaacman'ın kendisi ve beraberindeki üç yolcu için ne kadar ücret ödediğine ilişkin bir açıklama ise yapmadı.

yolular.jpg
Uzay yolcuları alkışlarla uğurlandı / Fotoğraf: Twitter@SpaceX

Isaacman'ın finanse ettiği seyahate katılan diğer üç yolcu bir yarışma sonucu belirlendi. Çocuk yaşlarında yakalandığı kanseri yenmeyi başaran 29 yaşındaki hekim yardımcısı Hayley Arceneaux uzaya giden en genç Amerikalı kadın oldu. 42 yaşındaki Chris Sembroski eski bir ABD askeri, 51 yaşındaki Sian Proctorise ise jeolog.

Yolculuğun Netflix'te belgesel dizi olarak yayınlanması planlanıyor.

SpaceX'in rakipleri Virgin Galactic Holdings Inc ve Blue Origin bu yaz düzenledikleri kendi özel uzay uçuşlarında sırasıyla kurucuları milyarder Richard Branson ve Jeff Bezos'u uzaya göndermişlerdi. Ancak bu uçuşlar dakikalar sürmüştü.

 

Independent Türkçe, Reuters, DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU