Soylu: İzaha muhtaç olmayan bir konu ülkemizin göçü hakikaten büyük başarıyla yönettiğidir

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'de halen 3 milyon 710 bin 532 Suriyeli bulunduğunu 462 bininin ise Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerine geri döndüğünü açıkladı

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ankara'da düzenlenen "Göç Kurulu Toplantısı"na katıldı.

Programda konuşan Soylu, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğine göre, Suriye nüfusunun yüzde 39,4'ünün halen mülteci konumunda olduğunu, uluslararası raporlara göre, geçen 24 yılda göç yollarında yaşanan mülteci ölümlerinin yüzde 45'inin son 6 yılda gerçekleştiğini söyledi.

 

754076-1938398108.jpg
Fotoğraf: AA

 

Soylu, "İzaha muhtaç olmayan bir konu, bu coğrafyanın aynı zamanda çatışma, istikrarsızlık, uyuşturucu, terör ve kaçakçılık rotalarıyla örtüşmesine rağmen ülkemizin göçü hakikaten büyük bir mücadeleyle ve başarıyla yönettiğidir" diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye kaynaklı göçle birlikte bu alanda attığı stratejik adımları hatırlatan Soylu, "Dünya, Suriye iç savaşını ve bütün düzensiz göç hareketlerini seyrederken, Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde göç politikası, uygulama metinleri, strateji belgeleri ve tüm kurumlarının ne yaptığı belli olan bir anlayışı başından itibaren ortaya koyma basiretini ve kararlılığını gerçekleştirmiştir." dedi.

"462 bin Suriyeli Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerine geri dönmüştür"

Programda konuşan Soylu Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarını takiben, gönüllü geri dönüşlerin teşvik edilmeye başladığını anımsatarak, "Suriye iç savaş bölgesiydi. Hem Fırat Kalkanı hem Zeytin Dalı ardından Barış Pınarı'nda da büyük bir istikrarsızlık, karmaşıklık ve kaos söz konusuydu. Ne zaman Türkiye, buradaki huzuru ve sükunu sağladı, 462 bin Suriyeli buradan Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerine yani Afrin'den El Bab'a, Azez'den Mare'ye ve Çobanbey'e geri dönmüştür" diye konuştu.

Soylu, Türkiye'nin göç meselesini, "Açık Kapı" ve "Uyum Süreci" olmak üzere iki dönemde yönettiğini belirterek, bugün içinde bulunulan üçüncü dönemi ise gerek arttırılan sınır güvenlik sistemleri gerek uluslararası girişimlerle "Küresel Paylaşım" dönemi olarak adlandırmanın yanlış olmayacağını dile getirdi.

"Halen ülkemizde 3 milyon 710 bin 532 Suriyeli bulunmaktadır"

Soylu, 2011'de başlayan düzensiz göç nedeniyle iç güvenlik, kamu düzeni ve asayiş konusunda herhangi bir kritik olayla karşılaşılmadığını belirtti.

Soylu, kurallara uymayanlar için yasaların geri göndermek dahil tıkır tıkır işlediğini, bu konudaki gelişmeleri, kamu düzeninin sağlanması adına dikkatle takip ettiklerini söyledi.

Göç meselesini, "uluslararası koruma ve geçici koruma ile kalanlar", "ikamet izniyle kalanlar" ve "düzensiz göç" olmak üzere 3 ana başlıkta takip ettiklerini dile getiren Soylu, şu bilgileri verdi:

Üçüncü ülkelerin düşük yerleştirme kotaları yüzünden uluslararası koruma başvurularında 15 bin 975 kişi, geçici koruma başvurularında da Suriyelilere geçici koruma statüsü verilmesinden itibaren toplam 48 bin kişi üçüncü ülkeye yerleştirilmiş durumdadır. Bu konuda üçüncü ülkelerle ilgili yapılan değerlendirmeler, yok hükmündedir. Yani 48 bin kişi yok hükmündedir. Ülkemizdeki sayıyı hesaplayıp gelen kişiyi hesaplarsak Batı'nın veya üçüncü ülkelerin bu konuda herhangi bir iyi niyet adımından yoksun olduklarını hepimiz görürüz. Halen ülkemizde 3 milyon 710 bin 532 kişi, geçici koruma statüsünde bulunmaktadır Suriyeli. Öğrenci, ailevi sebepler, çalışma gibi gerekçelerle ülkemizde ikamet izniyle kalanların sayısı da 1 milyon 207 bin 749'dur ve bunlar kayıtlıdır. Gönüllü olarak geri dönen Suriyelilerin sayısı da 2019'da başlattığımız bu süreçle birlikte 462 bin 26 kişidir. 2016 yılından itibaren doğu ve güney sınırlarımızda engellediğimiz kaçak göçmen miktarı 2 milyon 327 bindir

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU