İklim krizi endişesi: "Her 10 gençten 4'ü çocuk sahibi olmaktan korkuyor"

6 kıtadan 10 bin gençle yapılan ankette, hükümetlere güvenenlerin oranı yüzde 31'de kaldı

Çevre ve insan hakları örgütü Global Witness, çevreci cinayetlerinde geçen yıl rekor kırılarak 227 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı (Reuters)

10 ülkede yapılan bir ankete göre her 10 gençten 4'ü iklim krizi nedeniyle çocuk sahibi olmaktan korkuyor.

Katılımcılar, hükümetlerin iklim kriziyle mücadelede çok az çaba göstermesinden de şikayetçi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık, ABD, Avustralya, Brezilya, Finlandiya, Fransa, Hindistan, Nijerya, Filipinler ve Portekiz'den yaşları 16-25 arasında değişen yaklaşık 10 bin gencin katıldığı anket 7 Eylül'de yayımlandı.

Henüz hakem değerlendirmesi sürecindeki anketin bulgularına göre gençlerin yüzde 83'ü, insanların gezegene iyi bakamadığını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 75'i gelecekten korktuğunu, yüzde 65'iyse hükümetlerin gençleri yüzüstü bıraktığını söyledi. Hükümetlere güvenenlerin oranı yüzde 31'de kaldı.

Gençlerin yaklaşık yarısı ayrıca iklim krizine dair endişelerinin günlük hayatlarını etkilediğini bildirdi.

"Çocuk sahibi olmanın hâlâ uygun olup olmadığını soran pek çok genç kız tanıyorum" diyen 25 yaşındaki Alman iklim aktivisti Luisa Neubauer, şöyle konuştu:

Bu basit bir soru. Fakat içinde yaşadığımız iklim gerçeği hakkında çok şey anlatıyor. Biz gençler iklim krizi hakkında kaygılanmanın bir işe yaramayacağını anladık. Böylece bireysel kaygılarımızı toplu eyleme dönüştürdük. Şimdi sokaklarda, mahkemelerde ve dünyanın dört bir yanındaki kurumların içiyle dışında yani her yerde savaşıyoruz. Ancak emisyonlar rekor seviyelere yükseliyor ve devletler bizi hâlâ yüzüstü bırakıyor.

Çalışmanın yazarlarından Carolnie Hickman ise bulguların, gençlerde sıkça görülen iklim kaygısının "korkunç bir resmini çizdiğini" söyledi:

Çalışma ilk kez gençlerde psikolojik sıkıntıların hükümetlerin eylemsizliğiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor… Hükümetlerin harekete geçmesi için daha ne gerekiyor?

1 milyar çocuk tehlikede

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) geçen ay yayımladığı bir raporda iklim krizinin, dünya genelinde yaklaşık 1 milyar çocuğu tehdit ettiği yazılmıştı. İklim kaynaklı risklerin en fazla olduğu 33 ülkede yaşayan bu çocuklar su, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere yeterli düzeyde erişemiyor.

Rapora göre 920 milyon çocuk su kıtlığıyla, 330 milyon çocuksa nehir taşkınlarıyla mücadele ediyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, BBC, TRT Haber

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU