Kovid-19 aşısı yaptırmayan öğrencinin online ders almasının engellenmesi ABD'de tartışma yarattı

"Muhtemelen başka bir üniversiteye geçmek zorunda kalacağım"

Üniversite öğrencisi Hollar, muhtemelen okul değiştireceğini söylüyor (The New York Post)

ABD’nin New Jersey eyaletinde bir üniversite öğrencisi, Kovid-19 aşısı olmadığı için derslerinden men edildi. Logan Hollar isimli öğrenci, derslere zaten online katılmak istediğini, buna rağmen harç ödemesinin kabul edilmediğini söyledi.

ABD’nin saygın eğitim kurumlarından Rutgers Üniversitesi’nde psikoloji öğrenimi gören Hollar, 27 Ağustos'ta harç ödemeye çalışırken e-postasının ve okulla ilgili hesaplarının kilitlendiğini fark etti.

Rutgers Üniversitesi’nin aşıyı zorunlu tutan yönetmeliklerine tabi olmak istemediğini ve bu nedenle derslerini 100 km. uzaklıktaki evinden takip etmeyi seçtiğini söyleyen Hollar, 1 Eylül’den beri derslerine katılamadığını aktardı.

Öğrencinin derslerinden men edilmesi, ABD yönetiminin üniversitelere yönelik önceki kararlarıyla çeliştiğine dair yorumların ardından gündem oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira ABD Yüksek Mahkemesi, aldığı emsal niteliğinde bir kararda aşı olmak istemeyen öğrencilerin derslerine internet üzerinden katılabileceğine hükmetmişti.

Rutgers Üniversitesi ise bu politikanın "tamamen çevrimiçi eğitim veren bölümler için geçerli olduğunu" savunuyor. Hollar'ın bölümündeki diğer öğrencilerin kampüste ders gördüğü aktarılıyor.

Diğer yandan üniversite temsilcisi Dory Devlin, aşı zorunluluğundan tıbbi veya dini nedenlerle muaf tutulmak isteyenlerin yönetime başvurabileceklerini kaydetti. Sözcü, bu sürecin iki ila dört haftada sonuçlandığını ve bu süreçte öğrencilerin hesaplarının kilitlendiğini aktardı.

Fakat Hollar, tıbbi veya dini bir neden ileri sürmemişti. Bunun yerine yalnızca aşıyı "gereksiz gördüğünü" savunmuştu.

Daha sonra söz konusu başvuruyu yapmaya karar verse de Hollar, başvuru için geç kaldığını öğrendi. Zira üniversite yönetimi, 23 Ağustos'tan sonra talep edenlere muafiyet verilmeyeceğini bildirmişti.

Derslerini uzaktan almak istediğini ve bu eğitim biçiminden memnun olduğunu söyleyen Hollar ise "Muhtemelen başka bir üniversiteye geçmek zorunda kalacağım" diye konuştu.

Öte yandan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) başta olmak üzere birçok sağlık kurumu, 12 yaş üstü tüm yetişkinlerin aşı olmasını tavsiye ediyor.

Yeni varyantların sadece enfekte olan kişilerde ortaya çıkabileceğini vurgulayan uzmanlar da aşı olmayanları "varyant fabrikası" diye niteliyor.

Buradan hareketle, bir süredir Delta varyantıyla mücadele eden ABD’de aşı, tüm federal çalışanlar için zorunlu hale getirildi.

Başkan Joe Biden’ın aldığı bu karar, ABD'deki tüm çalışanlarının yaklaşık üçte ikisini kapsıyor.

 

Independent Türkçe, Russia Today, The New York Post, Voice of America, Gazete Duvar

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU