Emine Erdoğan: Gıda adil paylaşılmıyor; bir bölge obezite ile boğuşurken diğer bölge açlıkla mücadele ediyor

"Gıda israfından söz edip, herkesi tedbir almaya davet ettiğimiz zaman da, konunun polemiklere alet edildiğini görünce gerçekten üzülüyorum"

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Bugün gıdanın adil paylaşılmaması yüzünden, dünyanın bir bölgesi obezite ile boğuşurken diğer bölgesi açlıkla mücadele etmek zorunda kalıyor” dedi. Emine Erdoğan, gıda israfı hakkında yaptığı açıklamaların polemiğe neden olması konusunda da üzüntülerini bildirdi.

Emine Erdoğan, Anadolu’nun yemek tariflerinin yer aldığı ve katkı verdiği “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabıyla ilgili Hürriyet’e açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, verdiği bu söyleşide dünyadaki gıdaya erişim konusundaki eşitsizliğe şu ifadelerle dikkati çekti:

Dünyamızın kaynaklarının giderek tükendiğine ilişkin haberleri yakından takip ediyorum. Bugün gıdanın adil paylaşılmaması yüzünden, dünyanın bir bölgesi obezite ile boğuşurken diğer bölgesi açlıkla mücadele etmek zorunda kalıyor. Gelişmiş ülkeler istediği gıdaya erişip, tonlarca gıdayı israf ederken, az gelişmiş ülkeler temiz suya, yiyecek gıdaya muhtaç durumda. Bu adaletsizliğin görülmeyip gıda yetersizlikleri ve su kaynaklarının tarımda tüketiliyor olması argümanıyla, GDO’lu üretimi destekleyen yaklaşımları da anlaşılmaz buluyorum. Gıdanı Koru projesine bu kapsamda destek veriyorum. Dünyada maalesef en çok israf gıdada oluyor. Bununla ilgili toplumsal farkındalığı oluşturmak çok önemli. Tarım ve Orman Bakanlığımız bu konuda çalışmalar yürütüyor ve biz de destek veriyoruz. Binlerce ton gıda, ya henüz tarlada iken, ya da sofralarımızdan çöpe gidiyor. Biz gıda israfından söz edip, herkesi tedbir almaya davet ettiğimiz zaman da, konunun polemiklere alet edildiğini görünce gerçekten üzülüyorum. Halbuki bu, o kadar hassas ve siyaset üstü bir mesele ki… Tüm dünyada, adil bir gıda düzeni için önce alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU