Çin'deki devasa heykel, "tarihsel yapıyı bozduğu" için neredeyse yapıldığı paraya sökülecek

Savaş tanrısı heykeli, para israfı olarak görülmüş ve büyük eleştiri toplamıştı

Heykel yaklaşık bin 200 ton ağırlığında (SCMP)

Çin'de savaş tanrısı Guan Yu'ya atfedilen devasa heykel on milyonlarca dolar masrafla başka yere taşınacak.

Hubei eyaletindeki Jingzou bölgesinde yer alan 58 metre uzunluğundaki bronz heykel, hükümete ait Jingzhou Turizm Yatırım ve Geliştirme Grubu adlı şirket tarafından yapılmıştı.

İnşası 2016'da tamamlanan heykel en az 170 milyon Çin Yuanı'na (yaklaşık 225 milyon TL) mal olmuştu.

Dev heykel, yaklaşık 2 bin yıl önce yaşamış bir general olan ve daha sonra da savaş tanrısı olarak kutsal hale getirilen Guan Yu anısına yapılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en büyük bronzdan yapılma general heykeli olarak tanıtılan ve 8 bin metrekarelik müzenin üstünde duran yapı, geniş çevrelerce bir israf olarak nitelendirilerek büyük eleştiri de toplamıştı.

Öte yandan, heykelin bulunduğu bölgedeki yasalara göre 24 metreden yüksek yapılan inşasına izin verilmiyor. Fakat yapı hem bir müzenin üzerine inşa edildiğinden hem de bir heykel olduğundan ötürü söz konusu yasanın uygulanamayacağı belirtilmiş ve zamanında inşaata izin verilmişti.

Ancak Konut ve Şehir-Kırsal Kesim Kalkındırma Bakanlığı, geçen yıl eylülde "heykelin Jingzou bölgesinin tarihsel yapısını mahvettiğini" söyleyerek kaldırılması kararını vermişti.

Şirket, heykeli şu anki konumundan yaklaşık 8 kilometre uzaklığa Dianjiangtai bölgesine taşıyacak.

Heykelin farklı parçalara bölünerek taşınacağı ve tüm işlemin yaklaşık 115 milyon Çin Yuanı'na (yaklaşık 150 milyon TL) mal olacağı belirtildi.



Independent Türkçe, Business Insider, SCMP

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU