Tottenham, Chelsea'yle dünyanın ilk büyük karbonsuz maçına çıkacak

Oyuncular biyoyakıtla çalışan otobüsle seyahat ederken, taraftarlar da toplu taşıma kullanmaya ve bitki bazlı yiyecekler yemeye teşvik ediliyor

Organizatörler, Tottenham'ın Chealsea ile yaklaşan Premier Lig müsabakasının karbon nötr olacağını söylüyor (Reuters)

Tottenham Hotspur ve Chelsea, dünyanın ilk büyük "net sıfır" futbol maçı olarak lanse edilen müsabakaya hazırlanıyor.

Söz konusu girişimde Spurs'le ortak olan Sky Sports'a göre, Londra derbisi olan 19 Eylül'deki Premier Lig mücadelesinden kaynaklanan karbon salımları ya azaltılacak ya da dengelenecek.

Prodüktörlerden Tottenham'ın stadyum aşçılarına kadar maça dahil olan yüzlerce kişinin, stadyumda kullanılacak elektrik enerjisinden, taraftarlar ve kulüplerin stadyuma gidiş gelişleri ve yiyecek tercihleri gibi maç günü aktiviteleri kaynaklı salımları en aza indirmek için çalıştığı belirtiliyor.

Organizatörlerin "Sıfır Maçı" adını verdiği müsabaka, dünya liderlerinin BM Cop26 iklim zirvesi için Glasgow'a varmasından 6 hafta önce gerçekleşecek. Söz konusu maç, Birleşik Krallık'ta (BK) bireylerin ve örgütlerin iklimi korumak için yaptıklarını sergilemeyi amaçlayan hükümet kampanyasının bir parçasını oluşturacak.

BK hükümetinin Cop26 başkanı Alok Sharma, "İklim değişikliği, seyretmeyi ve oynamayı sevdiğimiz sporlar dahil hayatımızın her yönünü etkiliyor" dedi.

Hepimiz büyük spor etkinliklerinde de gelecek nesiller için gezegeni korumamızı sağlayacak adımları atabiliriz.

Salımların azaltılmasında Spurs'ün 15 Ağustos'ta Manchester City'yle karşılaştığı Premier Lig maçı ölçü alınacak. Bu amaçla RSK danışmanlıktan karbon ölçüm uzmanları, taraftarların ve takımların yolculuklarının, stadyumdaki enerjiyle atığın ve maç günü çalışanlarının işe gidiş gelişlerinin ölçümü için bir taraftar anketi dahil bahse konu açılış maçına ait doğrudan verileri kullanacak.

Kulüp, Chelsea maçına gelecek taraftarları, toplu taşıma araçlarını kullanma, maça bisikletle gelme, bitki bazlı yemek seçeneği tercih etme ve atıklarını geri dönüştürme gibi sürdürülebilir adımlar atmaya teşvik edeceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Takımlar, otomobil hareketlerinin sayısını azaltmak için maça biyoyakıtla çalışan bir otobüsle götürülecek. Deplasman takımı Chelsea de tüm personelinden Londra'da sürdürülebilir biçimde seyahat etmesini isteyecek.

Sky, kalan salımlar için Doğu Afrika'da topluluk ağaçlandırmasını desteklemek ve yeni yerel BK ormanlık alanları yaratmak suretiyle atmosferdeki doğal karbon gömülümünü eski haline getirmek için Natural Capital Partners'la birlikte çalıştığını açıkladı. Ayrıca bu yıl Spurs ve Sky, stadyum tesisine kendi kaynaklarıyla ağaç dikecek.

Tottenham Hotspur Başkanı Daniel Levy, girişimin "oyunumuzun acil iklim değişikliği sorununu ele almada oynayabileceği rolü göstereceğini" ifade etti.

Premier Lig'in en yeşil kulübü olarak Tottenham Hotspur, gezegenimize tutkuyla bağlı. Halihazırda uygulanan çok çeşitli sürdürülebilir önlemlerimizi göstermeyi ve taraftarlarımızı da büyük fark yaratabilecek basit adımlar atmaya teşvik etmeyi dört gözle bekliyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU