Çavuşoğlu'dan "Türkiye Taliban'ı tanıyacak mı?" sorusuna yanıt: Şartlara ve gelişmelere göre hareket edeceğiz

Türkiye'nin Afganistan'dan tamamen çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "Bizim Afganistan gibi bir ülkeden tamamen çıkmamız yanlış bir karar olur" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'de katıldığı programda Türkiye'nin dış politika gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan konusuna değinen Çavuşoğlu, Taliban'ın hükümet kurma çalışmalarının olduğunu söyledi.

Pencşir bölgesindeki çatışmaların iç savaşa neden olmamasını umduklarını söyleyen Çavuşoğlu,"Ülkede ekonomik sıkıntı ve açlık var. BM’in gıda stokunun bitmek üzere olduğunu görüyoruz. Bizim de Kızılay’ımız bölgeye yardımlarını yapıyor. Bölgede terör sorunu da var. DAEŞ Horasan orada" dedi.

"Kabil Havalimanı ile ilgili Katar ve ABD ile birlikte çalışıyoruz”

Kabil Havalimanı konusuna da değinen Çavuşoğlu, bu konuda Katar ve ABD ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Şu anda havalimanına uçaklar inip kalkabiliyor. Bazı uçuşlar yenden başladı. Bazı ülkelerin vatandaşları orada kaldı. Bizim de orada vatandaşlarımız var. Bin 400’den fazla kişiyi tahliye ettik. Bin 60 tanesi bizim vatandaşımız. Sonuçta Kabil Havalimanı yeniden uluslararası uçuşlara açılabilir, pist yenilenebilir, terminal yenilenebilir. Şu an orada 19 teknisyenimiz çalışmalarını sürdürüyor. Ama en önemli konu güvenliği kim sağlayacak? Güvenliği havalimanı dışında Taliban sağlayabilir ancak içerde uluslararası toplumun güvenebileceği bir güvenlik şirketi ya da bir ya da iki devlet sağlamalı. Askeri güç istenmiyorsa, bu işi yapan şirketler var. Orada güvenlik sağlanmalı. Uçaklar uçmak istese bile sigorta şirketleri izin vermez.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bizim Afganistan gibi bir ülkeden tamamen çıkmamız yanlış bir karar olur"

Türkiye'nin Afganistan'daki durumuna ilişkin de yorumlarda bulunan Çavuşoğlu, "Biz Afganistan’a çok yatırım yaptık, eğitimine yatırım yaptık. Kadınlara çocuklara yatırım yaptık. Sonuçta bizim Afganistan gibi bir ülkeden tamamen çıkmamız yanlış bir karar olur. Birçok ülke büyükelçiliğini geri çekerken, biz de ayrılsaydık doğru olmazdı. Biz ‘her şeyi yönetelim’ demiyoruz, ‘bağlarımızı koparmayalım’ diyoruz" dedi. 

Türkiye Taliban'ı tanıyacak mı?

Türkiye'nin ülkede yönetimi alan Taliban'ı tanıyıp tanımayacağıyla ilgili gelen soruya cevap veren Çavuşoğlu şunları söyledi:

Bu konuda aceleci olmamak gerekir. Dünyanın da acele etmemesi gerekiyor. Burada dengeli hareket etmek gerekiyor. Biz Türkiye olarak bu şekilde hareket ediyoruz. Hükümetin kapsayıcı olması gerekiyor. Hükümette sadece Taliban olursa, diğer etnik gruplardan insanlar olmazsa olmaz. Kadınlara yer verilmesi gerekiyor. Sonuçta yarın bir kriz olduğu zaman ülkenin iç savaşa sürüklenmemesi için kapsayıcı bir hükümet gerekir, tüm dünyanın kabul etmesi için de kapsayıcı olması gerekir. Biz bu düşüncelerimizi Taliban’a da doğrudan iletiyoruz. Şu ana kadar atanan kişiler sadece Taliban’a yakın kişiler. Şartlara ve gelişmelere göre hareket edeceğiz.

Hükümet kurma talebine Türkiye’nin davet edildiği sorusuna Çavuşoğlu, “Şu anda bir tutumumuz yok, hükümet kurulmadı ve bize bir davet gelmedi” dedi.

"Göçmen külfetinin paylaşılması gerekiyor"

"18 Mart mutabakatını tam olarak uygularsak sıkıntı kalmaz. Göç sorununu farklı boyuta gitmesi nedeniyle güncelleme olması gerekiyor. AB, ‘Nasıl olsa Kovid var, göçmenler gelmez’ düşüncesinden vazgeçmesi gerekiyor. Külfetin paylaşılması gerekiyor” diyen Çavuşoğlu, “Bizimle oturup neler yapılabileceğini, yükümlülükler nedir ve ne kadar yerine getirildiğinin gözden geçirilmesi gerekir. Daha sonra her iki tarafın, ayrı ayrı ve beraber neler yapması gerektiğinin konuşulması gerekir. ‘Biz para gönderelim ama karışmayalım’ olmaz” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'la ilişkiler

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'la ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan ile görüşmelerin verimli bir şekilde devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "İlişkilerimiz yeniden rayına girebilir. Bizim bir sorunumuz yok, ama onlar bazı meseleleri büyüterek Türkiye’ye karşı olumsuz bir tavrı oldu” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye bir sorunu olmadığını da dile getiren Çavuşoğlu, "Bizim BAE ile bir sorunumuz olmadı. Uluslararası ilişkilerde kalıcı düşmanlık ve kalıcı dostluk yoktur, bu ilkesizlik değildir. Karşılıklı adımlar atılarak ilişkiler normalleştirilebilir. Cumhurbaşkanımız ve ben karşılıklı görüşmeler gerçekleştirdik. Sonuç itibarıyla olumlu bir ivme var. Böyle devam ederse ilişkiler rayına girer” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Mısır'la devam eden görüşmelere ilişkin ise şunları kaydetti:

Bizim heyetimiz gitti, şimdi onlardan da bir heyet geldi. Bugün görüşüyorlar. İleriki aşamalarda karar verirsek, büyükelçi atama noktasında adımlar atarız” derken, “Deniz yetki alanları ile ilgili onlar da isterse müzakerelere başlarız. Bizimle anlaşırlarsa daha fazla alan elde ederler. Bunlar mümkün olan ve olması gereken şeyler. Ekonomik ilişkimiz her geçen gün artıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU