İsrail, Filistin bayrağı taşıyanlara yönelik müdahalenin durması yönünde talimat verdi

Polis kaynakları, Bakan Bar-Lev'in görüşünü dikkate alacaklarını ve Filistin bayrağını çekmenin provokasyon veya gerginlik yaratma amaçlı olduğunu düşünmedikçe Filistin bayrağını çekenlere saldırmayacaklarını aktardılar

Megiddo gözaltı merkezinin önünde Filistin bayrağı taşıyan Filistinli bir kadın, (AFP)

Tel Aviv yönetimi polise özellikle Doğu Kudüs’te düzenlenen gösterilerde Filistin bayrağı taşıyanların takip edilmemesi yönünde  talimat verdi. 

İsrail polisi, beş yıl önce eski Başbakan Ehud Olmert’in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile gerçekleştirdiği görüşmeler sırasında resmi karargahının üzerine Filistin bayrağı dikilmesi sebebiyle Kudüs'te bu olgusuyla mücadele etmeye başladı. Ancak Olmert’in halefi Binyamin Netanyahu bu geleneği değiştirdi ve Abbas ile görüşme yapmaktan kaçındı. Güvenlik güçleri son yıllarda, işgal altındaki Doğu Kudüs'te ve 48 Araplarının yaşadığı Arap kasabalarında Filistin bayrağını çekenlere saldırılar düzenledi. Bayrak taşımakta ısrar eden Filistinlilerin çoğu ya öldü ya da yaralandı.

Polis kaynakları, İç Güvenlik Bakanı Omer Bar Lev'in Emniyet Müdürü Kobi Shabtai’ye yazılı mektup göndererek Filistin bayrağını çekenlere saldırmanın yalnızca kanlı çatışmalara ve ciddi bir düzen ihlaline yol açabilecek koşullara neden olması nedeniyle en aza indirilmesi talimatı verdi. Kaynaklara göre Bar Lev mektubunda, polisin Filistin bayrağına el koyma veya kaldırma girişiminin, gerilimi engellemekten çok kaosa ve kanlı çatışmalara yol açtığını bildirdi.

Ortak Arap Listesi Bloku Yahudi milletvekili Ofer Cassif'in Bar Lev’e, Filistin bayrağına el koyma veya bayrağı taşıyanlara zulmetme olgusunu durdurmasını isteyen bir mektup gönderdiği ortaya çıktı. Mektupta, Filistin bayrağı İsrail Hükümeti ile geçici bir barış anlaşması imzalayan Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ve Filistin halkını İsrail'den önce temsil eden Filistin Yönetimi'nin bayrağı olduğuna dikkat çekildi. İsrail’in Filistin bayrağını tanıdığı ve sahipleriyle resmi ilişkiler kurduğu hatırlatılan mektupta “O halde bayrağa karşı mücadelenin mantığı ne? Devletimizin böyle davranması saçma değil mi?” diye soruldu.

Bar Lev, Cassif ile aynı fikirde ve polisin Kudüs’te Filistin bayrağı taşıyanlarını takip etmesinin saçma olduğunu düşünüyor. Bakan mektubunda şu ifadeleri kullandı:

“İsrail'in Arap vatandaşları, Hayfa, Akka ve Tel Aviv'in göbeğinde Filistin bayrağını diktiğinde polis müdahale etmiyor. Kudüs'te Şeyh Cerrah veya Silvan veya Bab al-Amud mahallesinde bayrak salladıklarında ise göstericilere sert müdahale ediyor. Bunda mantık nerede?”

Polis kaynakları, Bakan Bar-Lev'in görüşünü dikkate alacaklarını ve Filistin bayrağını çekmenin provokasyon veya gerginlik yaratma amaçlı olduğunu düşünmedikçe Filistin bayrağını çekenlere saldırmayacaklarını aktardılar. Buna göre Kudüs'te Filistin bayrağını dalgalandırmakla suçlanan yüzlerce Filistinli hakkında açılan ceza dosyalarının da düşme ihtimali var.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU